Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці Савчук перероблене-1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Охорона праці

Группа 11Закон України про охорону праці

Закон України "Про охорону праці" прийнятий Верховною Радою 14.10.92 №2695-ХІІ, нова редакція 21 листопада 2002 №229-ІУ. Цей закон, а також «Кодекс законів про працю» є основною законодавчою базою охорони праці. їх доповнюють державні міжгалузеві та галузеві нормативні акти про охорону праці - це стандарти, правила, норми, положення, інструкції, та інші документи, яким надано чинних норм, обов'язкових для виконання всіма установами та працівниками [ ].

Організація служби охорони праці на підприємстві ТОВ «Продсервіс - ІР».

Права та обов'язки.

Власник підприємства ТОВ «Продсервіс - ІР» створює службу охорони праці. Типове положення про цю службу затверджується Державним комітетом України по нагляду за охороною праці.

Технологічні й архітектурно-планувальні рішення щодо робочого проекту прийняті з урахуванням функціонального розміщення сировинного майданчика, автоклавного відділення, а також допоміжних приміщень для повноцінного використання всіх споруджень.

Служба охорони праці вирішує такі завдання:

а) забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд;

б) забезпечення працівників засобами індивідуального та колективного захисту;

в) професійна підготовка і підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганда безпечних методів праці;

Дата

Проведення інструктажів.

Складовою частиною системи управління охороною праці є навчання та інструктажі працівників з питань охорони праці.

Інструктажі з питань охорони праці проводяться на всіх підприємствах, установах і організаціях та лабораторіях незалежно від характеру їх трудової діяльності, підлеглості і форми власності.

Інструктажі за часом і характером проведення бувають вступними, первинними, повторними, позаплановими та цільовими.

Бессараб

  • Вступний інструктаж - проводиться: з усімапрацівниками,які приймаються на постійну або тимчасову роботу, незалежно від їх освіти, стажу роботи та посади

  • Первинний інструктаж - проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником

  • Повторний інструктаж - проводиться з працівниками на робочому місці в терміни, визначені відповідними чинними галузевими нормативними актами або керівником лабораторії з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: на роботах з підвищеною небезпекою - 1 раз на 3 місяці;

  • Позаплановий інструктаж - проводиться: з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці: при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, а також при внесенні змін та доповнень до них; при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування,приладівта інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших факторів, що впливають на стан охорони праці; при порушенняхпрацівниками вимог нормативних актів про охорону праці, що можуть призвести або призвели до травм, аварій, пожеж тощо; при виявленні особами, які здійснюють державний нагляд і контроль за охороною праці, незнання вимог безпеки стосовно робіт, що виконуються працівником;

  • Цільовий інструктаж - проводиться з працівниками: при виконанні разових робіт, не передбачених трудовою угодою; при ліквідації аварії, стихійного лиха; при проведенні робіт, на які оформлюються наряд-допуск, розпорядження або інші документи.

Группа 138В лабораторії всі інструктажі проводяться вчасно. Допуск до роботи осіб, що не пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці, забороняється.

Группа 159крани; вимкнута вентиляція, закриті всі кватирки і вікна; перевіряє, чи немає тліючих предметів і чи не залишилося не прибраного промащеного ганчір'я; вимикає освітлення, групові автомати на електрощиті; віддає ключі від лабораторії вахтовому.

При роботі у вечірній і нічний час, а також при виконанні особливо небезпечних робіт у лабораторії знаходяться не менше двох людей, один із них старший.

При роботі з перегінними апаратами, а також з холодильниками Лібіха спочатку пускають воду, потім, коли режим циркуляції води буде відрегульовано, запалити пальник.