Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
10.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

2.Методичний блок

2.1. Поняття пропозиції та фактори, що визначають закон пропозиції

Вправа 1: “Побудова графіка пропозиції”

З метою побудови графіку пропозиції складемо шкалу пропозиції і заповнимо таблицю. Для цього використаємо умовні дані.

Приклад ситуації:

Визначити готовність запропонування учнями своїх послуг по прибиранню класу за певну ціну (нехай це будуть додаткові бали до атестаційної роботи).

Нижче наведено приклад шкали пропозиції такої послуги учнями в групі з 30 чоловік. Слід відмітити, що нижченаведений розподіл є гіпотетичним. З метою моделювання ситуації вчителеві слід заздалегідь роздати картки з певною кількістю балів кожному учневі. Ми пропонуємо такий розподіл:

1 б. – 2 картки;

2 б. – 8 карток;

4 б. – 9 карток;

6 б. – 11 карток.

Після того як учні зорієнтуються скільки у них балів, вчитель визначає, хто бажає прибрати класну кімнату за ту чи іншу кількість балів шляхом опитування:

  1. Вчитель: Хто бажає прибрати класну кімнату за 1 додатковий бал до атестаційної роботи. (Двоє чоловік мають відповідні картки і вони погодяться це зробити). Вчитель, або ж учень-помічник на дошці записує отримані дані в таблицю, яка характеризує пропозицію.

  2. Вчитель: Хто бажає прибрати класну кімнату за 2 додаткових бали до атестаційної роботи. (Вісім чоловік мають відповідні картки і вони погодяться це зробити, але і ті у кого картки з 1 додатковим балом також погодяться ще в більшій мірі надати таку послугу. Тому величина пропозиції за ціною 2б. складе 10). Вчитель, або ж учень-помічник на дошці записує отримані дані в таблицю, яка характеризує пропозицію.

  3. Вчитель: Хто бажає прибрати класну кімнату за 4 додаткових бали до атестаційної роботи. (Дев’ять чоловік мають відповідні картки і вони погодяться це зробити, але і ті у кого картки з 2 та 1 додатковими балами також погодяться ще в більшій мірі надати таку послугу. Тому величина пропозиції за ціною 4б. складе 19). Вчитель, або ж учень-помічник на дошці записує отримані дані в таблицю, яка характеризує пропозицію.

  4. Далі все повторюється аж до проголошення ціни 6б. За цією ціною всі учні класу будуть готові надати дану послугу.

За наведеними даними ми отримаємо таблицю 10.2:

Таблиця 10.2 - Таблиця пропозиції

P - ціна за одиницю товару (надання послуги по прибиранню класної кімнати), в даному випадку виражена в додаткових балах до атестаційної роботи

Qs - величина пропозиції, тобто кількість чоловік, які готові запропонувати свої послуги

1 б.

2

2 б.

10 (2+8)

4 б.

19 (10+9)

6 б.

30 (19+11)

Після заповнення таблиці вчителем або ж його помічником на дошці, або ж прозірки з використанням кодоскопу, учні в зошитах будують за даними таблиці криву пропозиції надання послуги по прибиранню класної кімнати.

При цьому ситуацію можна змінити на розгляд вчителя. Слід зазначити, що дані можна отримати, виробляючи і пропонуючи реальні товари або видумані (наприклад, беджики для учнів).

Після побудови графіка дуже важливо проаналізувати деякі моменти. По – перше, слід відзначити, що дані відображають пропозицію даної послуги, яка склалась в даній аудиторії і на протязі даного короткого періоду часу. По – друге, що величина пропозиції Qs скажімо за ціни 2 б. дорівнює 10 і це означає, що за цією ціною згодні надати послугу всі продавці (включаючи і тих, хто готовий запропонувати послугу за 1 б.), а за ціною 6 б. 30, тобто всі учні, хто готовий запропонувати послугу за 1 б., 2 б., 4 б., 6 б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]