Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекц я 1 ФФНМ 2012

.doc
Скачиваний:
220
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
141.31 Кб
Скачать

Корекція фонетико-фонематичного недорозвинення у дітей шкільного віку. Діти, у яких порушення вимови (змішування і заміни фонем) поєднуються з недостатністю фонематичного сприйняття, складають значні групи від загального числа дітей, зараховуваних на логопедичні заняття. Система корекційного навчання дітей з фонетико-фонематичним недорозвиненням в умовах шкільного логопедичного пункту передбачає єдність основних напрямів в роботі: постановку відсутніх і неправильно вимовлюваних звуків, введення поставлених звуків в мовлення і розвиток навичок аналізу і синтезу звукового складу слів (М. Хватцев, А. Ястребова).

Постановка звуків проводиться загальноприйнятими в логопедії методами. При цьому велику увагу надається свідомому закріпленню артикуляції звуку, що має велике значення в розвитку аналітико-синтетичної діяльності учнів. Поставлені звуки вводяться в самостійне мовлення. Щоб краще диференціювати змішувані звуки усередині однієї групи і створити більш міцні зв'язки між слуховими і артикуляційними образами, необхідно спочатку навчити дітей вимовляти і розрізняти кожний звук в межах однієї фонетичної групи. Вправи підбираються так, щоб послідовно відпрацьовувався кожний змішуваний звук. Робота ведеться над декількома звуками з різних груп (наприклад, ш, р). Вправи в правильній вимові і розрізненні звуків поєднуються з навчанням виділенню звуків в словах, визначенні їх послідовності. При цьому створюється певна основа для більш глибокої роботи по аналізу і синтезу звукобуквенного складу слів.

Проводиться направлена робота по виробленню у дітей міцних зв'язків між звуками і буквами. Систематичне використовування серії вправ для вироблення умінь співвідносити певну артикуляцію з відповідним звучанням і потім образ акустико-артикуляції звуку з буквою попереджає помилки на заміну подібних букв на письмі.

Раціональною і ефективною формою надання допомоги цим дітям є включення елементів логопедичної роботи в навчальний процес. Підхід до даного розуміння суті порушень усного мовлення і письма знаходить підтвердження в дослідженнях, виконаних на матеріалі багатьох національних мов (литовської, естонської, казахської, молдавської та ін.).

Для вироблення продуктивних прийомів корекції фонетико-фонематичного недорозвинення у дітей з неросійською мовою навчання потрібен ретельний аналіз фонетичної системи рідної мови і характерних рис його орфографії. В той же час велика обережність необхідна при виявленні фонемного недорозвинення, що виявляється в російській мові у дітей з іншою рідною мовою. В цих випадках потрібне зіставлення двох фонологічних систем мов — рідного і російського. Це зумовлено тим, що в мовних помилках може відобразитися, по виразу А. Реформатського, «фонологічність мовного слуху, налаштованого на свою рідну мову». В цих випадках двомовні учні з нормальним мовленнєвим розвитком допускають в мовленні і письмі помилки інтерференції, які мають іншу природу і зумовлені відмінністю фонологічних систем двох мов. Заміни букв, що позначають загальні для обох мов фонеми, долаються у школярів з нормальним усним мовленням швидше, ніж у дітей з фонетико-фонематичним недорозвиненням. В діагностичних цілях для відмежування патології письма від схожих проявів неосвоєної двомовності необхідно проводити обстеження фонематичного сприйняття на домінантній мові навчання.

Отже, раннє виявлення дітей з фонетико-фонематичним недорозвиненням і надання їм логопедичної допомоги в спеціально організованих умовах допомагає коректувати мовленнєву функцію у дошкільників і своєчасно попереджати неуспішність навчання у загальноосвітньої школи.

Контрольні питання і завдання

  1. Сформулюйте завдання корекційного навчання дошкільників з фонетико-фонематичним недоразвитком в умовах ДНЗ.

  2. В чому полягає принцип попереджувального підходу до дітей дошкільного віку з фонетико-фонематичним недорозвиненням?

  3. Розкрійте вплив фонетико-фонематичного недорозвинення на засвоєння письма і читання.

  4. Охарактеризуйте основні напрями корекції фонетико-фонематичного недорозвинення у дітей молодшого шкільного віку.

  5. Підготуйте мовний і дидактичний матеріал для розвитку фонематичного сприйняття.

11