Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема ііі: цивільне право Питання для самостійного опрацювання

  1. Цивільно-правові договори: поняття і види.

  2. Особливості цивільно-правової відповідальності малолітніх та неповнолітніх.

  3. Захист авторських прав. Оформлення документації про визнання авторства, стягнення авторської винагороди, стягнення виплачених сум.

Основні поняття до теми

Цивільно-правовий договір, характерні риси договору, види цивільно-правових договорів за цивільним кодексом України: купівлі-продажу, майнового найму (оренди), позики, дарування, страхування, перевезення, зберігання та ін.

Суб'єктивне цивільне право, уповноважена особа, можливість певної поведінки, обмеження при здійсненні цивільних прав, цивільний обов'язок, засоби заохочення, застосування санкцій.

Авторське право особисті, немайнові та майнові авторські права, суб'єкти та об'єкти авторського права, знак охорони авторського права, Закон України "Про авторське право і суміжні права", співавторство, авторська винагорода.

Самостійні завдання

1. Вийшовши на пенсію, громадянин Ф. вирішив зайнятися сільським господарством. Для цього він придбав автомобіль ГАЗ. Щоб зібрати гроші, Ф. взяв гроші у борг. Але через місяць після придбання автомобіля у фірми у нього зіпсувався двигун. Відремонтувати двигун не вдалося, і Ф. звернувся з претензіями до фірми, яка відмовила в задоволенні претензії, тому що дефект припущено заводом, та запропонувала звернутися безпосередньо на автозавод.

2. Визначте, у яких випадках для учасників правовідносин необхідно мати дієздатність, а у яких достатньо мати правоздатність. Посилайтесь на конкретні статті Цивільного кодексу України:

а) бути власником квартири;

б) купувати магнітофон;

в) взяти позику;

г) бути автором статті в газеті;

д) брати в тимчасове користування речі в пункті прокату;

е) отримати автомобіль у подарунок;

є) отримати гроші у спадщину;

ж) користуватися житловим приміщенням;

з) обміняти відеомагнітофон на іншу цінну річ.

3. 16-річний Дмитро Ч. працював слюсарем та навчався у вечірній школі. Отримавши заробітну плату (60 грн.), він придбав у свого однолітка школяра Олега Р. собаку за 25 грн., уклавши письмову угоду. Мати Дмитра, довідавшись про покупку, почала вимагати від батька Олега забрати собаку назад та повернути гроші, мотивуючи це своєю незгодою з угодою, що її уклав неповнолітній син. Але батько Олега відмовився зробити це, вказавши, що дав попередню згоду своєму синові на продаж собаки. Мати Дмитра звернулася до суду. Яке рішення повинен прийняти суд?

4. Коли Олександра Н. проводжали до лав Збройних Сил, його дядько С. при свідках пообіцяв, що після повернення Н. із служби він передасть племінникові мотоцикл. Через 2 роки, коли Олександр повернувся додому, він нагадав про обіцянку, але С. відмовився передати мотоцикл, мотивуючи це тим, що суттєво змінилася економічна ситуація. Хто правий у цьому випадку ?

5. Громадянин Н. здав до хімчистки своє зимове пальто із штучного хутра. Коли через два тижні він отримав замовлення, виявилося, що пальто після чистки непридатне до використання, бо тканина підкладки не витримала хімічної обробки. На вимогу Н. відшкодувати його збитки адміністрація хімчистки відмовила, мотивуючи це відсутністю своєї вини у тому, що сталося. Що можна порадити Н. у цьому випадку ?

6. Після загибелі в автокатастрофі батьків 15-річний Віктор жив із своєю бабусею, яку було призначено піклувальником. Але найбільше часу він проводив разом із своїм однолітком Сергієм та його батьком Н. Через рік на день народження Н. Віктор подарував батькові друга зібрання творів відомого письменника. На заперечення Н. Віктор запевнив, що це його власність, яка перейшла до нього у спадщину від батьків. Але через деякий час бабуся звернулася з вимогою до Н. повернути книги, мотивуючи це відсутністю своєї згоди на подарунок. Хто правий у цій ситуації ?

