Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_Bak_Nova.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
153.6 Кб
Скачать

5. Оформлення бакалаврської роботи

Бакалаврські роботи виконуються державною, а анотація – державною та англійською мовами. Загальний обсяг розрахунково-пояснювальної записки – 70-80 сторінок, оформлених згідно до чинних стандартів України щодо оформлення технічної документації і надрукованих на комп`ютері шрифтом Times New Roman або Ariel Cyr кегель14, інтервал 1,5; поля: ліве 3 см, праве – 2 см, верхнє і нижнє - 1,5 см.

Розрахунково-пояснювальну записку виконують за допомогою комп’ютерного друку на одному боці аркуша формату А4. З нової сторінки починають анотації, зміст, вступ, розділи, висновки, бібліографічний список, додатки. Сторінки нумерують, починаючи з титульного аркуша. Номери сторінок проставляють у нижньому правому куті, причому на титульному листі і завданні номери сторінок не проставляють.

Найменування розділів та підрозділів записки оформлюють у вигляді заголовка (з абзацу). Відступ між заголовками розділу та підрозділу, а також між кінцем тексту попереднього і найменуванням наступного розділу (підрозділу) повинен бути не менше 40 мм, а між заголовками розділу (підрозділу) і власним текстом – не менше 30 мм. Переноси слів у заголовках не роблять, також не ставлять крапку в кінці заголовку. Розділи і підрозділи нумерують арабськими цифрами відповідно до завдання.

Формули (якщо їх більше однієї) також нумерують арабськими цифрами, проставляючи номер з правого краю сторінки на рівні формули у круглих дужках. Посилання у тексті записки на порядковий номер формули також подають у круглих дужках. У формулах слід використовувати позначення, регламентовані відповідними стандартами. Розшифровку символів та коефіцієнтів, що входять у формулу, подають відразу після неї, із зазначенням розмірностей відповідних величині значень. Одиниці однакових величин у межах записки повинні бути лише в системі СІ.

Цифровий матеріал рекомендується подавати у вигляді таблиць, які (якщо їх більше однієї) нумеруються арабськими цифрами у межах усієї записки, причому при посиланні у тексті на конкретну таблицю слово “таблиця“ пишуть повністю, якщо у неї немає номера, і в скороченій формі, якщо він є, наприклад “у табл.1”.

Бібліографічний список розміщують в кінці записки на окремій сторінці в порядку згадування джерел у тексті записки. Для книг, авторами яких є не більше трьох осіб, подають такі дані: прізвища та ініціали авторів, назва книги, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Для книг, авторами яких є більш, ніж три особи, подають такі дані: назва книги, прізвища та ініціали авторів та відповідального редактора (якщо він є), місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Для статей в журналах і періодичних виданнях послідовність опису така: назва статті, автор(и), найменування журналу, рік видання, номер журналу, номери сторінок з текстом статті.

6. Тематика бакалаврських робіт

Теми бакалаврських робіт розробляє випускова кафедра з урахуванням специфіки спеціальності «Інформаційні управляючі системи та технології», вимог галузевих стандартів вищої освіти (ОКХ, ОПП) для відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня; власного досвіду керівників бакалаврських робіт; наукових досліджень та професійних інтересів професорсько-викладацького складу кафедри, замовлень і рекомендацій виробничих підприємств, науково-дослідних інститутів, галузевого міністерства тощо. Окремі теми робіт можуть бути запропоновані студентами з відповідним обґрунтуванням доцільності їх розробки. Як правило, вони пов’язані з професійною діяльністю для студентів заочної форми навчання.

Теми бакалаврських робіт повинні бути актуальними, відповідати сучасному рівню науки, техніки і технологій, спрямовані на вирішення регіональних і національних потреб та проблем розвитку харчової галузі. Назва теми повинна бути, за можливістю, короткою, чітко і конкретно відображати мету та основний зміст роботи і бути однаковою в наказі ректора про закріплення тем і керівників за студентами, завданні на роботу, титульному аркуші пояснювальної записки, документах ДЕК та в додатку до диплома. Як правило, вона починається з назви загального об’єкта проектування (системи, процесу), а закінчується назвою його складової (функціональної підсистеми, видом забезпечення або задачі), яка докладно розробляється у роботі.

