Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право.метод2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
274.94 Кб
Скачать

2. Зміст занять з дисципліни

2.1. Лекційні заняття

п/п

Тема та зміст лекції

Література

1

2

5

1

Поняття цивільного права і галузі права. Поняття цивільного права як галузі права. Предмет цивільного права. Майнові відносини, особисті немайнові відносини. Метод цивільно-правового регулювання суспільних відносин. Відмежування цивільного права від суміжних галузей права. Функції цивільного права та його основні принципи. Система цивільного права.

1, 2 ,24

2

Цивільні правовідносини. Здійснення цивільних прав. Поняття та особливості цивільних правовідносин. Елементи цивільних правовідносин: суб’єкти, об’єкти, зміст. Види цивільно-правових відносин.Здійснення цивільних прав, зловживання правом. Виконання цивільних обов’язків.

1,2,24

3.

Фізичні та юридичні особи, як суб’єкти цивільного права. Правоздатність і дієздатність фізичної особи. Часткова дієздатність, неповна дієздатність, обмежена дієздатність, недієздатність фізичної особи. Поняття та ознаки фізичної особи. Правова природа юридичної особи. Правоздатність юридичних осіб. Види юридичних осіб. Державна реєстрація юридичної особи. Філії та представництва юридичної особи.

1,2,24

4.

Речові права і право власності. Поняття права власності. Способи набуття і припинення права власності. Загальні положення про право власності фізичних осіб. Умови виникнення і припинення приватної власності фізичних осіб. Здійснення фізичними особами права приватної власності.Загальні положення про право власності юридичних осіб. Право власності кооперативів, господарських товариств, громадських об’єднань. Загальні положення про право спільної власності. Право спільної часткової власності. Право спільної сумісної власності.Основні засади захисту права власності. Система цивільно-правових засобів власності.

1,2,24

5.

Забов’язальне право. Загальні положення про зобов’язання. Поняття та значення договору. Види договорів. Зміст договору, укладення, зміна, розірвання договору. Поняття виконання зобов’язань, принцип належного виконання зобов’язання.

1,2,24

6.

Забезпечення виконання договірних зобов’язань. Припинення зобов’язань. Поняття забезпечення виконання договорів та форма угоди щодо цього. Зобов’язально-правові способи забезпечення виконання договорів: неустойка, гарантія, завдаток. Речові способи забезпечення виконання договорів: застава, утримання.Поняття та способи припинення зобов’язань. Окремі способи припинення зобов’язань.

1,2,24

7.

Відповідальність за порушення договірного зобов’язання. Загальні положення про цивільно-правову відповідальність, її види. Форми договірної відповідальності (відшкодування збитків, сплата неустойки, проценти за грошовим зобов’язанням, інші наслідки порушення договору). Підстави та умови, за яких настає договірна відповідальність (протиправність порушення цивільних прав, наявність збитків (шкоди), причинний зв’язок між порушенням суб’єктивних цивільних прав та збитками, вина порушника).

1,2,24

8.

Господарська діяльність та господарські правовідносини. Поняття та види господарської діяльності. Поняття, зміст та принципи підприємництва. Суб’єкти господарювання та суб’єкти підприємництва. Державне регулювання підприємництва. Умови здійснення підприємницької діяльності. Поняття, ознаки та види господарських правовідносин.

1,4, 9,14, ,22

9.

Правове становище підприємств. Підприємство як суб’єкт господарської діяльності. Класифікація підприємств за різними ознаками. Порядок створення підприємства. Поняття та зміст установчих документів підприємств. Особливості припинення діяльності підприємства.

1,2,22

10.

Правовий статус господарських товариств. Поняття та характерні риси господарських товариств.

Характеристика видів господарських товариств: акціонерних, повних, командитних, товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю.

1,2,4,7,11,22

11.

Правове регулювання банкрутства. Поняття банкрутства та його суб'єкти. Підстави для визнання банкрутом суб'єкта господарської діяльності. Провадження у справах про банкрутство. Процедури, що застосовуються до боржника. Санація боржника як судова процедура у справі про банкрутство. Ліквідаційна процедура.

1,2,4,15,22

12.

Правове регулювання економічної конкуренції. Поняття та основні принципи економічної конкуренції. Поняття недобросовісної конкуренції. Антимонопольний комітет, його повноваження та функції. Відповідальність за порушення антимонопольно-конкурентного законодавства.

1,4,8,13,16,22,

13.

Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД). Поняття та види зовнішньоекономічної діяльності. Суб'єкти та об'єкти ЗЕД. Зовнішньоекономічний договір. Іноземні інвестиції. Об’єкти та суб’єкти іноземного інвестування. Форми здійснення

1,4,5,22

14.

Поняття, предмет, метод, система і функції трудового права України. Поняття трудового права як галузі. Місце трудового права в системі національного права України. Метод правового регулювання трудових відносин. Функції трудового права. Система трудового права як галузі права.

1,3,21,23

15.

Суб’єкти трудового права. Поняття суб’єкта трудового права. Громадяни як суб’єкти трудового права. Власник або уповноважений ним орган, як суб’єкт трудового права. Підприємство як суб’єкт трудового права. Трудовий колектив як суб’єкт трудового права.

1.3,23

16.

Колективні договори й угоди. Поняття колективного договору, його юридичне і господарське значення. Порядок укладення і ведення колективного договору. Зміст колективного договору. Перевірка виконання колективних договорів.

1,3,17,23

17.

Основи правового регулювання працевлаштування і зайнятості населення. Поняття зайнятості населення. Державні гарантії на вибір виду зайнятості. Державна служба зайнятості, її структура, функції та права. Поняття працевлаштування. Поняття підходящої роботи. Особливості працевлаштування деяких категорій громадян: неповнолітніх, демобілізованих з лав Збройних Сил, інвалідів тощо. Безробітні та їх статус. Визначення безробітного. Види компенсацій безробітним.

1,3,19,23

18.

Трудовий договір. Поняття трудового договору. Зміст трудового договору. Види трудових договорів. Поняття та види переведення на іншу роботу. Переведення на іншу роботу. Підстави припинення трудового договору. Розірвання трудового договору з ініціативи працівника. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов. Порядок оформлення звільнення і проведення розрахунків. Вихідна допомога.

1,3,20,23

19.

Робочий час і час відпочинку. Поняття робочого часу. Правові норми робочого часу. Графіки змінності роботи. Вахтовий метод організації робіт. Поняття надурочних робіт, підстави їх обмеження. Поняття часу відпочинку, його види. Святкові і неробочі дні. Щорічні відпустки та порядок їх надання.

1,3,18,23

20.

Відповідальність у трудовому праві. Поняття трудової дисципліни, методи її забезпечення. Види дисциплінарних стягнень та порядок їх накладання. Оскарження і зняття дисциплінарних стягнень. Поняття, підстави і умови матеріальної відповідальності за шкоду, задану підприємству, установі, організації. Види і межі матеріальної відповідальності.

1,3.23

21.

Трудові спори і порядок їх розв’язання. Поняття трудових спорів і їх класифікація. Види трудових спорів. Органи по розгляду індивідуальних трудових спорів. Комісії по трудових спорах: порядок створення і компетенція. Порядок розгляду трудових спорів в судовому порядку. Розгляд трудових спорів про поновлення на роботі.

1.2,3,