7. Батько 13-річного Миколи уклав від його імені угоду, за якою останній став власником житлового будинку, який раніше належав громадянинові П. Через деякий час було підписано угоду про дарування громадянинові Н. автомобіля, що раніше отримав Микола у спадщину від свого дідуся. Чи відповідають ці угоди вимогам законодавства ?

8. Працюючи у геологічній експедиції у віддаленому районі Карпат, громадянин Ф. дістав важку травму. Побоюючись за своє життя, він вирішив залишити заповіт. Написавши заповіт, він звернувся до начальника експедиції з проханням засвідчити його. Той, прочитавши заповіт вголос, висловив обурення щодо його змісту – своє майно Ф. заповідав не дружині, а сторонній особі, але після наполягань Ф. засвідчив документ. Чи відповідає ця процедура вимогам закону?

9. Спадщина Ш. складається з автомобіля, дачі, внесків в ощадкасі та домашніх речей. Як розподілятиметься спадщина у кожному із запропонованих випадків:

а) Ш. не залишив заповіту. Склад сім’ї – дружина (51 рік), дочка (12 років), що проживали разом із померлим, та син (19 років), який живе окремо із своєю дружиною.

б) Ш. залишив заповіт, за яким все майно він заповів синові (22 роки) від першого шлюбу, що проживає окремо. Разом з Ш. проживали дружина (49 років) та дочка (15 років).

в) Ш. залишив заповідальне розпорядження в ощадкасі, за яким вклад має бути переданий його товаришеві, щодо іншого майна заповіту немає. Ш. проживав один, родичів немає.

10. Визначте, в яких із наведених випадків настане цивільна відповідальність, вкажіть її вид:

а) хлопець 13 років розбив м’ячем вікно ;

б) група молодиків розгромила рекламний щит;

в) захищаючись, військовослужбовець пострілами пошкодив автомобіль нападників.

11. Визначте, в яких із наведених випадків настане цивільна відповідальність, вкажіть її вид:

а) водій, не порушивши правил дорожнього руху, потрапив в аварію, внаслідок чого пошкоджено вантаж, який він перевозив ;

б) у магазині жінка втратила свідомість та, падаючи, розбила посуд, що стояв на вітрині;

в) двоє друзів – 17 і 21 рік – не повернули відеокасети, які брали напрокат.

12. 16-річний школяр В., його одноліток (слюсар заводу Ш.) та 12-річний учень школи Л. зробили саморобний вибуховий пристрій та підірвали його у дворі свого будинку. Під час вибуху було пошкоджено автомобіль, що стояв поряд, та гойдалки на дитячому майданчику. ЖЕД та володар автомобіля звернулися до суду з вимогою відшкодувати збитки. Але винні почували себе досить спокійно, адже вони ще не досягли повноліття, тому їм нічого не загрожує. Чи відповідає їхня впевненість законові?

13. Збираючись подорожувати, Сергій Т. купив у магазині 10 банок м’ясних консервів. Але наступного дня, пакуючи консерви, хлопець виявив, що банки здуті. Вважаючи продукти недоброякісними, він звернувся до магазину з вимогою обміняти консерви. Чи базується його вимога на законі?

14. Костянтин У. домовився з Оксаною М. про купівлю велосипеда. Він сплатив гроші, отримав розписку і, зважаючи на сильний дощ та пізній час, вирішив за згодою Оксани забрати велосипед наступного дня. Але вранці, коли він прийшов до Оксани, виявилося, що велосипед продано Валерію Д., який запропонував значно більшу суму. Але Костянтин вимагав передачі купленого ним велосипеда. Хто правий у цій ситуації?

15. 13-річний Віктор М. отримав у дарунок від бабусі магнітофон. Через два місяці він, за погодженням з бабусею, обміняв магнітофон на кінокамеру, яку сусід Сергій Т. привіз з-за кордону. Але батько, дізнавшись про це, почав вимагати від Сергія повернути магнітофон і забрати кінокамеру, мотивуючи це відсутністю своєї згоди на обмін. Але Сергій та Віктор не погоджувалися, аргументуючи це тим, що магнітофон – дарунок бабусі, а вона дала згоду на обмін. Хто правий у цій ситуації ?