Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право.метод2.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
274.94 Кб
Скачать

4. Рекомендації до виконання контрольної роботи

Згідно з навчальним планом студенти заочної, скороченої та другої вищої форм навчання виконують одну контрольну роботу, яка складається з двох частин – відповіді на теоретичні питання та розв’язування задач з окремих тем курсу. Номер варіанта розподіляється залежно від початкової літери прізвища студента.

Початкові літери прізвища студента

варіанта

А, Б

1

Ц, В

2

І, У

3

П, И, К

4

Е, Р, Ї

5

С, Ж, Ч

6

Т, Д, О

7

Ш, Л, Н

8

Х, Е, Щ

9

Є, Ю, Я

10

З, Й

11

М, Г,Ф

12

У процесі відповіді на поставлені питання студент повинен використовувати рекомендовану літературу, робити грамотні посилання на чинні нормативно-правові акти. Розв’язуючи задачі, потрібно глибоко усвідомлювати правову ситуацію, обов’язково робити посилання на статті нормативно-правових актів, за допомогою яких вирішується відповідна правова ситуація. Контрольна робота це самостійна робота студента. Не допускається механічне переписування з підручника або нормативно-правового акту, забороняється застосовувати плагіат. В кінці роботи обов’язково подається перелік використаних джерел, який не повинен містити менше десяти найменувань, у тому числі нормативних актів. Виконана робота повинна мати таку структуру: титульний лист, зміст, розкриття теоретичних питань, вирішення ситуаційних задач, список використаних джерел. За обсягом контрольна робота має бути не менше 15 сторінок (шрифт Times New Roman, кегель 14, інтервал 1.5). Контрольна робота повинна бути відповідно оформлена на окремих аркушах А4(написана або надрукована) і подана на кафедру не пізніше ніж за два тижні до початку екзаменаційної сесії.

Варіант №1

Тема: Господарська діяльність.

  1. Поняття та ознаки господарської діяльності.

  2. Принципи господарської діяльності.

  3. Види господарської діяльності.

Задача1. Банк – гарант видав банківську гарантію організації – бенефіціару. При настанні обумовлених у гарантійному зобов’язанні умов бенефіціар звернувся до гаранта з вимогою про виплату відповідної суми. Гарант відмовився виконати своє зобов’язання, оскільки, як вважав банк, не було укладено письмової угоди між ним і принципалом, тобто з боржником по основному зобов’язанню. Ця обставина на думку гаранту, свідчить про відсутність підстав виникнення гарантійного обов’язку перед бенефіціаром. Бенефіціар звернувся до суду.

Запитання:

  1. Проаналізуйте норми в Цивільному кодексі щодо гарантії і знайдіть відповідь, яким має бути гарантійне зобов’язання банку перед бенефіціалом?

  2. Чи залежить дійсність такої гарантії від наявності письмової угоди між гарантом і принципалом?

  3. Яке рішення має винести суд?

Задача 2.

При прийнятті на роботу від Фоменка і Варченка відповідно на посади конструктора і технолога адміністрація ТОВ «Ілан» вимагала такі документи:

  • Паспорт;

  • Трудову книжку;

  • Диплом про закінчення вузу;

  • Характеристику з попереднього місця роботи;

  • Довідку про стан здоров’я. Чи правомірна вимога адміністрації про пред’явлення вказаними особами всіх перерахованих документів?.

Література: 1-4, 22-24

Варіант №2

Тема: Господарські правовідносини.

  1. Поняття та ознаки господарських правовідносин.

  2. Види господарських правовідносин.

  3. Методи правового регулювання господарських правовідносин.

Задача 1.

Банк видав принципалу гарантійний лист, де не зазначалося найменування бенефіціара, перед яким банк бере зобов’язання списати грошову суму в разі неповернення боргу принципалом.

Принципал (боржник по основному зобов’язанню) передав гарантійний лист кредиторові, який видав під цю гарантію кредит.

При неповерненні кредиту основним боржником кредитор звернувся до банку з вимогою про виконання зобов’язання по банківській гарантії. Банк відмовився задовольнити вимогу пославшись на відсутність у гарантійному зобов’язанні зазначення конкретного бенефіціара. Заявлений кредитором позов до суду про стягнення з гаранта гарантованої ним суми боргу був задоволений.

Запитання:

  1. Який порядок укладення договору гарантії з банком?

  2. Чи повинен він містити вказівку на конкретного бенефіціара?

  3. Як виконується банком зобов’язання по гарантії, які документи пред’являються?

  4. Чи правильне рішення суду?

Задача 2.

