Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат з історії харчової науки.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
54.55 Кб
Скачать

2. Види фальсифікації

Фальсифікації піддаються не тільки товари, але й товаросупровідні документи, сертифікати якості, безпеки, країни походження, товарні знакиі так далі.  При фальсифікації товарів зазвичай піддається підробці автентичності одна або декілька характеристик товару. Тому розрізняють наступні види фальсифікації товарів:  асортиментна (видова):  якісна;  кількісна;  вартісна;інформаційна;  комплексна.  Кожен вид фальсифікації має своїхарактерніспособи підробки справжніх товарів, а при комплексній - поєднання різних двох, трьох або всіх п'яти видів.Природно, що при комплексній фальсифікації необхідно встановлювати значущість кожного окремого виду на підробку товару в цілому.  При асортиментної фальсифікації підробка здійснюється шляхом повної його заміни іншим сортом, видом або найменуванням із збереженням подібності одного або кількох ознак.  Для асортиментної фальсифікації тієї або іншої групи товарів необхідні наступні умови:  1. Наявність у продажу товарів інших груп, близьких за споживчими властивостями і деякими показниками якості.  2. Підрозділ якості товару на сорти.  3.Виробництвоі реалізація імітаторів даної групи товарів.  4. Виробництво і реалізація товарів, що відрізняються за показниками якості та наявності дефектів.  5. Уніфікація упаковки, яка використовується для різних груп товарів.  Залежно від використовуваних засобів фальсифікації, схожості властивостей замінника і фальсифікації продукту розрізняють такі способи фальсифікації:  пересортиця;  заміна високоякісного продукту нізкоценним замінником, що має подібні ознаки;  підміна натурального продукту імітатором.  Всі замінники, що застосовуються при асортиментної фальсифікації, поділяють на дві групи: харчові і нехарчові.  До асортиментної фальсифікації, перш за все, відносять пересортицю товарів. Це одна з найбільш широко поширених різновидів асортиментної фальсифікації.  Пересортиця - дії, спрямовані на обман одержувача та / або споживача шляхом заміни товарів вищих сортів нижчими.  Яскравими прикладами пересортиці є: заміна борошна вищого гатунку на перший; борошна житнього сіяного на обдирне; заміна яєць 1 категорії на яйця 2 категорії; м'яса вищого гатунку на 1 сорт і т.п.

Якісна фальсифікація - підробка справжніх товарів за допомогою різного роду харчових або нехарчових добавок або порушень рецептур для зміни якісних показників органолептичних та інших властивостей продуктів.  Об'єктами даного виду фальсифікації служать харчові продукти з різними добавками або порушеними рецептурами.  Для якісної фальсифікації тієї або іншої групи товарів в РФ необхідні наступні умови:  1. Наявність у продажу різних харчових барвників, ароматизаторів, замутнітелей, загусників, антиокислювачів, консервантів, і ін компонентів.  2. Дія законодавчих нормативів щодо застосування різних харчових добавок у продовольчі товари.  3. Відсутність надійного контролю за рівнем внесення тих чи інших добавок. 

4. Відсутність і бездіяльність законів з інформаційного обдурення населення і поширенню свідомо помилкової інформації про властивості товару.  Залежно від використовуваних засобів фальсифікації, ступеня введення замінника і порушення рецептурного складу фальсифікації продукту розрізняють такі способи фальсифікації:  додавання води, запровадження більш дешевих компонентів за рахунок більш дорогих;  часткова заміна натурального продукту імітатором; додавання або повна заміна продукту чужорідними добавками;  введення різних харчових добавок;  часткова або повна заміна продукту харчовими відходами;  підвищений вміст допустимих нормативно-технічною документацією неякісної продукції або компонентів;  введення консервантів, антиокислювачів та антибіотиків без їх вказівок на маркуванні товару.  Всі добавки і компоненти, що використовуються при якісній фальсифікації, поділяють на дві групи: харчові і нехарчові. У свою чергу харчові добавкипідрозділяють на: допустимі для здорової людини, допустимі для дітей, допустимі при тих чи інших захворюваннях.  Кількісна фальсифікація - це обман споживача за рахунок значних відхилень параметрів товару (маси, об'єму, довжини тощо), від гранично допустимих норм відхилень. В даний час в стандартах вже не вказуються відхилення в ту або іншу сторону. Регламентуються тільки допустимі відхилення в бік зменшення кількісного показника товару.  Кількісна фальсифікація здійснюється, як правило, на стадії виробництва - при фасуванні товарів, розливі напоїв або на підприємствах торгівлі, масовогохарчуванняпри відпуску споживачеві.  Вартісна фальсифікація - обман споживача шляхом реалізації низькоякісних товарів за цінами високоякісних або товарів з меншими кількісними характеристиками за ціною товарів з великими кількісними показниками.  Цей вид фальсифікації є найпоширенішим, оскільки поєднує в собі й інші її види (асортиментну, кількісну та ін.) Більше того,самевартісна фальсифікація і є головною метою корисливого обману споживачів, тому що дозволяє отримати незаконний дохід шляхом незаконного підвищення вартості товару.  В умовах ринкової економіки, однією зхарактернихрис якої є вільні ціни, регульовані тількиконкуренцієюміж окремими виробниками, вартісна фальсифікація може використовуватися або для реалізації фальсифікованої низькоякісної продукції або навіть небезпечних товарів, або з метою цінової конкуренції, зокрема дляформування споживчих перевагдо даного товару за допомогою демпінгових цін.

