Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информат. экзамен.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
161.79 Кб
Скачать

13 Оператори циклу. Цикл з параметром. Цикл з передумовою та постумовою. Вкладені цикли.

Коли відоме число повторень, зручно використовувати цикл «з параметром». У Паскалі є два оператори для організації циклів – прямий і зворотний. Прямий перелік іде від відомого меншого числа до відомого більшого, на кожному кроці додається 1. Оператор прямого перкліку:

For <параметр>:=<вираз1> To<вираз2>Do<оператор>

For i:=n1 To n2 Do <оператор>;

Змінна і називається змінною циклу, яка при прямому переліку завжди змінюється від меншого значення до більшого. Треба звернути увагу, що для виконання оператора і повинно бути не більше ніж n2 (n1<n2). Якщо і+1>n2, то відбувається вихід із циклу і виконується оператор програми, який слідує за оператором циклу. Оскільки оператор циклу For сам змінює значення змінної циклу, то її не можна змінювати іншим способом.

Оператор у циклі може бути простим або складеним, взятим в операторні дужки.

Оператор циклу з передумовою має вигляд:

WHILE <умова> DO <оператор>;

і виконується таким чином оператор (тіло циклу) повторюється доти, доки викоується умова. Оператор може бути простим або складеним, вміщеним в операторні дужки begin…end.

Приклад програми, яка підраховує суму всіх непарних чисел від 301 до 901.

Program P1;

Var x, s: integer;

Begin

s:=0; x:=301;

While x<=901 do

Begin s:=s+x; x:=x+2; end;

Writeln (‘s=’,s);

Readln;

End.

Перевірка умови в циклі з післяумовою здійснюється після виконання оператора. Якщо умова в циклі з передумовою є умовою продовження повторень, то умова в циклі з післяумовою – умовою виходу з циклу, його завершенням. Тому для тієї самої задачі ці умови протилежні. Загальний вигляд оператора:

Repeat <оператор> Until <умова>;

Між словами Repeat(повторити) і Until (до того часу, поки) можна записати будь-яку кількість операторів без використання операторних дужок. Перед словом Until не ставиться крапка з комою.

25. Стандартні модулі Паскаля.

Наведемо коротку характеристику стандартних модулів.В модуль System входять всі стандартні процедури та функції авторської версії мови Pascal, а також багато допоміжних підпрограм загального характеру, орієнтованих на конкретну операційну систему. Модуль підтримує динамічний розподіл пам'яті операції низького машинного рівня, процедури та функції вводу - виводу, обробку рядків, цілочисельну арифметику, арифметику з плаваючою крапкою, роботу з файлами. Модулю System відводиться ведуча роль при розробці програм на Паскалі, так як формування виконуючого EXE файла починається саме з цього модуля. В силу виключної важливості, підключення модуля System не потребує окремої стрічки виду Uses System.Процедури і функції модуля DOS призначені для забезпечення інтерфейсу з програмами операційної системи. Модуль DOS дає змогу працювати з системними датою і часом, сервісними функціями операційної системи MS-DOS, дисками, файлами, командним процесором.Модуль Crt забезпечує практично повний спектр можливостей для доступу до екрану дисплея в текстовому режимі. Крім того, в даний модуль включені засоби для читання інформації з клавіатури та управління звуком.