Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Bak_Nova.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
153.6 Кб
Скачать

4. Зміст та структура бакалаврської роботи

4.1. Зміст бакалаврської роботи

Бакалаврська робота (ДР) бакалавра – це вид кваліфікаційної роботи випускника певного освітньо-кваліфікаційного рівня метою, головним змістом якої є розв’язання окремих фрагментів актуальної наукової, науково-технічної, виробничої, науково-методичної або навчально-методичної проблеми (задачі). Вони пов’язані з аналізом (синтезом), теоретичною розробкою актуальних питань, математичним та комп’ютерним моделюванням, дослідженням процесів, об’єктів, систем у певній галузі науки і техніки.

Зміст та обсяг бакалаврської роботи повинен відповідати вимогам ОКХ освітньо-кваліфікаційного рівня, часу, виділеному навчальним планом спеціальності на виконання роботи, методичним рекомендаціям випускової кафедри та завданню на бакалаврську роботу.

Зміст бакалаврських робіт формується відповідно до напряму спеціальності та задач, що визначаються об’єктами комп’ютеризації.

Бакалаврські роботи передбачають створення одного з видів інформаційних систем (або окремих компонентів систем): інформаційно-пошукової системи, фрагмента автоматизованої системи управління, системи підтримки прийняття рішень, системи на основі штучного інтелекту, навчальної системи, сайту мережі Internet, тощо. Крім цього бакалаврські роботи можуть мати пошуковий характер в області комп‘ютерних технологій. В них розглядаються актуальні проблеми розвитку, удосконалення та впровадження нових інформаційних управляючих систем і технологій у різні галузі народного господарства.

При виконанні бакалаврських робіт студентам рекомендується розвивати та продовжувати роботу, розпочату при курсовому проектуванні, скористатись індивідуальними завданнями, що виконувались під час навчання і проходження технологічної практики та наукової роботи, що виконувалась в рамках науково-методичної роботи кафедри.

4.2. Структура бакалаврської роботи

Бакалаврська робота має таку структуру:

      • вступна частина;

      • змістовна частина;

      • список використаних джерел;

      • додатки.

Вступна частина складається із титульного листа, завдання на бакалаврську роботу, анотації та змісту.

Титульний лист та завдання подаються на стандартних бланках.

Анотації готують українською та англійською мовами. Анотація повинна бути ідентичною до змісту роботи, містити основні завдання та висновки бакалаврської роботи, бути обсягом до 0,5 сторінки машинописного тексту (до 1200 друкованих знаків). Анотації складаються за формою, яка має такий зміст: прізвище та ініціали здобувача; назва бакалаврської роботи; кількість сторінок, таблиць, рисунків, додатків та джерел; спеціальність (шифр і назва); основні завдання, результати та висновки роботи.

Матеріал в анотації викладають стисло й точно з використанням синтаксичних конструкцій, притаманних мові ділових документів, уникаючи складних граматичних зворотів. Необхідно вживати стандартизовану термінологію, а не маловідомі терміни й символи. Після кожної анотації наводять ключові, які є словами або стійкими словосполученнями, що з точки зору інформаційного пошуку несуть смислове навантаження. Сукупність ключових слів (загальною кількістю не меншою п`яти і не більшою десяти) повинна відбивати поза контекстом основний зміст бакалаврської роботи. Ключові слова подають у називному відмінку, друкують великими літерами у рядок, через кому.

Зміст подають після анотації перед змістовною частиною бакалаврської роботи. В ньому вказують назви та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів і пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема, вступу, висновків, списку використаної літератури та додатків. Вступ, висновки та список літератури не нумерують.

Змістовна частина має таку структуру:

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ОБ`ЄКТУ АВТОМАТИЗАЦІЇ ТА ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ НА ПРОЕКТУВАННЯ

РОЗДІЛ 2. РОЗРОБКА КОМПЛЕКСУ ЗАДАЧ АВТОМАТИЗАЦІЇ

РОЗДІЛ 3. ОХОРОНА ПРАЦІ

РОЗДІЛ 4. ТЕХНІКА БЕЗПЕКИ

ВИСНОВКИ

Вступ розкриває сутність та оцінку сучасного стану проблеми, актуальність даної роботи, її мету та галузь застосування.

Розділ «Системний аналіз об`єкту автоматизації та постановка задачі на проектування» містить:

  • характеристику об’єкта автоматизації, його системний аналіз з використанням методології структурного аналізу і проектування, розроблення функціональної моделі існуючих бізнес-процесів «як є», що є підґрунтям для виявлення задач автоматизації та постановки задачі на розроблення;

  • аналіз аналогів розробки, тобто, систем-прототипів, існуючих на сучасному ринку інформаційних технологій, та обґрунтування доцільності проектування й розроблення системи визначеного функціонального змісту;

  • розробку концептуальної моделі – абстрактної моделі, яка дає змогу виявити причинно-наслідкові зв’язки, властивості об’єкту, що досліджується, в межах визначених цілями дослідження. Концептуальна модель включає в явному вигляді логіку, алгоритми, припущення і обмеження;

  • основні вимоги до створюваної системи, перелік функцій (див. Додаток 1), вхідних і вихідних даних, основних видів забезпечення і їх відображення в розлогій постановці задачі.

Розділ «Розробка комплексу задач автоматизації» містить наступні відомості:

інформаційне, алгоритмічне, програмне та технічне забезпечення проекту; обґрунтування структури та розробку логічної і фізичної моделей бази даних; алгоритмізацію функцій системи, розробку інтерфейсу користувача та опис реалізованих функцій системи в обраному програмному середовищі; обґрунтування вибору технічних засобів розробки; забезпечення захисту інформації від руйнування та несанкціонованого доступу в системі, що розробляється; розрахунок очікуваного техніко-економічного ефекту від впровадження розробки.

При наявності комп’ютерної мережі визначається місце об’єкту автоматизації в складі комп’ютерної мережі (існуючої або перспективної) підприємства чи організації та обґрунтовується вибір топології комп’ютерної мережі.

Розділи «Охорона праці» та «Техніка безпеки» виконуються за завданнями викладачів-консультантів відповідних кафедр.

У висновках викладають найважливіші теоретичні та практичні результати, отримані в бакалаврській роботі, з формулюванням розв'язаного завдання, використаних методів, подають висновки й рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів

Список використаних джерел

Список використаних джерел слід укладати в порядку згадування їх у тексті за наскрізною нумерацією (25-30 джерел).

Додатки

Для повноти розкриття бакалаврська робота доповнюється додатками. До додатків можна включити допоміжний матеріал:

  • проміжні математичні доведення, формули, розрахунки й моделі;

  • таблиці допоміжних цифрових даних;

  • протоколи, довідки й акти випробувань, впровадження, розрахунки економічного ефекту, довідки підприємства чи організації;

  • інструкції й методики, опис алгоритмів і програм вирішення задач на ПК, розроблені в процесі виконання бакалаврської роботи;

  • ілюстрації допоміжного характеру.

Перелік додатків складається індивідуально для кожної роботи і узгоджується з керівником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]