Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Valeologiya_IS-41_.docx
Скачиваний:
141
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
68.01 Кб
Скачать

Розклад уроків 7-б класу

Понеділок

  1. Світ. Літ.

  2. Світ. Літ.

  3. Укр. мова

  4. Англ.. мова

  5. Математика

  6. Математика

  7. Фізкультура

Вівторок

  1. Фізика

  2. Укр. мова

  3. Укр. мова

  4. Англ.. мова

  5. Фізкультура

  6. математика

  7. Класна година

Середа

  1. Труд. Н.

  2. Труд. Н.

  3. Англ. мова

  4. Математика

  5. Основи здоров’я

  6. Укр. Літ.

Четвер

  1. Фізкультура

  2. Рос. мова

  3. Історія

  4. Біологія

  5. Біологія

  6. Географія

П’ятниця

  1. Укр. Літ.

  2. Образ. Мист.

  3. Історія

  4. Географія

  5. Муз. Мист.

  6. Хімія

Власно складений розклад уроків для 7-б класу

Понеділок

  1. Світ. Літ.

  2. Математика

  3. Математика

  4. Укр. Мова

  5. Світ літ.

  6. Англ. Мова

  7. Фізкультура

Вівторок

  1. Укр. Мова

  2. Математика

  3. Фізика

  4. Англ. Мова

  5. Укр. Мова

  6. Фізкультура

  7. Класна година

Середа

  1. Основи здоров’я

  2. Укр. Літ.

  3. Математика

  4. Англ. Мова

  5. Труд. Н.

  6. Труд. Н.

Четвер

  1. Рос. Мова

  2. Історія

  3. Географія

  4. Біологія

  5. Біологія

  6. Фізкультура

П’ятниця

  1. Образ. Мист.

  2. Географія

  3. Укр. Літ

  4. Хімія

  5. Історія

  6. Муз. Мист.

Гігієнічні вимоги

Наявний гігієнічний стан

1

Розклад у школі має забезпечувати оптимальне співвідношення навчального навантаження протягом тижня.

Розклад у 7-в класі складено в основному з дотриманням санітарно-гігієнічних умов.

2

Кількість навчального часу на тиждень має не перевищувати встановлені норми:

1кл. – 20 год.2кл. – 22 год.3-4кл. – 24 год.

5-8кл. – 30 год.

9-11кл. – 31-32год.

Загальна кількість навчальних годин для класу Комсомольського НВК ім. Л.І. Бугаєвської «ЗОШ І-ІІІ ступенів №5-ліцей» перевищує встановлену норму для 7-х класів і складає 32 год/тижд.

3

Найвища активність розумової діяльності у дітей шкільного віку з 10 до 12 години.

На час найвищої розумової активності школярів припадає 2 великі перерви 20 хв та предмети гуманітарного і математичного профілів.

Оскільки гігієнічними дослідженнями встановлено, що між розкладом уроків, якістю виконання домашніх завдань і станом успішності існує взаємозв’язок, то варто це брати до уваги при складанні розкладу уроків. Тому не доцільно ставити спарені уроки математики та історії. Результатом неправильно складеного розкладу є перевантаження учнів домашніми завданнями зниження розумової працездатності, особливо у ті дні, коли у розкладі переважають важкі предмети..

Модуль III Гігієнічна оцінка організації уроку та проведення перерв у школі

Історія в 7-В класі два рази на тиждень. Урок триває 45 хвилин. Учні активно можуть слухати урок 30 хв. Тому вчитель будує свій урок так, щоб змінювати види діяльності учнів. Спочатку вчитель проводить опитування; потім пояснення нового матеріалу: певний час розповідає (7-10 хв.), потім дає щось записати, працюють з підручником, картою. Тобто змінюються види діяльності учнів на уроці. Це вчитель робить через те, що не було одноманітності. Потім проводиться закріплення набутих знань дидактичною грою, або через усне чи письмове опитування учнів. Після цього вчитель повідомляє учням домашнє завдання. На уроці історії наочними засобами навчання є карти, портрети, підручники.

Підсумовуючи вище сказане можна зробити висновок, що правильна побудова уроку, увага учнів має велике значення. Вчитель при розробці свого уроку повинен враховувати працездатність учнів, зосередження їх уваги на уроці. Велике значення має місце уроку в розкладі, якщо він 2, 3-й то учні ще не втомлені і можуть активніше працювати ніж на 4, 5 і 6-му, де спостерігається більша втома і важче зосередити учнів, тому вчитель повинен враховувати і ці чинники для свого уроку. Педагогічні рекомендації. Вчителю варто активніше використовувати засоби активізації уваги і попередження втоми.

Модуль IV Стан здоровя і фізичний розвиток школярів

Результати проведених досліджень свідчать про те, що всі учні у 7-В класі мають середню масу тіла та середню окружність грудної клітки. Фізичний стан учнів класу свідчить про те, що у всіх учнів нормальний (гармонійний) фізичний розвиток, не спостерігається дітей серед учнів класу з погіршеним або поганими фізичним розвитком, немає дітей із загальним фізичним відставанням у розвитку. Зріст всіх учнів відповідає масі тіла та окружності грудної клітки. При оцінці стану здоров’я учнів було розподілено їх на групи здоров’я. Таким чином, у 7-В класі більшість дітей входить до основної фізичної групи, групи здоров’я, це практично здорові діти з нормальним фізичним і психічним розвитком, незначна кількість входить до підготовчої фізичної групи.

Вивчення і гігієнічна оцінка режиму дня учнів:

Отже, провівши анкетування, я зробив певні висновки. По-перше, більшість опитаних спить менше норми, а це говорить про неправильний режим дня, це в майбутньому може призвести як до складних хвороб, так до загального виснаження організму, що впливає і на їхню успішність. По-друге, більшість учнів роблять ранкову зарядку, що є дуже важливо для профілактики застудних захворювань. По-третє, майже всі опитані менше норми перебувають на свіжому повітрі, що потрібно усунути. По-четверте, переважна більшість дітей харчується 3 рази на день, що менше норми і може привести до виснаження організму. Всі ці результати я проаналізував та зробив свої зауваження на виховній годині. Учні віднеслися з розумінням і пообіцяли надалі виконувати гігієнічні норми.

Модуль V. Оцінка валеологічного виховання учнів у школі

У школі проводяться уроки й позакласні заходи з охорони здоров’я, кожної п’ятниці є предмет Основи здоров’я. Учні дотримуються особистої гігієни. Мають при собі змінне взуття. Якщо є уроки фізкультури,то обов’язково приносять спортивну форму та взуття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]