Бухгалтер будівельно-монтажного управління М. Подала заяву про звільнення з роботи за власним бажанням. Через два тижні адміністрація управління заявила, що вона не може знайти на цю посаду іншого працівника, відмовилася приймати бухгалтерську документацію і видати їй трудову книжку. М. Звернулася до юридичної консультації за роз’ясненням: чи може вона самовільно залишити роботу і куди їй потрібно звернутися з вимогою про розірвання трудового договору. Вирішить дану справу.

Література: 1-4, 22-24

Варіант №3

Тема: Суб’єкти господарських правовідносин.

  1. Поняття та ознаки суб’єктів господарських правовідносин.

  2. Види суб’єктів господарських правовідносин.

  3. Правовий статус суб’єктів господарювання.

Задача 1.

Організація – поручитель звернулася до господарського суду з позовом про визнання договору поруки (ст. 553 ЦК) недійсним з підстав, передбачених ст. 547 ЦК, тобто у зв’язку з недодержанням письмової форми.

При розгляді спору суд встановив, що між боржником і поручителем був складений письмовий документ, у якому наводилися номер і дата основного договору, містилися відомості про боржника, кредитора і про характер основного зобов’язання, а також записано про обов’язок поручителя відповідати перед кредитором за виконання боржником цього основного зобов’язання визначені межі та підстави відповідальності порушення. На зазначеному документі кредитор зробив відмітку про прийняття поручительства.

Проте факт складення документа без участі кредитора дав підставу поручителю оспорювати дійсність договору поруки з посиланням на порушення письмової форми договору поруки.

Запитання:

  1. Дайте визначення договору поруки?

  2. Як оформлюється згода на укладення договору відповідно до ст. 207 ЦК України?

  3. Які правові наслідки недодержання форми правочину щодо забезпечення виконання зобов’язання?

  4. Чи можна вважати політику кредитора на зазначеному договорі його згодою на прийняття поруки?

Яке рішення повинне прийняти суд?

Задача 2.

Директор школи уклав з К. угоду, відповідно до якої К, протягом двох місяців повинен був здійснювати відстеклування вікон у школі. По закінченню роботи К. пред’явив додаткові вимоги; по-перше, оплату (оскільки він працював у вихідні дні, оплата в які оплачується у підвищеному розмірі), та по-друге, оплатити лікарняний листок за 10 днів. Які відносини виникли у даному випадку виникли. Чи підлягають задоволенню вимого К,?

Література: 1-4,22-24

Варіант №4

Тема: Правовий статус підприємств.

  1. Поняття підприємств та його основні ознаки.

  2. Види підприємств.

  3. Організаційно-правові форми підприємств.

Задача 1.

Будівельне управління передало підприємству електричну підстанцію строком на три місяці – до 1 липня. Відповідно до договору підприємство було перевозити підстанцію в обидва кінця. З поважної причини підприємство затримало повернення підстанції на два тижні.

Вночі з 15 на 16 липня на підприємстві виникла пожежа і підстанція згоріла. У зв’язку з цим управління звернулося в господарський суд з позовом про стягнення з підприємства вартості згорілої підстанції, орендної плати за користування нею з 1 по 15 липня і збитків, понесених управлінням через неповернення об’єкта в обумовлений строк. Підприємство позов визнало частково, погодившись сплатити управлінню тільки суму орендної плати. Воно вважало, що якщо орендодавець не заперечував проти продовження користуватися підстанцією, то укладений між ними договір слід вважати поновленим на невизначений строк. Отже, ризик випадкової загибелі має нести власник.

Запитання:

  1. Які підстави відповідальності встановлені Цивільним і Господарським кодексами України?

  2. Чи можливе звільнення від відповідальності в цьому випадку?

  3. Що таке “випадок” або “непереборна сила” за Цивільним кодексом України?

  4. Чи може бути задоволено позов управління?

Задача 2.

Громадянин К. працював монтажником, але потім захворів. Медична комісія визнала його нездатним виконувати попередню роботу, у зв’язку з чим адміністрація видала наказ про його переведення на роботу обліковцем. Але К. не погодився з цим і зажадав поновлення його на попередній роботі, мотивуючи це тим, що він не давав згоди на переведення. Хто правий у цій ситуації, як її вирішити?

Література: 1-4, 22-24

Варіант №5

Тема: Правове становище господарських товариств.

  1. Поняття та ознаки господарських товариств.

  2. Види господарських товариств.

  3. Форми господарських товариств.

Задача 1.

