Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biologia_1-31.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Глава 23. Статеві клітини та процеси гаметогенезу.

Статеві клітини передають спадкову інформацію від особин батьківського покоління нащадкам. Порівняно з нестатевими (соматичними) клітинами вони мають половинний набір хромосом. Під час злиття статевих клітин у заплідненій яйцеклітині відновлюється характерний для організмів даного виду набір хромосом.

Жіночі статеві клітини (яйцеклітини), мають більший розмір, ніж інші клітини тіла, n-набір хромосом і здатні після запліднення чи партеногенетнчно розвиватися в новий організм. Яйцекл. має: запасні живильні речовини - жовток, необхідний для розвитку нового організму, наявність особливого поверхневого, чи кортикального (cortex — кора), шару цитоплазми і спеціальних оболонок, що покривають яйцеклітину. Яйцекл. має округлу форму, і величина її залежить від кількості жовтка в цитоплазмі.

Жовток знаходиться у виді пластинок, гранул і складається з білків, фосфоліпідів, нейтральних жирів. Ядро яйцекл. має сферичну форму, містить одне чи безліч ядерець.

Оболонки яйцеклітини:

  • Первинну - плазмалема (покриває ззовні цитоплазму яйц.) яйця разом з речовиною, що розташовується між мікроворсинками.

  • Вторинна – утв. фолікулярними клітинами, що розташовуються зовні від первинної оболонки.

  • Третинна - утв. у деяких тварин після виходу яйцеклітини з яєчника, при проходженні її по яйцепроводу, за рахунок секреторної діяльності клітин останнього.

Класифікація яйцеклітин по кількості жовтка:

  1. Маложовткові (оліголецитальні) – ланцетник, ссавці (окрім сумчастих), людина.

  2. Середня кількість жовтка (мезолецетальні) – земноводні, риби, сумчасті

  3. Багатожовткові (полілецитальні) – риби, птахи, яйцекладні ссавці.

Чоловічі статеві клітини — сперматозоїди — за розмірами менші за яйцеклітини. їхня довжина від 10 до 800 мкм, але іноді може сягати навіть 8 000 мкм. Сперматозоїди часто мають джгутики (хвіст) і здатні до активного руху. Сперматозоїди зі джгутиками характерні для різних груп організмів (зелені водорості, вищі спорові рослини, хордові тварини тощо).

Будова сперматозоїда ссавців: коротка головка, в якій міститься ядро. На передній частині головки є особлива органела (акросома), яка формується з елементів комплексу Гольджі. Вона забезпечує проникнення сперматозоїда в яйцеклітину (виділяє ферменти, що розчиняють її оболонку) і перехід яйцеклітини від стану спокою до періоду розвитку. За головкою розташована шийка, а за нею - проміжний відділ і хвіст. У шийці міститься одна або дві центріолі, а в проміжному відділі — мітохондрії, які забезпечують енергією роботу хвоста.У деяких вищих (більшість голонасінних, покритонасінних) і нижчих (червоні водорості) рослин, грибів, деяких груп тварин (аскариди, річкові раки) сперматозоїди джгутиків не мають й інколи бувають химерної форми.

Гаметогенез — процес формування і утворення статевих клітин — гамет.

  1. Оогенез — у тварин, розвиток жіночої статевої клітини— яйцеклітини (яйця).

Під час ембріонального розвитку організму ооноцити мігрують до зачатків жіночих статевих гонад (яєчників), де відбувається весь їхній подальший розвиток.

Етапи оогенезу:

1.Період розмноження. Потрапивши у яєчник, ооноцити стають оогоніями. Оогонії здійснюють період розмноження. У цей час оогонії діляться мітотичним шляхом.

2. Період росту. Статеві клітини в цьому періоді називаються ооцитами першого порядку. Вони втрачають здатність до мітотичного поділу і входять у профазу I мейозу. У цей час відбувається ріст статевих клітин.

3. Дозрівання ооцита — це процес послідовного проходження двох поділів мейозу (поділів дозрівання). Як мовилося вище, в період до першого поділу мейозу ооцит тривалий час перебуває в стадії профази I мейозу, коли й відбувається його зростання. Вихід з профази I мейозу приурочений до досягнення самкою статевозрілості і визначається статевим гормонами.

2) Сперматогенез — развитие сперматозоида в мужской гонаде. Сперматозоиды развиваются из клеток-предшественников, которые проходят редукционные деления (деления мейоза) и формируют специализированные структуры (акросома, жгутик и пр.). В разных группах животных сперматогенез различается. У позвоночных животных сперматогенез проходит: в эмбриогенезе первичные половые клетки мигрируют в зачаток гонады , где формируют популяцию клеток, называемых «сперматогониями», с началом половой зрелости сперматогонии начинают активно размножаться, часть из них дифференцируется в другой клеточный тип — «сперматоциты I порядка», которые вступают в мейоз и после первого деления мейоза дают популяцию клеток, называемых «сперматоциты II порядка», которые проходят второе деление мейоза и образуют клеточный тип «сперматиды»; путем ряда преобразований сперматида приобретает форму и структуры сперматозоида.

Соседние файлы в предмете Биология