Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
03.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
371.71 Кб
Скачать

1.2. Продуктивність праці та основні методи її розрахунку

Зміни продуктивності праці розраховуємо індексним методом.

Задача 1

Маслозавод випускав 60 тис. кг масла на місяць за ціною 4 грн за кілограм. Після підвищення ціни до 6 грн за 1 кг завод став виробляти 80 тис. кг масла на місяць. На скільки відсотків збільшилась або зменшилась продуктивність праці, якщо чисельність працюючих на заводі не змінилась?

Рішення: у даній задачі не враховуються ціни, тому що їхня зміна не впливає на продуктивність праці.

IQ= . IL= 1.Iпродуктивності= 1,33. Продуктивність праці зросла на: (1,33 - 1) х х100% = 33%.

Задача 2

Обсяг виробництва певного товару збільшився з 20 тис. штук до 35 тис. штук. За цей період кількість зайнятих робітників зросла на 5%, а рівень інфляції склав 50%. Як змінилась продуктивність праці?

Рішення: необхідно звернути увагу, що рівень інфляції не враховується, тому що обсяг виробництва дається в штуках. Задача розв'язується аналогічно попередньої.

IQ = . IL – зайнятих робітників = , інфляція не враховується.

I продуктивності = . Продуктивність праці зросла на 66%.

Задача 3

Вартість товарів та послуг, що виробляються компанією за день, зросла наприкінці року в 3 рази. Ціни за рік зросли в 2 рази, а чисельність працюючих збільшилась в 1,5 рази. Як змінилась продуктивність праці наприкінці року?

Рішення: необхідно врахувати інфляцію, тому що зміна обсягу виробництва дасться у вартісному вираженні.

Індекс продуктивності = .

Індекс обсягу виробництва у вартісному вираженні = 3.

Індекс чисельності робітників = 1,5.

Індекс цін = 2.

Індекс продуктивності = = 1.

Відповідь: продуктивність праці не змінилася.

Економічна гра: «Книжкова фабрика»

© Національна Рада з економічної освіти (НРЕО), Нью-Йорк, США. Використано за дозволом НРЕО. Тільки для використання у класі. Передрук або копіювання без письмового дозволу НРЕО заборонено.

Хоча проблему обмеженості неможливо усунути, її можна пом’якшити, знайшовши шляхи для збільшення продуктивності. Продуктив­ність - це кількість товарів та послуг (обсяг продукції), виробле­них на одиницю використаних виробничих ресурсів (витрат).

Продуктивність можна збільшити, виробляючи більше товарів і послуг за тієї ж кількості ресурсів, або виробляючи стільки ж то­варів і послуг з меншою кількістю ресурсів. Із зростанням продук­тивності, виробничі витрати на кожну одиницю товару чи послуги зменшуються. Це робить виробників конкурентоспроможнішими на ринку і призводить до підвищення заробітної плати робітників при зростанні продуктивності у загальнонаціональному масштабі. Проте, на окремо взятих ринках, зростання продуктивності може іноді зменшити кількість зайнятих робітників.

З перебігом часу, і індивідуальний, і національний життєві рівні прямо пов'язані з продуктивністю праці. Щоб мати високий рівень споживання, країна повинна мати високопродуктивну робочу силу. Продуктивність можна збільшити, інвестуючи у капітальні то­вари, такі як заводи, машини та обладнання. Окремо взяті робітни­ки можуть також збільшити продуктивність і підвищити свою здат­ність до заробляння грошей, інвестуючи у свій людський капітал через освіту та професійну підготовку.

Поняття

Продуктивність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]