Інформаційна фальсифікація - обман споживача за допомогою неточної або перекрученою (помилковою) інформації про склад та / або властивості товару.  Даний вид фальсифікації здійснюється шляхом спотворення інформації в товарно-супровідних документах, сертифікаті, маркування та рекламі. Розглянуті раніше інші види фальсифікації в більшості випадків доповнюються та інформаційної фальсифікацією про склад і властивості товару. В іншому випадку фальсифікація легко виявляється.  Спотворена або неточна інформація про склад і властивості товару служить підставою вважати підробку натурального продукту фальсифікованим товаром. Так, до фальсифікованому продукту відноситься білкова ікра, якщо на маркуванні або в товарно-супровідних документах, або на ціннику вказується найменування "Ікра чорна". Якщо ж скрізь буде написано правильна назва даного продукту - "Білкова ікра", то звинувачення у фальсифікації знімається.  У практиці роботи торговельних підприємств відомі випадки, коли покупці звертаються зі скаргою на реалізацію ним фальсифікованих харчових продуктів, наприклад м'ясорослинній ковбаси, однак при уважному розгляді скарг такого роду показує, що ознаки фальсифікації відсутні, так як на маркуванні товару повністю вказані склад продукту і його призначення .  Способи доведення інформації про склад і властивості товару до споживача в даний час регламентуються законом "Про захист прав споживача" де вказується, на який товар або групу товарів повинна перебувати та чи інша маркування. Не вказівка ​​маркування товару у відповідності з цим законом може служити підставою для встановлення інформаційної фальсифікації і віднесення даного товару до фальсифікату. До цих пір не завжди наноситься, відповідно до закону "Про захист прав споживача", відповідне маркування на хліб і хлібобулочні вироби, деякі кондитерські товари, рибні та м'ясні товари.  За інформаційної фальсифікації товару спотворюються або вказуються неточно наступні дані: 

-найменування товару та його логотип;  -країна походження товару;  -фірма-виробник товару та його поштову адресу;  -кількість товару;  -склад продукту;  -умови та терміни зберігання. 

