Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух облік 51-62.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
166.4 Кб
Скачать

53 Планування робіт з обліку праці та її оплати

Бухгалтерський облік праці і заробітної плати ґрунтується на системі показників, документації та рахунків.

Основними показниками обліку праці та ЇЇ оплати є чисельність працюючих різних професій, їхня кваліфікація, витрати робочого часу в годино-днях, кількість виготовленої продукції або обсяг виконаних робіт, розмір фонду оплати праці різним категоріям робітників за видами нарахувань, преміальні виплати, розмір сум, нарахованих і використаних на оплату відпусток, виплати на соціальне страхування працюючих, розмір відрахувань за їх видами.

Чисельність працюючих (особовий склад) визначається підприємством. Облік особового складу ведуть у службі (відділі) кадрів. Фактична чисельність усіх працюючих підприємства визначається за обліковим складом.

Зміни особового складу відображаються в первинних документах: наказі та розпорядженні по підприємству про прийом, переведення, звільнення, надання відпусток.

Облік за використанням робочого часу здійснюється в табелі, де відображається час, відпрацьований працівником, неявки на роботу (вказується за допомогою умовних позначок).

Наприкінці місяця дані табелів підсумовуються по кожному працівнику, а також по цехах і відділах тощо. Ці дані необхідні для контролю використання робочого часу та складання звіту.

Для забезпечення правильного використання фонду оплати праці необхідно обліковувати виробіток продукції або виконаний обсяг робіт кожного працівника і правильність нарахування заробітної плати згідно з установленими нормами і розцінками.

Облік виробітку здійснюється залежно від технологічного процесу виробництва, системи організації і оплати праці за типовими формами, в рапортах про виробіток, маршрутних листках, у відомостях обліку виробітку, нарядах та інших документах.

Окрім оплати за відпрацьований час, виконаний обсяг робіт і виготовлену продукцію, заробітна плата може нараховуватися згідно з чинним законодавством і за інших умов або причин, що стосуються діяльності даного підприємства.

Щоб визначити заробітну плату, яка підлягає виплаті кожному працюючому, роблять розрахунок виробітку за місяць з відкиданням від цієї суми необхідних утримань. Розрахунок здійснюють в розрахунковій або розрахунково-платіжній відомості.

Розрахунково-платіжні відомості складають щомісячно по кожному цеху, фермі, допоміжній службі або відділу з групуванням прізвищ робітників і службовців за окремими категоріями працюючих та іншими ознаками.

54 Документообіг за внутрішньобанківськими операціями

Документообіг в банку - це проходження банківських документів по інстанціях, в певній їх послідовності, від початку оформлення і проведення операції до її завершення з повним відображенням в обліку.

Документообіг має дві найважливіші складові:

- Порядок здійснення документообігу за окремими операціями (розрахунковим, касовим);

- Графік документообігу (визначає конкретний час (інтервал) для розрахунково-касового обслуговування клієнтів, проведення кредитних і депозитних, а також міжбанківських операцій і операцій на фондовому ринку і час проходження документів по всіх ділянках їх обробки). Ключовим загальним інтервалом, що визначає всі графіки документообігу по конкретним операціям, є "операційний день" - час, протягом якого операції проводяться з їх подальшим відображенням в обліку поточного дня.

Порядок здійснення документообігу та його графіки розробляються кожним банком самостійно і затверджуються керівником банку. При цьому організація документообігу повинна забезпечувати виконання таких основних вимог:

- Всі розрахунково-грошові документи, що надійшли до банку протягом операційного дня, підлягають прийому, оформлення і відображенню по рахунках бухгалтерського обліку в той же день;

- Розрахунково-грошові документи, що надійшли в банк після закінчення часу операційного дня, проводяться за рахунками клієнтів, як правило, наступним робочим днем. Конкретний час завершення операційного дня встановлюється керівником установи банку.

При здійсненні обслуговування:

- Прийом розрахунково-грошових документів від клієнтів - юридичних осіб протягом операційного дня здійснюється безпосередньо обліково-операційними працівниками (або в централізованому порядку через абонентські осередки або через спеціальних працівників). Під неопераційний час документи здаються в банк через спеціальні ящики;

- Розрахункові і касові операції для приватних осіб проводяться протягом операційного дня безпосередньо відповідальним виконавцем, що виконує відповідні операції;

- Операції самого банку з оформлення кредитів і депозитів, а також по реалізації боргових зобов'язань звичайно виробляються в операційний час. Внутрішньобанківські операції проводяться в другій половині дня.

Робочий день обліково-операційних працівників організується з таким розрахунком, щоб забезпечити своєчасне оформлення вступників розрахунково-грошових документів та відображення їх у бухгалтерському обліку за балансовими і позабалансовими рахунками із складанням щоденного балансу. Вступники документи передаються на ЕОМ протягом усього дня у відповідності з графіком здачі документів. Передача документів на телетайпних установки і телеграф передбачена у графіку в міру оформлення розрахункових документів клієнтів до проведення за рахунками клієнтів і складання по них телеграм переважно в другій половині дня. Всі грошово-розрахункові документи, що підлягають відправленню іншим установам банків, відправляються в той же день.