Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Тема 1. Маркетинг та його соціальні основи

  1. Поняття і сутність маркетингу.

  2. Основні ідеї маркетингу.

  3. Цілі та функції маркетингу. Модель «4Р».

  4. Еволюція концепції маркетингу.

  1. Поняття і сутність маркетингу

Серед понять, що стали ознакою сучасного бізнесу, особливе місце посідає маркетинг. Термін маркетинг з’явився в економічній літературі на межі ХІХ і ХХ ст., він походить від англійської слова – "ринок" і буквально означає «ринкова діяльність», «робота з ринком», «оволодіння ринком» – Market Getting. При традиційному підході центром створення прибутку вважалось підприємство, а при маркетинговому – продукт або послуга, які б задовольняли потреби споживачів. Тобто, метою бізнесу є створення споживача, для якого підприємство виробляє продукт (послугу). Сьогодні за принципами маркетингу організовано управління більшістю фірм США, Європи, Японії.

Можна виділити три підходи до визначення сутності маркетингу:

— маркетинг як самостійний вид підприємницької діяльності;

— маркетинг як функція управління;

— маркетинг як сучасне бачення філософії бізнесу.

Що є запорукою успіху на ринку будь-якої фірми – вміння знайти і задовольнити потреби споживачів– це і є сутністьмаркетингу як філософії бізнесу, що передбачає орієнтацію діяльності фірми на задоволення потреб споживачів як єдину можливість досягти цілей, пов’язаних з прибутком, проникненням на нові ринки, розвитком фірми.Основна мета маркетингу– виробляти те, що продається, а не продавати те, що вироблено.

Існує більше 2000 визначень маркетингу і всі формулювання об'єднують ключові слова – "потреби споживачів". Ось деякі з них:

1) «маркетинг – це філософія дій, яка є значущою для будь-якої організації, що займається задоволенням потреб споживачів» (Ж.– Ж. Ламбен).

2) маркетинг – це економічна політика сучасного підприємства, спрямована на задоволення потреб споживачів.

3) «маркетинг – це соціальний і управлінський процес, спрямований на задоволення потреб та бажань як індивідів, так і груп, шляхом створення, пропонування та обміну наділених цінністю товарів» (Ф. Котлер).

4) «Маркетинг є системою управління діяльністю фірми щодо розробки, виробництва і збуту товарів на основі вивчення ринку і в інтересах одержання прибутку» (Л.Моблі і К.Маккеон).

5) маркетинг – це узагальнений світовий досвіт господарської діяльності підприємств в умовах розвинутого динамічного ринку, який перевіряє вміння керівника приймати вірні і обґрунтовані рішення, з точки зору можливостей підприємства і вимог ринку, і добиватися їх виконання.

6) маркетинг – це вид людської діяльності, яка спрямована на задоволення потреб споживачів за допомогою обміну.

Вирішення проблем споживача – єдиний спосіб досягти цілей фірми, найважливішими з яких є отримання прибутку. Тому маркетинг ґрунтується на певних принципах:

а) орієнтованість на споживача;

б) гнучкість у досягненні поставленої мети;

в) комплексний підхід до розробки маркетингових планів;

г) спрямованість на довгострокову перспективу розвитку фірми.

Результатом маркетингової діяльності є здобуття прихильності споживача з допомогою створення продукції високої якості, що пропонується покупцям за конкурентоспроможними цінами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]