Фірма “Оранта” уклала з Гниванським заводом спецзалізобетону договір купівлі-продажу незавершеного комплексу теплиць. Вартість теплиць за фірму “Оранта” сплатило товариство з обмеженою відповідальністю “Оксі” відповідно до укладеного між ними договору про сумісну діяльність. Коли представник фірми “Оранта” через місяць прибув на завод з метою оформлення документів на приймання теплиць, йому в цьому було відмовлено з посиланням на прострочення в оформленні права власності на куплений об’єкт. Фірма направила заводу письмову претензію у зв’язку з невиконанням умов договору купівлі-продажу. Після цього завод повернув вартість оплати теплиць товариству з обмеженою відповідальністю “Оксі”, а не фірмі “Оранта”. Фірма звернулася до господарського суду, де просила зобов’язати завод передати їй куплений об’єкт.

Запитання:

  1. Яка відповідальність встановлена для продавця в цій ситуації?

  2. Коли за цим договором переходить до покупця право власності?

  3. Чи є порушення оплата об’єкта договору не його стороною?

  4. Яке значення має договір про сумісну діяльність при оплаті купленого об’єкта?

  5. Яке рішення має винести господарський суд?

Задача 2.

Ч. працювала у санаторії завідуючою складом. Вирішивши перейти на інше місце роботи, вона подала заяву про звільнення за власним бажанням. Адміністрація перевірила наявність майна, яке було доручено Ч., і виявили нестачу деякої кількості речей. У зв’язку з цим адміністрація відмовилася звільнити Ч. та видати їй трудову книжку до того, як вона розраховується із санаторієм за втрачені речі. Чи правильно діяла адміністрація?

Література: 1-4,6,7,11, 22-24

Варіант №6

Тема: Зобов’язальні відносини у сфері господарювання.

  1. Поняття та підстави виникнення господарських зобов’язань.

  2. Види господарських зобов’язань.

  3. Виконання господарських зобов’язань.

  4. Забезпечення виконання господарських зобов’язань.

Задача 1.

Фірма “Граніт” здала в оренду акціонерному товариству “Асуген” приміщення для зберігання кофе, яке надходило на адресу товариства із-за кордону для реалізації в Україні. Фірма взяла на себе обов’язки зберігача, зазначивши про це в договорі оренди. Різке подорожчання кофе призвело до зниження його продажу і збільшення строків зберігання без оплати за оренду приміщення.

Коли представник орендаря прибув для одержання партії кофе, орендодавець у цьому відмовив до погашення заборгованості по орендній платі. Орендар заперечував проти таких дій як незаконних. У відповідь на його претензію орендодавець частково погодився з нею, проте запропонував одержати товариством тільки частину кофе, а решту залишити як оплату заборгованості по орендній платі.

Запитання:

  1. Які способи захисту прав передбачено в цивільному законодавстві?

  2. Чи можна притримання віднести до способів захисту?

  3. Який порядок стягнення не сплаченої орендної плати?

  4. Чи правомірні дії орендодавця в описаній ситуації?

Задача 2.

Робітник А. подав заяву про звільнення з заводу 1 березня. 15 березня він був запрошений до директора заводу, який повідомив, що його буде звільнено 28 березня, тому що заява потрапила до директора лише на передодні. Крім того, він зажадав від А. щоб той вказав у заяві причини свого звільнення. А. відмовився виконати цю вимогу та зажадав негайного звільнення. Хто правий у цій ситуації?

Література: 1-4, 22-24

Варіант №7

Тема: Господарські договори.

  1. Поняття та ознаки господарського договору.

  2. Класифікація господарських договорів.

  3. Зміст господарського договору.

Задача 1.

За кредитним договором позичальник зобов’язувався сплатити 20% від суми несвоєчасно повернутої позички за кожний день прострочення. Повернувши 75% боргу, позичальник припустився тримісячного прострочення у поверненні решти боргу. У зв’язку з цим кредитор пред’явив позов до суду з вимогою стягнення решти суми та передбаченої договором неустойки.

Боржник, не заперечуючи проти висунутих вимог щодо основної суми боргу, просив суд звільнити його від сплати неустойки, аргументуючи це тим, що розмір вимог, які пред’явив банк, у 15 разів перевищує суму залишку боргу, і що основна частина позички повернута у визначений сторонами строк. Боржник також посилався на виникнення у нього фінансових труднощів, пов’язаних із зменшенням кількості замовлень на його продукцію.

Запитання:

  1. Як визначається в законодавстві кредитний договір? Які є види кредитів?

  2. Чи може суд зменшувати суму неустойки, яка встановлена кредитним договором?

