Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
600.06 Кб
Скачать

Висновки:

  • Країна має порівняльні переваги у виробництві певного товару, якщо вона може виробляти цей товар з нижчою внутрішньою альтернативною вартістю, ніж потенційний торговий партнер.

  • Спеціалізація, яка базується на принципі порівняльних переваг, сприяє збільшенню обсягів виробництва в країнах, що торгують між собою.

  • Міжнародна торгівля – це сфера міжнародних товарно-грошових відносин, що представляє собою сукупність зовнішньої торгівлі всіх країн світу.

  • При здійсненні зовнішньої торгівлі держава, як правило, поєднує елементи політики лібералізації зовнішньої торгівлі з елементами протекціонізму.

  • Співвідношення, в якому обмінюються національні грошові одиниці, або ціна грошової одиниці однієї країни, яка визначена в грошових одиницях іншої країни, називається валютним курсом.

  • Формування валютної політики держави значною мірою залежить від встановленого режиму валютного курсу (фіксованого чи плаваючого).

  • З розвитком міжнародних економічних відносин і поглиблення міжнародного поділу праці на основі національних валютних систем виникає світова валютна система.

2. Методичний блок

2.1. Принципи абсолютних та порівняльних переваг

Щоб слухачі зрозуміли сутність принципу абсолютних переваг та сутність принципу порівняльних переваг, доцільно запропонувати для виконання вправу 1.

Вправа 1 За наведеними у таблиці даними оцініть, яка країна має абсолютні та порівняльні переваги.

Таблиця 24.1 – Вихідні дані до вправи 1

Продукт

Італія

Англія

1 одиниця вина

1 робочий день

4 робочих дня

1 одиниця тканини

2 робочих дня

3 робочих дня

Розв’язання:

  1. Поясніть, що просте абсолютне порівняння показує – виробництво вина і тканин в Італії більш ефективне, бо і на виробництво одиниці вина, і на виробництво одиниці тканини в цій країні витрачається менше часу, ніж в Англії. З точки зору принципу абсолютних переваг і вино, і тканину треба виробляти в Італії; Італії невигідно торгувати з Англією. Але – це тільки на перший погляд.

  2. Розглянемо дію принципу порівняльних переваг. Запропонуйте учням визначити, чому дорівнюють альтернативні витрати в Італії на виробництво одиниці тканини в порівнянні з альтернативними витратами на виробництво одиниці вина? ( Вони складають 1/2).

  3. Тепер те саме порахуйте для Англії (За аналогією в Англії це співвідношення дорівнює 4/3).

  4. Робимо висновок: в Італії ці витрати відносно менші, ніж в Англії.

  5. Дайте завдання учням зробити інше порівняння, а саме:

“В Італії альтернативні витрати на виробництво одиниці вина складають ... витрат на виробництво одиниці тканин. В Англії – ... Тобто в Італії альтернативні витрати вищі, ніж в Англії.”

  1. Після таких порівнянь можна сказати, що в Італії краще займатись виноробством, а тканини імпортувати з Англії. Англії вигідніше спеціалізуватись на виробництві тканин, а вино завозити з Італії.

  2. Зверніть увагу слухачів на те, що від спеціалізації та торгівлі виграють обидві країни. Так, якщо Англія буде спеціалізуватися на виробництві тканини і виробляти дві одиниці тканини замість однієї одиниці вина та однієї одиниці тканини, то вона витрачатиме 6 робочих днів замість 7 робочих днів; отже виграш для Англії становитиме 1 робочий день. Відповідно від спеціалізації виграє і Італія, адже, виробляючи одну одиницю тканини та одну одиницю вина, вона витрачала 3 робочих дні, а після спеціалізації, виробляючи дві одиниці вина, вона витрачатиме 2 робочі дні. Таким чином, Італія виграє 1 робочий день. Але тепер країни повинні обмінюватися між собою надлишками – виникає міжнародна торгівля.

Проілюструйте вигоди від міжнародної спеціалізації та торгівлі відповідно до дії принципу порівняльних переваг за допомогою вправи 2.

Вправа 2

  1. Нехай дві країни - А і Б - виробляють два товари – цукор і пшеницю. В країні А співвідношення обміну становить 1 т цукру за 1 т пшениці, а в країні Б - 1 т цукру за 2 т пшениці.

  2. Згідно з принципом порівняльних переваг у країні Б виробництво цукру відносно дорожче і тому вона має перевагу при виробництві цукру.

  3. Країни починають торгувати і в зовнішній торгівлі встановлюється коефіцієнт 1 т цукру - 2 т пшениці.

Результати дій двох країн занесіть в таблицю:

Таблиця 24.2 – Вихідні дані до вправи 2

Країни

Товар

Обсяги виробництва до спеціалізації

Обсяг виробництва

після спеціалізації

Експорт

(-)

Імпорт

(+)

Обсяг після реалізації (торгівлі)

Виграш від спеціаліза-ції і торгівлі

А

Цукор

18

30

-10

20

2

Пшениця

12

0

+15

15

3

Б

Цукор

8

0

+10

10

2

Пшениця

4

20

-15

5

1

4. Поясніть: якщо країни не торгували і не спеціалізувались, то країна А виготовляла б 18 т цукру і 12 т пшениці, країна Б – 8 т цукру і 4 т пшениці. Після здійснення торгівлі країна А має 20 т цукру і 15 т пшениці, країна Б – 10 т цукру і 5 т пшениці.

Коли відбулась спеціалізація і країни зосередились на виробництві того товару, який для них вигідний (відносно дешевий), країна А відмовилась від виробництва пшениці, країна Б – від виробництва цукру. Вигоди від спеціалізації і торгівлі наведені в останній колонці таблиці.

Після виконання вправи 2 слухачі повинні прийти до таких висновків:

Економічні наслідки спеціалізації і торгівлі між двома країнами рівнозначні наявності або більшої кількості або кращих ресурсів, або ж досягненню технологічного прогресу. Така торгівля забезпечує збільшення кількості продуктів, що споживаються в обох країнах; сприяє підвищенню в них життєвого рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]