Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет7637-ЕлекЛаРо 3-8.11.13-14(усі протоколи).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
3.46 Mб
Скачать

3. Підготовка до виконання роботи

3.1. Ознайомтеся з розташуванням на панелі лабораторного стола затискачів вимикача QF джерела напруги (клеми А, В, С і N), ГПС з паралельним збудженням (клеми Я1, Я2, Ш1 та Ш2) та асинхронного двигуна (клеми С1 - С6). Перевірте дієздатність приєднувальних затискачів і запам’ятайте положення “Ввімкнено” і “Вимкнено” на вимикачі QF та перемикачах навантаження SA1 - SA4. Ввімкніть перемикачі S1 та S2.

3.2. Виберіть рекомендовані для дослідів обладнання та прилади (Дод.4), визначте їх тип, систему номінали шкал, клас точності та встановіть їх відповідність вимогам, вказаним в описі установки. Заповніть таблицю приладів - табл. 13.1.

3.3. Огляньте зовні генератор та двигун і запишіть у протокол їх основні паспортні дані (номінальні параметри). Відразу відзначимо, що на сьогодні інформацію про технічні характеристики трифазних АД можна отримати з довідникової літератури загальноінженерного призначення і більш повну –із спеціальних електротехнічних довідників.

У таблицях, які надають у довідниковій літературі загально інженерного призначення, звичайно приводять тип електродвигуна і його номінальні параметри для мережі 50 Гц, 380 В : потужність на валу – кВт; частоту обертання ротора – об/хв.; ККД – %; cos. Інколи у таблицю додають інформацію стосовно маси двигуна, кг.

Таблиця 13.1

Характеристика електровимірювальних приладів

(приклад)

Назва

приладу

Марка

Система

Клас

точності

Межа

вимірювання

Ціна

поділки

Заводський

номер

Вольтметр

Э545

Електромагнітна

0,5

0-150-300

2 В/под.

№…….

Амперметр

Э539

Електромагнітна

0,5

0-50-100-200

1 мА/под.

№…….

Амперметр

Э519

Електромагнітна

0,5

0-2,5-5

0,025 А/под.

№…….

Ватметр

Д535

Електродинамічна

0,2

0-75-150-300 В

0-2,5-5 А

5 Вт/под.

№…….

У спеціальній літературі, окрім вказаної вище, наводять інформацію про: номінальний струм статорних обмоток , А; номінальний моментМн; пускову властивість двигуна – кратність пускового струму кпп=п/100%), кратність пускового моментуп(п=Мп/Мн100%); кратність максимального моменту (перевантажувальна властивість двигуна)max(max=Мmax/Мн100%).

3.4. Перевірте наявність та справність огородження рухомих частин генератора та двигуна.

4. Хід виконання роботи

4.1. Враховуючи, що живлення лабораторного стенду здійснюється від трифазної мережі з лінійною напругою 220 В, то складаємо схему, де статорні обмотки двигуна з'єднані у трикутник так, як показано на рис. 13.7. Для цього при вимкненому вимикачі QF, сполучіть за допомогою провідників та перемичок (показані потовщеними лініями):

між собою затискачі С1 і С6, та (через контактні блоки S1-XS1 і S2-XS2) клему фази А джерела напруги;

між собою затискачі С2 і С4 та клему фази В джерела напруги;

між собою затискачі С3 і С5 та клему фази С джерела напруги;

між собою через вольтметр РV2 затискачі Я1 і Я2;

затискач Я1 через амперметр РА2 із затискачем ХТ1 та із затискачем Ш1;

затискач Я2 через повзунковий реостат RR - із затискачем Ш2, та із затискачем XT2 реостата активного навантаження.

Далі зберіть у відповідності до схеми вимірювальний блок амперметр рА1 - ватметра рW. Зверніть увагу, що тут одну клему амперметра з’єднують послідовно з навантажувальним затискачем струмової обмотки (позначка І), а іншу приєднують до одного з виводів штепсельної вилки (наприклад, ХР2). Навантажувальний затискач обмотки напруги (позначка U) ватметра при цьому сполучають з нейтраллю мережі (точка N), а його генераторні затискачі (позначені ) – між собою та другим виводом вилки (наприклад, ХР1).

До вольтметра РV1 приєднайте щупи ХР3 та ХР4.

4.2 Після перевірки схеми викладачем ввімкніть вимикачQF (запустіть двигун) і зразу вимкніть його (зупиніть двигун). З'ясуйте при цьому також ступінь самозбудження генератора (стрілка вольтметра відхиляється вправо) і відхилення стрілок вимірювальних приладів. Якщо самозбудження генератора відсутнє, то в першу чергу перевірте, чи відповідає напрямок обертання ротора двигуна напряму стрілки на статорі генератора. У разі їх неспівпадіння здійсніть реверсування АД, тобто поміняйте чергування підключення статорних обмоток двигуна так, як показано, наприклад, на рис.13.9.

4.4. Після перевірки схеми викладачем повторно увімкніть двигун і дослідіть робочі характеристики АД наступним чином.

При вимкненому навантаженні генератора, переміщуючи повзунок реостата RR, встановіть напругу на затискачах генератора (за показами вольтметра РV2) рівною Uн.Вставте вилку ХР1-ХР2 в розетку XS1 контактного містка S1-XS1 та, розімкнувши вимикач S1, зафіксуйте покази приладів: ватметра рW, амперметрів РА1 та РА2, а також вольтметраРV2. З допомогою вольтметра РV1 визначте величину напруги мережі. Запишіть покази приладів у відповідні прографи табл.13.2.

Одночасно з допомогою стробоскопа визначте частоту ковзання ротора в режимі холостого ходу. Для цього після встановлення на генераторі Uн включіть стробоскоп у однофазну мережу напругою 220 В і частотою 50 Гц (на схемі не показано) і, освітлюючи ротор АД, виставте такий режим пульсацій неонової лампи стробоскопа при якому мітка на вентиляторних лопатях буде рухатись з мінімальною швидкістю у зворотному напряму до напряму обертання ротора. Ввімкніть секундомір і обчисліть кількість обертів мітки за 1 хвилину.Запишіть визначену частоту ковзання у відповідну прографу табл.13.2.

4.4. Далі, не змінюючи частоту пульсацій стробоскопу, увімкніть перемикач SА4 та SА1 (навантаження Р1), знову виставте напругу на затискача генератора рівною Uні зробіть підрахунок частоти ковзання та виконайте вимірювання аналогічно до пункту 4.3. Таким же чином, маніпулюючи перемикачами SА1 - SА3,проведіть вимірювання і аналогічні записи при інших комбінаціях (вказаних у табл.11.4) навантаження генератора.