  3. Чи є фінансові труднощі сторони по договору підставою для звільнення від відповідальності?

  4. Яке рішення має прийняти суд?

Задача 2.

У проектному інституті працювали інженером Н. та проектувальником З. 10 вересня вони подали заяви про звільнення за власним бажанням. Н. звільняється у зв’язку з переведенням до нового місця служби її чоловіка-офіцера, просить звільнити її з 15 вересня. З. просить звільнити її з 12 вересня, бо така умова поставлена перед нею на новому місці роботи. Адміністрація видала наказ про звільнення їх з роботи 24 вересня. Чи права адміністрація у цьому випадку?

Література: 1-4, 22-24

Варіант №8

Тема: Господарсько-правова відповідальність.

  1. Поняття та ознаки господарсько-правової відповідальності.

  2. Види господарсько-правової відповідальності.

  3. Підстави господарсько-правової відповідальності.

  4. Форми господарсько-правової відповідальності.

Задача 1.

Швейний кооператив поставив магазину “Молодіжна мода” партію жіночих суконь з настанням строку їх оплати за договором пред’явив покупцю платіжну вимогу на оплату продукції. Проте магазин відмовився їм оплатити, посилаючись на те, що сукні не користуються попитом. Магазин запропонував кооперативу розірвати договір і забрати плаття. Постачальник з цим не погодився і пред’явив магазину позов про стягнення 120 тисяч гривень як оплату за продукцію, а також штраф за відмову від оплати.

Запитання:

  1. Нормами якого кодексу регулюються зазначені правовідносини?

  2. Які загальні норми припинення господарських зобов’язань?

  3. Який порядок зміни та розірвання договорів за Господарським і Цивільним кодексами?

  4. Чи допускається одностороння відмова від договору і які наслідки цього?

  5. Яке рішення має винести суд?

Задача 2.

Хімік-аналітік Сажина відмовлялися пройти інструктаж за правилами роботи з новими реактивами, що надійшли до лабораторії. Вона без поважних причин на інструктажі не була, за що адміністрація оголосила їй догану. Наступного дня після цього при змішуванні реактивів у Сажиної в руках вибухнула колба, і вона отримала великі опіки. Назвіть і проаналізуйте склад правопорушень за цим випадком? Чи несе власник відповідальність за цей нещасний випадок?

Література: 1-4, 21-24

Варіант №9

Тема: Правове регулювання економічної конкуренції.

  1. Поняття та основні принципи економічної конкуренції.

  2. Поняття недобросовісної конкуренції.

  3. Правові засади державного регулювання економічної конкуренції.

  4. Відповідальність за порушення антимонопольно-конкурентного законодавства.

Задача 1.

Між двома суб’єктами господарювання був укладений договір на поставку вугільної продукції. В розділі договору “Порядок розрахунків” сторони внесли пункт про те, що її оплата проводиться у національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок постачальника на підставі підписаного сторонами акта звірки і здійснюється за умови надходження на розрахунковий рахунок покупця централізованих банківських коштів від Міністерства палива і енергетики України на оплату за поставлене вугілля. У зв’язку з тим, що гроші від міністерства на оплату не надійшли, а покупець вважав, що він не повинен оплачувати продукцію, бо не настала обставина, з якою пов’язується оплата, тобто не настала відкладальна умова, що передбачена порядком розрахунків. Постачальник звернувся до господарського суду з позовом про визнання зазначеної умови договору недійсного і стягнення вартості поставленої продукції з покупця.

Запитання:

  1. До якого виду договору відноситься договір поставки до консенсуального чи реального договору?

  2. Чи відповідає вимогам закону подібне формулювання умови договору?

  3. Як повинна здійснюватися оплата по договору, якщо точний строк не встановлено сторонами?

  4. Чи можна застосувати до оплати по договору поставки відкладальну умову?

  5. Яке рішення має прийняти господарський суд?

Задача 2.

Шістнадцятирічний лаборант С. влаштувався на роботу в серпні. У березні він звернувся до директора заводу з проханням надати йому двотижневу відпустку для поїздки до родичів разом з батьками, які отримали відпустку на іншому підприємстві. Адміністрація відмовила йому, пояснюючи це, по-перше, виробничими обставинами та, по-друге, тим, що він відпрацював на підприємстві менше одинадцяти місяців. Але С. не погодився з аргументами адміністрації. Хто правий?

Література: 1-4, 10,13,18,22-24

Варіант №10

Тема: Правове регулювання банкрутства.

  1. Поняття банкрутства.

  2. Сторони в справі про банкрутство.