Назва теми комплексної роботи складається з назви загальної частини і, через крапку, з назви конкретної частини, яку відповідно до індивідуального завдання розробляє кожний студент.

Бакалаврські роботи передбачають, в основному, проектування, моделювання, розробку або модернізацію окремих елементів комплексів, систем, АРМ, задач з метою забезпечення або покращення їх інформаційних чи експлуатаційних характеристик. Система у вигляді опису та сукупності її характеристик або конкретний вид її забезпечення визначається вихідними даними завдання на бакалаврську роботу. Тому розробляти вимоги до системи в цілому або до будь-якої її підсистеми (тобто розробляти технічне завдання) в роботі бакалавра не обов’язково. З цього погляду бакалаврська робота наближається до комплексного курсового проекту й може складати основу спеціального розділу в майбутньому дипломному проекті спеціаліста за умови, що тематика (напрямок) розробки зберігається, а автором є той самий студент (бажано також і керівник). Орієнтовний перелік тем бакалаврських робіт подано в додатку.

Бакалаврська робота складається з пояснювальної записки – 50-70 сторінок; обов’язкового графічного (ілюстративного) матеріалу, що характеризує результати проведеного дослідження, коду програм – 5-10 сторінок; електронного носія з програмним забезпеченням.

ДОДАТОК

Перелік тем бакалаврських робіт

  1. Підсистема автоматизованого робочого місця спеціаліста харчового підприємства.

  2. Розробка бази знань для заданої сфери застосування.

  3. Розроблення інформаційно-пошукової системи для заданої предметної області.

  4. Розробка сучасних засобів охорони інформації в інформаційно-пошукових системах.

  5. Інформаційна підтримка та автоматизація розроблення бізнес плану розвитку підприємства.

  6. Розроблення автоматизованого робочого місця спеціаліста на базі функціонально-вартісної моделі виробничого підрозділу підприємства.

  7. Розроблення системи підтримки прийняття рішень (СППР) для керівника виробничого підрозділу підприємства.

  8. Розроблення та оптимізація комп’ютерної мережі підприємства на основі Іntеrnet – технології.

  9. Створення програмного комплексу з використанням онтологічного підходу до опису та функціонування підприємства.

  10. Інформаційна підсистема логістики транспортного підрозділу підприємства.

  11. Електронний тренажер засвоєння та самонавчання окремих дисципліни.

  12. Розробка програмного забезпечення для комплексного моніторингу корпоративної локальної обчислювальної мережі.

  13. Автоматизована підсистема збуту готової продукції харчового підприємства.

  14. Розробка компонентів електронних засобів навчання з використанням флеш-анімацій.

  15. Автоматизована система контролю якості продукції на харчовому підприємстві.

  16. Розроблення методів та засобів передачі інформації в електронному бізнесі для заданого підприємства.

  17. Реалізація функцій самоконтролю (контролю) та самонавчання у системі навчально-методичних ресурсів дисципліни.

  18. Інформаційно-аналітична система дослідження надійності та безпечності автоматизованих систем.

  19. Розробка засобів адміністрування системи дистанційного надання освітніх послуг.

  20. Розробка засобів навігації у системі електронних навчально-методичних ресурсів дисципліни.

  21. Розроблення задачі управління запасами підприємства (з використанням засобів імітаційного моделювання).

  22. Розробка засобів імітаційного моделювання як компонент програмно-математичного забезпечення автоматизованої системи управління підприємством.

  23. Розробка комп’ютерної мережі автоматизованої системи управління підприємством з використанням засобів імітаційного моделювання.

  24. Розробка задачі прогнозування розвитку виробництва підприємства.

  25. Розробка проекту плану підприємства з використанням методології системної оптимізації.

  26. Розробка плану профілактичних заходів підприємства з врахуванням статистики виходу з ладу важливих технологічних компонент виробничої системи.

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]