Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
68.23 Кб
Скачать

34

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………..4

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗДІЙСНЕННЯ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИ ВИХОДІ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗОВНІШНІЙ РИНОК.6

1.1 Поняття та види маркетингових досліджень………………………………..6

1.2 Аналіз організації та проведення маркетингових досліджень підприємством…………………………………………………………………….8

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ МІЖНАРОДНИХ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ………………………………………..…12

2.1 Напрямки маркетингових досліджень при здійсненні ЗЕД………………12

2.2 Використання спеціалізованих маркетингових фірм………………..…….18

РОЗДІЛ 3. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ НА ЗОВНІШНІХ РИНКАХ…………..22

3.1 Сучасні методи оцінки ефективності застосування механізму проведення маркетингових досліджень на зовнішньому ринку…………………………... 22

3.2 Пропозиції щодо підвищення ефективності проведення маркетингових досліджень в ЗЕД підприємства……………………………………..………….25

ВИСНОВОК……………………………………………………………………...32

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….33

ВСТУП

Україна тільки почала брати участь у інтеграційних процесах системи світового господарства, і від того, як цей процес проходитиме залежить ефективність подальшого економічного розвитку нашої держави як ефективної підсистеми світової економіки.

Міру ефективності входження до світогосподарської системи визначають, перш за все за ступенем ефективності зовнішньоекономічної діяльності її бізнесових структур (фірм, організацій, підприємств тощо).

Але найбільша складність у веденні зовнішньоекономічної діяльності українських підприємств пояснюється необхідністю діяти в умовах недостатності інформації та досконалих інструментів ведення ефективної діяльності в зовнішньоекономічному середовищі, а також тим, що, зазвичай, на підприємствах мало ще компетентних менеджерів та маркетологів, які б могли забезпечити розробку та реалізацію експортних стратегій підприємства, що засновувалися би на глибоких маркетингових дослідженнях світових ринків.

У зарубіжній та вітчизняній науковій літературі питанням міжнародних маркетингових досліджень приділяється значна увага, але в основному методологічним питанням. До наукових праць переважно теоретико-методологічного плану відносять роботи Бурша А., Герчікової І., Голубкова Е., Доула Р., Елдона І., Завялова Ю., Котлера Ф., Крістофера М., Портера М., Робінсона П., Романова А., Хопкінсона Р.; українських фахівців: Войчака А., Королькова І., Кредісова А., Лук’яненка Д., Мартьянова О., Мови В., Мозгового О., Онищенка В., Павленка А., Савєльева С., Сіденка В., Соколенка О., Старостіної А., Циганкової Т. та інших.

В той же час проблеми ефективного використання маркетингових досліджень в системі управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємства приділяється недостатньо уваги. Варто сказати що, дуже мало значних робіт українських фахівців, які були би присвячені питанням проведення та втілення маркетингових досліджень в обґрунтування зовнішньоекономічних стратегій підприємства.(1)

Розглядаючи питання організації маркетингових досліджень на зовнішньому ринку необхідно: а) визначитися із теоретико-методологічним обґрунтуванням маркетингових досліджень в контексті сучасної концепції міжнародного маркетингу; б) визначитися з методичним механізмом рішення найважливіших проблем, з яким стикаються вітчизняні підприємства,що пов'язують свою діяльність із зовнішніми ринками; в) методичне обґрунтування ефективних стратегій визначення пріоритетних напрямків досліджень і визначення міри рентабельності з врахуванням глобалізації міжнародних економічних зв'язків; г). обґрунтування критеріїв визначення ефективності проведення аналізу зовнішньоекономічного середовища.

Саме ряд важливих, до кінця не вирішених питань у сфері науково-методичного обґрунтування досліджень у сфері ЗЕД і спонукав мене до написання курсової роботи саме на цю тему.

Об'єкт дослідження – принципи використання маркетингових досліджень в зовнішньоекономічній діяльності фірми.

Предмет дослідження – підвищення ефективності зовнішньоекономічної дослідницької діяльності фірми.

Теоретичну основу та методологічну базу дослідження складають фундаментальні положення економічної теорії, маркетингових досліджень та теорії стратегії, що викладені у закордонній і вітчизняній літературі, нормативні та законодавчі акти, які регулюють зовнішньоекономічну діяльність.

