Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
371.71 Кб
Скачать

2. Методичний блок

2.1.Виробництво. Головні чинники зростання ефективності виробництва

Щоб зрозуміти суть ефективності виробництва і показати, що продуктивність праці – це один із показників ефективності, необхідно провести наступну економічну гру “Виробництво в шкільній майстерні”.

Економічна гра: «Виробництво в шкільній майстерні»

  • Робота в групах по два учасники в кожній. Нехай у кожній групі один учасник зробить яку-небудь іграшку з аркушу паперу (кораблик, літачок, жабенятко), а інший – визначить час, необхідний для цього виробництва. (Замір часу можна зробити на уроках праці, коли учні реально виробляють якісь речі. Далі провести розрахунки на уроці економіки).

  • Зробіть розрахунок: скільки можна зробити іграшок за 1 годину, за 8 годин.

  • Проаналізуйте можливі реальні відхилення від розрахованих показників. Діють дві тенденції: 1) протягом 8 годин продуктивність може зростати внаслідок здобуття вмінь та навичок; 2) з часом продуктивність може падати внаслідок втоми робітників.

  • Покажіть, що різні іграшки виробляються за різний час (складність).

  • Виберіть дві іграшки, нехай усі зроблять їх і замірять час. Витрати часу будуть відрізнятися (уміння, навички).

Тепер поділіть клас на команди по три учасники. Нехай кожна команда по раніше записаним даним побудує криву виробничих можливостей команди за 1 годину роботи.

Умовний приклад: Павленко робить 1 кораблик за 1 хвилину й одне жабенятко за 5 хвилин. Петренко – 1 кораблик за 0,8 хвилини і 1 жабенятко за 4 хвилини. Сидоренко – 1 кораблик за 1,2 хвилини і 1 жабенятко за 4,2 хвилини. За цими даними розрахуємо продуктивність праці кожного з робітників по кожному товару. Павленко робить за 1 годину або 60 корабликів, або 12 жабеняток. Петренко робить за 1 годину або 75 корабликів, або 15 жабеняток. Сидоренко – або 50 корабликів, або 14 жабеняток. За даними можна побудувати криву виробничих можливостей і визначити ефективні і неефективні альтернативи виробництва. Звернить увагу, що КВМ має опуклий вигляд, тому треба з’єднати точки А, B,E,N,бо саме вони характеризують максимально можливі (за даних умов) обсяги виробництва.

Таблиця 3.1 – Шкала виробничих можливостей (вихідні дані до економічної гри)

Альтернативи

Товар А (кораблики)

Товар Б (жаби)

А. (Павленко + Петренко + Сидоренко) - Кораблики

60+75+50=185

0

В. (Павленко + Петренко) - Кораблики

Сидоренко - Жабенятка

60+75=135

14

С. (Павленко + Сидоренко) – К.

Петренко – Ж.

60+50=110

15

D. (Петренко + Сидоренко) – К.

Павленко – Ж..

75+50=125

12

Е. Павленко – К.

(Петренко + Сидоренко) – Ж.

60

15+14=29

К. Петренко – К.

(Павленко + Сидоренко) – Ж.

75

12+14=26

М. Сидоренко – К.

(Павленко + Петренко) – Ж.

50

15+12=27

N. (Павленко + Петренко + Сидоренко) – Ж.

0

15+14+12=41

Висновок: У нашому прикладі трудові ресурси обмежені як абсолютно (три чоловіки), так і відносно (уміння, навички). Це проявляється в різній продуктивності праці. На даний момент ефективними є альтернативи А, В, Е, N (точки лежать на КВМ). Інші альтернативи характеризують неефективне виробництво. Однак, така ситуація не жорстко фіксована.

Можна запропонувати одній з команд вивчити досвід виробництва іграшок інших команд, дати їм можливість потренуватися, а потім ще раз виміряти трудомісткість виробництва. Результати можуть бути поліпшені. При зростанні продуктивності праці крива виробничих можливостей зміститься праворуч.

Продуктивність праці – це один із факторів економічного зростання, тому дуже важливо аналізувати зміни цього показника.

В

С

Рисунок 3.2 – Крива виробничих можливостей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]