Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METODICH METR 2.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
352.77 Кб
Скачать

40

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Метрологія, стандартизація, сертифікація, ліцензування та управління якістю методичні вказівки

до вивчення дисципліни і виконання контрольної роботи для студентів спеціальності 6.091700 "Технологія бродильних виробництв та виноробства" професійного напряму 0917 "Харчова технологія та інженерія" денної та заочної форм навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

біотехнології продуктів бродіння,

екстрактів та напоїв

протокол №8 від 30.01.2001 р.

Київ НУХТ 2010

Метрологія, стандартизація, сертифікація, ліцензування та управління якістю: Метод. вказівки до вивчення дисц. і виконання контрол. робіт для студентів спеціальності 6.091700 "Технологія бродильних виробництв і виноробства" профес. напряму 0917 "Харчова технологія та інженерія" ден. та заоч. форм навчання / Уклад.:, Карпутіна М.В., Сидор В.М. - К.: НУХТ, 2001. - с.

Укладачі:

М.В. Карпутіна

В.М. Сидор, кандидати техн. наук

Відповідальний за випуск

П.Л. Шиян, д-р техн. наук, проф.

  1. Загальні відомості

Дисципліна "Метрологія, стандартизація, сертифікація, ліцензування та управління якістю" - є однією з дисциплін, яка формує професійні знання бакалавра та магістра бродильних виробництв та виноробства. Вона базується на знаннях отриманих студентами під час вивчення фундаментальних та загально-інженерних дисциплін таких як "Вища математика", "Фізика", "Інженерна графіка" та інш. В свою чергу, вона є однією з базових для подальшого вивчення студентами дисциплін "Загальна технологія харчових виробництв", "Технологія галузі", "Обладнання галузі", "Проектування підприємств галузі з елементами САПР", "Автоматизація виробничих процесів", а також для виконання лабораторних робіт із загальної і спеціальних технологій, курсових та дипломних проектів.

Дисципліна викладається шляхом проведення лекційних і практичних занять, із застосуванням обчислювальної техніки, виконанням студентами індивідуальних творчих завдань або контрольних робіт. Відповідно до навчального плану для денної і заочної форм навчання передбачено розподіл годин для вивчення дисципліни та форм контролю знань студентів, наведений у табл. 1.

Таблиця 1

Розподіл годин для вивчення дисципліни та форми контролю знань студентів

Форма

нав-чання

Курс

Чверть (для денної форми навчання)

або семестр)

Кількість годин

Контроль

навчальної роботи

студентів

Всьо-го

Аудиторних занять

Самостійної роботи

модульний (кількість модулів

у кожній чверті)

Підсумковий (чверть або форма

контролю)

Лек-ції

Практичні

(се-мі-нар-ські)

Лабо-ра-торні

Індивідуальні

завдання (кількість

завдань і загальна

кількість годин)

Під-го-тов-ка до

аудитор-них

за-нять

Рефе-рати і

розрахун-

ково-

гра-фіч-

ні робо-ти

Кур-сові

про-екти

(ро-боти)

Контрольні

робо-ти

Денна

ІІ

4

108

16

32

1/8

52

2

4

Залік

Заочна

ІV

7

108

4

6

1/16

82

-

7

Залік

Заочна скорочена

ІV

7

108

4

2

1/16

86

-

7

Залік

Предметом дисципліни є харчове законодавство, нормативно-технічна документація на сировину та готову продукцію бродильних виробництв; методи контролю; метрологічні характеристики приладів, виробничих лабораторій бродильних виробництв; основні стандарти та законодавчі акти України, що регламентують діяльність в галузі підтвердження відповідності; структура та зміст стандартів ІSО серії 9000, які є методологічною основи сертифікації систем якості; структура та види діяльності Української державної системи сертифікації УкрСЕПРО, умови складання ліцензійної угоди з об’єктом господарювання і органом сертифікації.

Дисципліна "Метрологія, стандартизація, сертифікація, ліцензування і управління якістю" є однією з дисциплін, яка формує професійні знання бакалавра бродильних виробництв та виноробства. Вона базується на знаннях отриманих студентами під час вивчення фундаментальних та загально-інженерних дисциплін таких, як "Вища математика", "Фізика" та ін. В свою чергу, вона є однією з базових для подальшого вивчення студентами дисциплін "Загальні технології харчових виробництв", "Технологія галузі", "Обладнання галузі", "Проектування підприємств галузі", "Автоматизація виробничих процесів" та ін., а також для виконання лабораторних робіт із загальної і спеціальних технологій, курсових та дипломного проектів.

Мета дисципліни - вивчення, узагальнення та використання на практиці майбутніми бакалаврами (магістрами) досягнень сучасної стандартизації, метрології та сертифікації, їх підготовка до самостійної ефективної професійної діяльності на підприємствах харчової промисловості, спрямованої на забезпечення якості та безпеки продуктів харчування відповідно до вимог міжнародних стандартів, законодавчих актів України та чинних нормативно - технічних документів.

Роль дисципліни у підготовці у навчальному процесі полягає у наданні майбутнім фахівцям бродильної галузі необхідних знань з питань сучасних стандартизації, метрології та сертифікації з метою одержання високих кінцевих результатів на виробництвах бродильної галузі та застосування для аналізу виробничих ситуацій і оцінювання якості сировини, основних і допоміжних матеріалів, товарної продукції та відходів виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]