Методи дослідження. У якості інструментарію дослідження використані Аналітико-порівняльний методи, групування, аналіз актуальних інформаційно-аналітичних джерел, досвід зарубіжних компаній по досліджувальному питанню.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ЗДІЙСНЕННЯ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ПРИ ВИХОДІ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗОВНІШНІЙ РИНОК

1.1 Поняття та види маркетингових досліджень

Міжнародний кодекс ЄСОМАР визначає маркетингові дослідження як «системне збирання і об'єктивний запис, класифікація, аналіз і узагальнення даних щодо поведінки, потреб, відносин, вражень, мотивацій і т.д. окремих осіб і організацій в контексті їхньої економічної, політичної, суспільної і побутової діяльності.» Американська асоціація маркетингу визначає маркетингові дослідження як функцію, що є з'єднувальною ланкою між споживачем, клієнтом, громадськістю і товаровиробником за допомогою інформації. Остання використовується для з'ясування та визначення маркетингових проблем; для генерування, поліпшення й оцінювання маркетингових дій; для моніторингу маркетингової діяльності; для поліпшення розуміння маркетингу як процесу.(2)

Але головним є те, що маркетингове дослідження уточнює інформацію, необхідну для пошуку цих даних, розробляє метод збирання інформації, керує і спрямовує його процесом збирання даних, аналізує результати, повідомляє про знахідки та їх запровадження.

Роль маркетингових досліджень полягає в оцінці маркетингових ситуацій, забезпеченні інформацією, яка уможливлює створення ефективної маркетингової програми підприємства. Мета маркетингових досліджень полягає в ідентифікації як проблем, так і можливостей підприємства посісти конкурентну позицію на конкретному ринку в конкретний час, знизити міру ризику і невизначеності, збільшити ймовірність успіху маркетингової діяльності. Предметом маркетингових досліджень є конкретна маркетингова проблема, що стосується ситуації в мікросередовищі чи в зовнішньому бізнес-середовищі підприємства, а їх об'єктом – певний суб'єкт системи «підприємство-ринок-економіка» або певна його конкретна характеристика.

Залежно від мети використовуваної інформації, способів її отримання, техніки проведення та кінцевих результатів існують такі види маркетингових досліджень.

Кабінетні дослідження. Їхньою метою є формування загальних уявлень про різні проблеми та аспекти маркетингової діяльності, поведінку суб'єктів ринку. Інформація для таких досліджень отримується через проведення цілеспрямованих експертів опитувань і спостережень за кон'юнктурою ринку, тенденціями його розвитку, станом конкурентного середовища тощо. Для здобуття інформації використовуються також офіційні друковані видання, інформаційні бази даних підприємств тощо. У процесі кабінетних досліджень висококваліфікованими експертами широко вживаються методи економічного аналізу.

Польові дослідження. Їхньою метою є отримання не загальних, як у попередньому випадку, а конкретних уявлень про різні проблеми та аспекти маркетингової діяльності, поведінку суб'єктів ринку. Інформація для таких досліджень отримується завдяки проведенню цілеспрямованих опитувань, спостережень та експериментів. Для обробки інформації, отримання відповідних висновків також часто вдаються до методів економічного аналізу.

Метод пробного продажу (пілотні дослідження). Використовується за браком повної інформації або за неможливості її збирання та узагальнення. Цей метод поєднує конкретні маркетингові Дії (збут продукції,рекламування, зміна рівня цін) з досліджуванням процесів і їхніх результатів за відомим принципом «спроб і помилок».

Панельні дослідження проводяться на підставі регулярного спілкування з визначеною (завжди тією самою) групою споживачів, що робить можливим аналіз стану та динаміки їхніх запитів мотивацій, ставлень тощо.

Метод фокус-груп – невимушене спілкування із 6–10-ма особами, які мають подібні характеристики (освіта, вік, сімейний стан, фах), з метою визначення їхніх поглядів, ставлення до певної маркетингової проблеми, до способів її розв'язання.

Ділові контакти. Метод передбачає спілкування з представниками інших підприємств чи зі споживачами під час виставок ярмарок, презентацій, дружніх зустрічей тощо.

За видом інформації, що використовується, і методами її одержання дослідження бувають первинними і вторинними. Первинні дані можуть бути отримані такими способами:

1. Спостереження (обстеження): аудиторські операції, при-строї-реєстратори, лічильники відвідування магазинів, частота здійснення покупок; безпосереднє спостереження.

2. Експерименти (тестування): контрольний експеримент, пробний маркетинг.

3. Інтерв'ю (опитування): особиста бесіда, телефонне опитування, опитування поштою.(див табл. 1 додатку)

Вторинні дані – це дані, зібрані і вивчені іншим суб'єктом ринку. Вивчення вторинних даних передує вивченню первинної інформації. Використання у процесі дослідження вторинних даних називається деск-дослідженнями. Вивчення зовнішнього ринку на основі вторинних даних є дешевшим, крім того, воно часто може дати всю необхідну досліднику інформацію або стати важливою і корисною основою для неї. Тому малі і середні підприємства частіше проводять вторинні маркетингові дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]