Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-21.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
58.81 Кб
Скачать

2) Розгортання Національно-визвольної війни (лютий 1648 – серпень 1657 р.)

Безпосереднім приводом до повстання стала особиста драма чигиринського сотника Б.З.Хмельницького. Під час відсутності Б.Хмельницького на його родинний хутір Суботів напав польський шляхтич Д.Чаплинський. Зруйнувавши і пограбувавши хутір, Чаплинський забив до смерті малолітнього сина Б.Хмельницького та викрав його дружину. Після повернення Б.Хмельницький намагався віднайти правду: він неодноразово звертався до короля, до польського суду з проханням покарати Д.Чаплинського. Однак його спроби виявилися марними. Навпаки, він сам зазнав утисків, був ув’язнений і змушений був тікати на Запорозьку Січ, де й підняв козаків на повстання.

У лютому 1648 р.на Запорозькій Січі почалося повстання. Заручавшись підтримкою Кримського ханства, повстанці на чолі з Б.Хмельницьким отримали рішучі перемоги під Жовтими Водами, Корсунем, Пилявцями. Повстання перетворилося на війну, яка охопила всю територію України. У грудні 1648 р. Б.Хмельницький з повстанським військом тріумфально вступив до Києва.

У травні 1649 р. Польща розпочала масовий наступ на українські землі однак її війська були оточені повстанцями та мало не зазнали поразки під Зборовим і Збаражем. Проте у вирішальний момент кримський хан Іслам-Гірей, підкуплений поляками, зрадив Б.Хмельницького. Через це Б.Хмельницький змушений був піти на підписання 8 серпня 1649 р. Зборівського мирного договору на таких умовах:

1) Україна у складі Київського, Чернігівського і Брацлавського воєводства під назвою Військо Запорізьке визнавалася автономією в межах Речі Посполитої, влада тут належала гетьманові;

2) козацьке реєстрове військо зростало до 40 тис. осіб, не записані до реєстру козаки мали повернутися до панів;

3) всім учасникам повстання гарантувалася амністія

4) шляхта поверталася до маєтків, відновлювалося феодальне землеволодіння, попередні повинності селян і міщан.

У лютому 1650 р. Польща розпочала новий наступ і завдала повстанцям поразки під містечком Берестечко. За умовБілоцерковського мирного договору 1651 р.:

1) козацький реєстр обмежувався 20 тис. осіб;

2) влада гетьмана поширювалася лише на Київське воєводство;

3) шляхта поверталася до своїх маєтків.

Пошуки нового союзника привели Б.Хмельницького до Москви. У січні-березні 1654 р. був підписанийПереяславський договір («Березневі статті»), який узгодив

1) антипольський військовий союз України та Росії;

2) протекторат московського царя над Україною;

3) збереження основних прав і вольностей Війська Запорізького.

У 1657 р. помер Б.Хмельницький. Ця дата вважається закінченням національно-визвольної війни, а революція тривала до 1676 р. (до падіння гетьмана Петра Дорошенка).

У ході визвольної війни на звільнених від Польщі землях сформувалася козацька держава – Військо Запорізьке. Вона мала

територію (межі нової держави охоплювали Київське, Чернігівське та Брацлавське воєводства, тобто 200 тис. квадратних кілометрів);

адміністративний устрій. Територія поділялася на полки (в різні часи їх було 36, 26, 16, 10) та сотні, які були адміністративно-територіальними одиницями. Військову й адміністративну владу здійснювали полковники та сотники.

столицю – давнє козацьке місто Чигирин;

населення держави складало 3 млн. осіб;

форму правлінняоргани влади. Формально верховним органом влади була загальнокозацька рада (Військова або Генеральна рада), поступово її функції стала виконувати рада генеральної старшини. Фактично вся вища адміністративно-політична, військова та судова влада належала гетьману, і під час воєнних дій була необмеженою. Гетьману допомагала керувати усіма справами Старшинська рада, до складу якої входили генеральні писар, суддя, обозний, осавул, хорунжий, бунчужний та підскарбій. Б.Хмельницький здійснював курс на зосередження в своїх руках усієї повноти влади та на встановлення спадкового гетьманату.

податкову систему;

судову систему. Козацьке звичаєве право, гетьманські універсали, Литовські статути, магдебурзьке право;

армію;

символіку.

З часом демократична козацька держава стає авторитарною, і перетворюється з республіки на монархію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]