Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

2.1 Загальна характеристика готелю "Premier Palace"

Готель "Premier Palace" побудований у 2002 році, загальною територією - 0.6 га.

Кількість місць - 76, кількість номерів - 21+2 котеджі.

Категорія номерів - "котедж" - 2,"family-studio" - 4, "напівлюкс" - 9, "стандарт" - 8.

Сніданок включено в ціну номера.

Місцезнаходження - на краю лісу, поруч з трасою "Івано-Франківськ - Богородчани - Надвірна - Буковель" за 25 км. від Богородчан в напрямку Надвірної.

Адреса: Україна, Івано-Франківська обл., Надвірнянський р-н, 25 км. траси "Богородчани - Надвірна - Буковель"

Інфраструктура готелю "Premier Palace":

Колиба (два камінні зали), VIP зал місткістю до 20 чоловік, три окремі будиночки, а також бенкетний зал на 200 чолові, альтанки на краю лісу.

Конференц-зал (50 місць з сучасною технікою),

Сауна на дровах, загальна вміст до 6 чоловік, складається з сауни, басейну та кімнати відпочинку.

Послуги за додаткову плату - пральня білизни, трансферт, екскурсії, сауна, конференц-зал. Харчування - організація днів народжень, весіль, корпоративних вечірок та інших святкових і урочистих подій.

Варто розглянути і ціни на проживання в готелі "Premier Palace" (табл.2.1.).

Таблиця 2.1.

Вартість проживання у готелі "Premier Palace"

№ п/п

Тип номеру

Вартість, гр

1

Котедж

700-750

2

Family-studio

550-580

3

Напівлюкс (2)

350-380

4

Напівлюкс (3)

400-440

5

Стандарт (2)

300-320

6

Стандарт (4)

400-420

Для ефективної роботи будь-якому підприємству необхідна функціональна організаційна структура. Загальний метод подання структури - це організаційна схема, тобто схема взаємодії підрозділів. Вона показує розташування кожної служби і посади в загальній організації готелю та ілюструє розподіл повноважень і обов’язків.

Організаційна структура готелю "Premier Palace" загалом будується таким чином.

До ланок управління належать керівники, їхні заступники, що управляють декількома структурними підрозділами, самі структурні підрозділи і провідні спеціалісти, що виконують окремі функції. Їм підпорядковуються безпосередні виконавці (обслуговуючий персонал). На вершині структури управління готелю стоять власник та генеральний директор.

Розподіл завдань, визначення повноважень і обов’язків, а також взаємини між співробітниками готелю можна побудувати на персональній і неформальній основі. Але більшість підприємств вимагають певної структури, за допомогою якої розподіляються і координуються міжособистісні відносини. У великих готелях існує необхідність в акуратно складеній і цілеспрямованій організаційній структурі.

2.2 Склад та якісна оцінка трудових ресурсів готелю "Premier Palace"

Кадрова політика в готелі "Premier Palace" здійснюється за такими напрямами:

прогнозування створення нових робочих місць з урахуванням впровадження нових технологій;

розробка програми розвитку персоналу з метою вирішення як поточних, так і майбутніх завдань готелю на основі удосконалення системи навчання і посадового переміщення працівників;

розробка мотиваційних механізмів підвищення зацікавленості і задоволеності працею;

покращення морально-психологічного клімату в колективі, залучення рядових працівників до управління підприємством.

При встановленні вимог до обслуговуючого персоналу враховуються наступні критерії оцінки: рівень професійної підготовки і кваліфікації, зокрема теоретичні знання і уміння застосувати їх на практиці; знання і дотримання професійної етики поведінки; знання нормативних і керівних документів, що стосуються професійної діяльності.

Далі проведено більш детальний аналіз кадрового складу працівників готелю "Premier Palace" і визначено найбільш важливі показники інтелектуального потенціалу підприємства.

Чисельність працівників готелю "Premier Palace" на 31.12.2013 року складає 21 людину (жінок - 12, чоловіків - 9). Фактична чисельність працівників закладу в 2013 році в порівнянні з плановою чисельністю звітного року збільшилася на 142%, у зв’язку зі збільшенням номерного фонду готелю.

У табл. 2.2 дана по роках забезпеченість готелю "Premier Palace" трудовими ресурсами.

Таблиця 2.2.

Забезпеченість трудовими ресурсами

Категорія персоналу

2011 рік

2012 рік

2013 рік

Робітники

6

6

14

Керівники

2

4

7

Всього

8

10

21

Серед груп категорій трудящих фактична чисельність робітників і керівників у 2013 році зросла щодо попереднього року в зв'язку з приєднанням нових структурних підрозділів готелю.

Традиційним показником статистики людських ресурсів є вік. Звичайно в аналізі розраховується середній вік. Середній вік працюючих у готелі "Premier Palace" у 2013 році складає 35,19 років (чоловіка - 38,85 років, жінки - 34,7 років).

Основною віковою категорією працюючих у готелі "Premier Palace" протягом двох останніх років залишається вікова група 21-35 років (табл. 2.3.).

Таблиця 2.3.

Вікові категорії працівників готелю "Premier Palace"

22-30

31-40

41-50

51-55

Чоловіки

3

1

1

2

Жінки

6

6

1

1

Аналогічно віковій структурі організації проаналізуємо склад робочої сили за стажем роботи, табл. 2.4:

Таблиця 2.4.

Класифікація персоналу за стажем роботи

Стаж роботи

2010

2011

2012

Більше 20 років

1

2

5

Більше 15 років

1

1

7

Більше 10 років

2

3

4

Менше 10 років

2

4

5

Виходячи з цих даних, в готелі "Premier Palace" збільшується кількість працівників з високим досвідом роботи. Це позитивно впливає і на готель, оскільки досвідчені кадри можуть професійно спрямовувати діяльність закладу на розвиток і збільшення економічних показників.

Професійне й економічне навчання працівників готелю "Premier Palace" у системі підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів носить безупинний характер і проводиться протягом усієї трудової діяльності з метою послідовного розширення і поглиблення знань, удосконалювання майстерності працівників.

Здавалося б, міцні позиції на ринку завойовані. Однак команда професіоналів відпочинкового комплексу "Premier Palace", прораховуючи завтрашній день, розуміє, що у туристичній індустрії не повинно бути самозаспокоєності. Тенденції розвитку світової економіки жадають від готелю не просто виживання, але і випередження на кілька кроків своїх ринкових конкурентів.