Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Microsoft_Office_Word_Document.docx
Скачиваний:
275
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
28.32 Кб
Скачать

Национальний університет фізичного виховання і спорту України

Реферат На тему: Міні-футбол

Виконала:

студентка 3 курсу групи 124

Денисенко Сабіна

Київ 2015

Історія

Футзал започаткувався в Монтевідео, Уругвай, в 1930 році, коли Хуан Карлос Серіані створив нову версію футболу для змагань в YMCA. В Бразилії ця версія футболу розвинулась на вулицях Сан-Паулу, і згодом були упорядковані нові правила. Цей вид спорту почав поширюватись всією територією Південної Америки, а його популярність призвела до появи керівного органу під назвою Міжнародна федерація футзалу (FIFUSA — Federación Internacional de Fútbol de Salón) разом з організацією чемпіонатів світу. Перший чемпіонат світу під егідою FIFUSA був проведений в Сан-Паулу в 1972 році, чемпіонами стали господарі турніру команда Бразилії. Ще більша кількість країн взяли участь у другому Чемпіонаті світу в Мадриді в 1985 році.

Невдовзі, ФІФА розпочала проводити свої власні змагання з футзалу та призначати свої власні правила гри. Відповідно до нових правил ФІФА, була покращена технічна сторона гри для гравців та глядачів. Суддя на лінії був замінений помічником судді і була дозволена необмежена кількість замін. Був запроваджений четвертий розмірфутбольного м'яча, вага якого була збільшена для зменшення відскоку на 30% у порівнянні із звичайним м'ячем, що дало можливість пришвидшити гру і забивати голи головою.

Відносини ФІФА з членами своєї організації дозволили більшій кількості країн пізнати краще міні-футбол. Вперше ФІФА провела свій власний Чемпіонат світу з футболу в закритих приміщеннях в 1989 році в Роттердамі, Голандія. В 1992 році був проведений Чемпіонат світу з міни-футболу під егідою ФІФА в Гонконзі, а з 1996 року змагання почали називати Чемпіонат світу з футзалу. Іспанія поклала кінець домінуванню Бразилії в цих змаганнях, ставши чемпіонами два рази поспіль в 2000 та 2004році. На останньому Чемпіонаті світу з футзалу в Ріо-де-Жанейро чемпіонами знову стали бразильці.

У 2002 році члени Панамериканської федерації з футзалу (PANAFUTSAL — The Pan-American Futsal Confederation) сформували Всесвітню асоціацію футзалу (AMF — World Futsal Association), міжнародний регулюючий орган, незалежний від ФІФА. ФІФА та AMF обидві продовжують визначати власні правила гри.

Футзал під егідою AMF має спільні корені з футзалом під егідою ФІФА. Поділ на два різних види спорту відбувся в 1980-і роки, коли ФІФА спробувала отримати контроль над футболом в залах і у неї виникли істотні розбіжності з PANAFUTSAL і FIFUSA. ФІФА заборонила використання слова «футбол» для іменування футболу в залі у версії PANAFUTSAL і FIFUSA. Через це на конгресі FIFUSA в 1985 році в Мадриді було прийнято рішення використовувати слово «futsal» («футзал»). Незабаром ФІФА також почала використовувати дане слово. Представники FIFUSA і країн-членів PANAFUTSAL неодноразово зустрічалися з представниками ФІФА, але досягти домовленості їм не вдалося.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]