Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТІВ. філфакdoc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема V. Кримінальне право Теоретичні питання для самостійного опрацювання

  1. Обставини, що виключають кримінальну відповідальність.

  2. Обставини, що пом’якшують і обтяжують, звільняють від кримінальної відповідальності.

  3. Призначення покарання, звільнення від покарання та його відбування.

  4. Судимість: строки погашення та умови її зняття.

Основні поняття до теми

Необхідна оборона, ознаки необхідної оборони, перевищення меж необхідної оборони, уявна оборона, затримання особи, що вчинила злочин, крайня необхідність, фізичний або психічний примус, виконання наказу або розпорядження, діяння, пов'язане з ризиком, загальні та спеціальні підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

Призначення кримінального покарання судом, сукупність злочинів, сукупність злочинів, повторність злочинів, рецидив злочинів, їх види, звільнення від покарання з випробуванням, амністія, помилування.

Вступ в силу вироку суду, несприятливі наслідки: кримінально-правові, спеціально-правові, погашення судимості, строки погашення судимості, зняття судимості.

Самостійні завдання

1. Тяжке тілесне ушкодження характеризується: а) втратою органу; б) втратою працездатності на 1/3; в) втратою працездатності на 1/4; г) втратою працездатності на 1/2; д) втратою працездатності на 10 %; е) втратою працездатності від 10 до 33%; є) розладом здоров'я до 21 дня; ж) понівеченням обличчя.

2. Лише умисно скоєними можуть бути злочини: а) крадіжка; б) порушення правил дорожнього руху; в) розголошення державної таємниці; г) вбивство; д) зґвалтування.

3. Доведіть рівність: (А+В) - (С+D) дорівнює 0, де

Е – (F + К)

А – максимальний термін позбавлення волі у роках в нормі;

В – стадії скоєння злочину (кількість);

С – вік кримінальної відповідальності у нормі;

D – кількість критеріїв неосудності;

Е – кількість видів кримінальних покарань;

F – максимальний строк позбавлення волі неповнолітніх громадян України у роках (крім особливо тяжких злочинів);

К – кількість видів додаткових кримінальних покарань.

4. Двоє безбілетних пасажирів відмовилися сплатити штраф контролерам. Коли контролери запропонували залишити салон тролейбуса, «зайці» зробили це, але й виштовхали контролерів. А на зупинці порушники накинулися на контролерів і почали їх бити, застосовуючи при цьому каміння. Міліціонер, що опинився поруч, затримав безбілетників, які виявилися нетверезими. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

5. Група хлопців – 16-річні Віктор (керівник групи), Олександр, Дмитро, 14-річний Ігор та 12-річні Михайло та Сергій – почали свою «діяльність» з викрадення у сусідній школі програвача. Потім викрали зі шкільної їдальні близько 30 кг сосисок та ковбаси. При цьому вони не лише вкрали продукти, а й розкидали хліб, розлили молоко з розчавлених ними пакетів, побили посуд. Потім були й інші крадіжки, аж поки їх не спіймали на гарячому на черговій справі. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

6. Три рецидивісти увірвалися до квартири Оксани М. і, погрожуючи пістолетом, почали вимагати гроші та коштовності. Раптом жінка зробила блискавичний рух, вибила зброю, важко поранивши при цьому одного з нападників, а інші, шоковані такою ситуацією, позадкували до дверей і втекли. Коли прибула міліція, жінка передала трофей – пістолет ТТ. Чи вчинено злочин, який? Чи є обтяжуючі або пом’якшуючі обставини? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

7. Група молоді поблизу готелю «Ялта» протягом тривалого часу порушувала громадський порядок, було завдано побої чоловіку, який зробив зауваження. Під час припинення цих дій нарядом міліції, що прибув за викликом, нетверезий юнак В. кинув під ноги співробітникам міліції бойову гранату із зірваною чекою. Здавалося, ще мить – і станеться непоправне. Але співробітник міліції влучним ударом ноги відкинув гранату в безпечне місце, де вона і вибухнула, не завдавши нікому шкоди. Чи вчинено злочин, який? Чи є обтяжуючі або пом’якшуючі обставини? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

8. У ніч на неділю біля одного з барів Білої Церкви близько 20 молодих хлопців вчинили п’яну бійку. Зваживши на нечисленність наряду – лише три чоловіки – хлопці кинулися на міліціонерів та, збивши з ніг, почали їх бити ногами. Один з патрульних зробив попереджувальний постріл, а коли це не допомогло, відкрив прицільний вогонь. Одного з нападників було вбито, а інші кинулися хто куди. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

10. Співробітники ДАІ зупинили на контрольному пункті біля українського кордону два автопоїзди МАЗів. Під час огляду в кузовах було виявлено велику кількість кольорового металу. Тоді супровідник запропонував інспекторам ДАІ 700 доларів США. Запросивши понятих, співробітники міліції склали протокол. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

11. П’ятнадцятирічний учень школи М. вскочив до ліфта, двері якого вже закривалися, та, погрожуючи ножем, вимагав у жінки браслет. Жінка закричала, її крик почув чоловік. Коли двері ліфта відчинилися на восьмому поверсі, де живе жінка, нападник одразу отримав удар молотком по лобі від чоловіка постраждалої жінки і втратив свідомість. Міліція, яку було викликано, затримала порушника, що прийшов до тями. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

12. Співробітники ДАІ зупинили для перевірки нові автомобілі «Волга», які рухалися з Москви до Одеси. Під час огляду машин було виявлено кілька бойових гранат Ф-1. Водії заявили, що придбали їх для захисту від можливих злочинців на дорозі. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

13. У кинутому будинку були знайдені мертвими 18-річна Наталія Б. та 17-річний Юрій Ф. На тілі дівчини експерти нарахували близько 30 ножових ран. Швидко з’ясувалася і мета злочину – у дівчини зникли прикраси та сумочка з грошима, а з хлопця знято майже весь одяг. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.

14. 16-річний хлопець у день свого народження жорстоко побив свою однокласницю за те, що вона не захотіла з ним танцювати. Нанесені тілесні ушкодження призвели до серйозного розладу здоров’я потерпілої. Мати потерпілої подала позов до суду на батьків хлопця про відшкодування матеріальних збитків за лікування та за нанесену моральну травму. Кваліфікуйте злочин. Визначте склад злочину. Яке рішення має прийняти суд? Чи підлягає хлопець кримінальній відповідальності ?

15. Рано вранці робітник геологорозвідувальної партії В. вийшов до річки. Здавалося, всі геологи ще сплять, нічого не чути було і з будинку лісника, що стояв трохи вище по річці, на її протилежному березі. Раптом за річкою в кущах він помітив крізь ранковий туман темний силует, затріщали кущі. «Ведмідь!» – подумав геолог, схопив з намету рушницю та вистрілив. Геологи, що схопилися після пострілу, перейшли на інший берег річки, але замість ведмедя знайшли пораненого лісника. Чи вчинено злочин, який? Чи є обставини, що обтяжують або пом’якшують відповідальність? Визначте склад злочину.