Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКРАЇНСЬКА МОВА.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
198.66 Кб
Скачать

13.Особливості складання розпорядчих документів(наказ,розпорядження ,постанова).

Основна функція розпорядчих документів — регулювати діяльність органу управління задля виконання поставлених перед ним завдань, одержання максимального ефекту від своєї діяльності та діяльності організації загалом. Розпорядчі документи виконують регулятивну функцію, спрямовану від суб’єкта управління (керівного органу) до об’єкта управління (підлеглих), тобто від керівника організації до керівників структурних підрозділів та їх працівників, забезпечуючи безперебійність і безперервність процесу управління, злагоджену роботу всіх органів і ланок управління.

Залежно від способу (процедури) ухвалення рішень з певного питання розпорядчі документи групують у:

  • документи, ухвалені колегіально (колективним обговоренням та ухваленням рішень групою працівників — колегією, правлінням, комісією, радою, зборами тощо);

  • документи, що їх видає, одноосібно ухваливши рішення, керівник.

Зауважимо, що органи управління можуть видавати спільні розпорядчі документи, які врегульовують найважливіші питання і є правовими актами, які мають чинність для їх учасників.

Наказ – це правовий акт, що видається на підставі й і на виконання

діючих законів, указів, постанов і рішень уряду, наказів та інструкцій

вищестоящих органів. Це означає, що директор може видати наказ з усіх

Розпорядження — це документ, який видається посадо­вими особами, державними органами, установами, під­приємствами в межах їх компетенції й має обов’язкову юридичну силу щодо громадян (працівників) та під­леглих установ, яким адресовано розпорядження.

Розпорядження складають, як правило, підзаконні акти двох типів:

загального характеру — тривалої дії (видають­ся Президентом, Кабінетом Міністрів та іншими органами виконавчої влади для виконання указів Президента, законів і рішень Верховної Ради);

окремого характеру — стосуються конкретного вузь­кого питання (видаються, як правило, в установах та на підприємствах їх керівниками та заступника­ми для вирішення оперативних завдань).

Розпорядження мають однаковий із наказами правовий статус, але замість слова «Наказую» вживаються слова «Вимагаю», «Доручаю», «Пропоную», «Забезпечити» тощо.

14.Ознайомлення з організаційними документами(статут,положення,інструкція).

Організаційні документи - група різних за назвою документів,

які регламентують діяльність організації, її структурних

підрозділів та посадових осіб, закріплюють за ними функції,

обов'язки та права на тривалий час.

Усі організації у своїй діяльності, поряд з актами органів дер-жавної влади, керуються положеннями, статутами, правилами та інструкціями. В них закріплюються функції, обов'язки і права ор-ганів на тривалі строки. Організаційні документи у порівнянні з ро-зпорядчими і довідково-інформаційними є більш загальними, ґрун-товними. Серед різних форм виконавчо-розпорядчої діяльності ор-ганізацій провідне місце займає видання правових актів розпоряд-чого характеру, що підлягають обов'язковому виконанню. У той же час організаційні документи мають вищу юридичну силу, оскільки документи двох наступних груп створюються на базі організаційної документації.

До організаційних документів належать статути, положення, інструкції, правила.

Статут - це юридичний акт, що є зведенням правил, які регу-люють діяльність організації, установи, товариства громадян, їх стосунки з іншими організаціями та громадянами, визначають їх структуру, функції, правовий статус та обов'язки у певній сфері державного управління або господарської діяльності. Статути, піс-ля їх затвердження повноважним органом, підлягають обов'язковій реєстрації у відповідних державних органах (для товариств, прива-тних підприємств та малих підприємств таким органом є районна державна адміністрація за місцем юридичної адреси об'єкта підп-риємницької діяльності). Вони видають підприємству свідоцтво про реєстрацію із зазначенням реєстраційного номера та юридичної ад-реси, після чого новостворена організація вправі розпочинати свою діяльність.

Положення - це правовий акт, що встановлює основні правила організації та діяльності державних органів, структурних підрозді-лів органів, а також установ, організацій і підприємств (філій), що їм підпорядковані.

Положення можуть бути індивідуальні та типові

Типові (загальні)       Для систем уста-нов і підприємств            Міністерства, наукові закла-ди, фонди, тощо            Вищими органами державної влади та управління

Індивідуальні Для певної орга-нізації, структур-ного підрозділу шляхом конкре-тизації типового положення            Положення про управління, по-ложення про відділ маркети-нгу, тощо          Вищою установою, якій підпорядкова-но підприємство, організація, керів-ником підприємст-ва