  3. Стадії провадження справи про банкрутство.

Задача 1.

Державне підприємство уклало договір з комерційною фірмою на реалізацію зайвого обладнання. Незабаром державне підприємство було перетворено у казенне. Орган управління казенним підприємством заборонив підприємству виконувати договір і вимагав його розірвання. Комерційна фірма вимагає виконання договору і хоче застосувати штрафні санкції передбачені договором, посилаючись на те, що рішення про перетворення підприємства в казенне не стосується зобов’язань, які виникли до перетворення.

Запитання:

  1. Чим відрізняються способи захисту прав державного підприємства від способів захисту прав інших власників?

  2. Чи може орган управління розірвати договір, який набрав законної сили?

  3. Як захистити права сторін по договору в даній ситуації?

Задача 2.

1 вересня М. подав заяву про звільнення за власним бажанням. Але 12 вересня він звернувся до начальника цеху та повідомив, що змінив своє рішення та вирішив залишитися працювати. Незважаючи на це, 18 вересня його викликали до відділу кадрів і видали розрахунок та трудову книжку із записом про звільнення. М. звернувся до суду з вимогою поновити його на роботі. Яким буде рішення суду?

Література: 1-4, 15,22-24

Варіант №11

Тема: Правове забезпечення інноваційної діяльності.

  1. Поняття інноваційної діяльності.

  2. Правове регулювання інноваційної діяльності.

  3. Інноваційні правовідносини.

Задача 1.

Акціонерне товариство продало будівлю за договором купівлі-продажу приватному підприємству, яке, сплативши його вартість і не зареєструвавши переходу права власності, перепродано нерухомість товариству з обмеженою відповідальністю.

Одержавши плату за будівлю, директор приватного підприємства зник. АТ звернулося в господарський суд з позовом про визнання недійсним цього договору купівлі-продажу.

Запитання:

  1. У яких випадках відчужуване майно підлягає державній реєстрації?

  2. Чи передбачена реєстрація переходу до покупця права власності на нерухомість?

  3. Чи повинен покупець перевіряти у продавця документи про наявність у нього права власності на майно, яке продається?

  4. Чи є визнання договору недійсним способом захисту цивільних прав?

  5. Як правильно вирішити справу?

Задача 2.

Керівник установи уклав угоду з гр.. Матвєєвим, згідно з якою бригада Матвєєва зобов’язувалася здійснити протягом трьох тижнів ремонт окремих кабінетів установи за обумовлену плату. Щоб своєчасно закінчити роботу, бригада працювала більше ніж по вісім годин на день та у вихідні дні, тому після закінчення ремонт них робіт Матвєєв поставив керівнику установи такі вимоги: додатково оплатити надурочні роботи та роботу бригади у вихідні дні. Чи підлягають задоволенню вимоги Матвєєва? Яким є характер відносин, що виникли в даному випадку?

Література: 1-4, 22-24

Варіант 12.

Тема: Правове забезпечення підприємницької діяльності.

1. Поняття та ознаки підприємництва.

2. Загальна характеристика нормативно-правових актів які регулюють підприємництво в Україні.

3. Види підприємницької діяльності.

Задача1.

Громадянин Шутенко позичив у свого сусіда Макаренко 1000 гривен строком на 1 рік. У заставу за отриману позику він передав Макаренку картину, телевізор та наручний годинник. У визначений термін гроші Шутенко не були повернуто. Макаренко вважаючи себе власником переданих йому у забезпечення виконання договору позики речей, продав картину Лещенко за 200 грн, Лузану телевізор за 800 грн, а годинником сам користувався. Через три місяці після настання строку виконання договору позики Шутенко прийшов до Макаренко і зажадав повернути всю суму грошей, які він отримав за договором позики, Макаренко відмовився повернути годинник та отриманні від Лещенко і Лузана гроші за продані заставлені речі. Відмовилися повернути картину і телевізор Лещенко і Лузан, Шутенко звернувся з позовом до суду про повернення своїх речей, що знаходяться у Макаренка, Лузана і Лещенко.

  1. Яким чином може задовольнити свої вимоги кредитор у разі невиконання боржником зобов’язання, забезпеченого заставою?

  2. Назвіть види застави .

3. Чи підлягає задоволенню позов Шутенко?

Задача 2.

До служби зайнятості звернувся студент вищого навчального закладу денної форми навчання за сприянням у працевлаштуванні у вільний від навчання час. Але йому було відмовлено, посилаючись на те, що він належить до зайнятого населення.

Чи правомірна така відмова? Чи має право такий студент набути статус безробітного?