Найчастіше не вказується або вказується неправильно країна походження товару, а також фальсифікується штриховий код. На російський ринок надходить значна кількість вітчизняних фальсифікованих товарів, а також імпортних без зазначення країни походження і фірм виробника.  Однією з різновидів інформаційної фальсифікації товару є фальсифікація за допомогою упаковки, частіше за все виробничої та споживчої.  Упаковка - складова частина товару, що визначає зовнішній вигляд упакованої продукції. Ідентифікують функції властиво упаковці в меншій мірі, ніж маркуванні. Її основною функцією є запобігання товару від втрат, а довкілля - від забруднення. Однак приваблива за зовнішнім оформленням упаковка може надати неповторного вигляду товару, служити для цілей ідентифікації товару споживачем, в результаті чого створюються споживчі переваги. Наприклад, оригінальні за формою і забарвленням керамічні пляшки Ризького бальзаму, пляшки горілки "Смірнофф" з опуклим зображенням російської корони легко впізнаються і служать для споживача важливим відмітною ознакою.  Об'єктом фальсифікації є саме приваблива за зовнішнім виглядом упаковка, що імітує продукт високої якості, хоча вміст упаковки найчастіше виявляється фальсифікованим.  Фальсифікують не тільки маркування і упаковку, але і товарно-супровідні документи, причому найбільш часто підробляють накладні і сертифікати.  У товарно-транспортних накладних на фальсифіковані товари найчастіше підробляється найменування товару, досить часто - назва виробника та кількість товару (кількісна фальсифікація). Виявити підробку цих реквізитів у накладній можна тільки ідентифікацією товару на асортиментну приналежність і походження, а також кількісним виміром усієї товарної партії (переважування, перерахунком, обмірювання).  Останнім часом дуже поширеним видом фальсифікації документів стала підробка сертифікатів. При інспекційному контролі в ряді випадків виявляється до 50% фальшивих сертифікатів, що підлягають анулюванню.  Існують декілька способів підробки сертифікатів:  -підробка сертифіката з використанням справжнього бланка встановленої форми і внесенням всіх реквізитів фальсифікованого або не пройшов сертифікаційні випробування товару, при цьому використовуються фальшиві печатки органів з сертифікації;  -підробка справжньої копії сертифіката з справжніми печатками шляхом видалення деяких записів (найменування фірми-виробника або посередника, терміну дії, дати видачі та ін) і внесення нових реквізитів, що характеризують фальсифікований товар;  -відбір зразків для проведення сертифікації з інших партій з аналогічними найменуваннями товару і виробника, під який підробляється фальсифікат, при цьому фальсифікатори отримують справжні сертифікати;  -видача справжніх сертифікатів органом з сертифікації, який перед проведенням випробувань для підтвердження безпеки не провів ідентифікацію товару на справжність і приналежність до конкретної товарної партії.  Причини поширення фальсифікації сертифікатів криються в недосконалості механізму сертифікації та форми сертифіката, так як на сучасному етапі розвитку сертифікації практично застосовуються дві її форми:  1) за заявами-деклараціям, коли можлива підробка результатів випробувань виробником;  2) за правилами системи сертифікації ГОСТ Р за першою схемою, коли зразки від товарних партій відбирає заявник (виробник або продавець), а не третя сторона (орган з сертифікації,випробувальна лабораторія). В останньому випадку можлива фальсифікація зразків. 

Широкі можливості для фальсифікації відкриває і недосконалість системи сертифікації ГОСТ Р встановленої форми. У Російській Федерації сертифікати відповідності видаються не на конкретну партію товару, а на вироби, які будуть виготовлені протягом найближчих кілька років. Таким чином, сертифікат відповідності не гарантує якість тієї чи іншої партії товару, а гарантує відповідність такого товару, який колись буде зроблений. Тому для кваліфікованих фахівців сертифікат відповідності не несе ніякої інформації про якість даної партії товару і якщо раніше в додатках до сертифіката можна було виявити хоча б за якими показниками проводилися випробування товару, то тепер і цієї інформації отримати не можна. В даний час сертифікат відповідності, за своєю інформативності, призначений тільки для різного роду контролюючих органів, але не для висококваліфікованих фахівців. Одна з причин широкого розповсюдження такої фальсифікації - високі ціни на сертифікаційні послуги, причому порядок визначення цих цін відданий на відкуп органам із сертифікації. Іноді ціна послуги визначається як певний відсоток від вартості партії. На думку багатьох фахівців, це невірно, тому що витрати на проведення випробувань мало залежать від розміру партії. Кінцева проба для проведення випробування для кожного показника визначається методикою, а не розміром партії. Додаткові витрати на відбір зразків з великої товарної партії можуть бути включені у вартість сертифікаційних послуг, якщо відбір зразків проводиться третьою стороною. У цілому система сертифікації в РФ в принципі не може протистояти поширенню фальсифікації продовольчих товарів і в умовах переходу України до СОТ необхідно розвивати мережу незалежних лабораторій з сертифікації кожної партії товару.  Ми розглянули найбільш поширені окремі види фальсифікації і її способи, однак на практиці частіше стикаєшся з комплексною фальсифікацією товарів.  Комплексна фальсифікація товарів включає в себе два або більше окремих видів підробок товару.  Залежно від місця формування фальсифікату вона буває:  -технологічна;  -предреализационная.  При технологічній фальсифікації підробка товарів здійснюється в процесі технологічного циклу виробництва. Наочним прикладом такої фальсифікації можуть служити приготуванні горілок, вин, лікеро-горілчаних виробів з використання технічного спирту, додавання різного нем'ясні сировини в ковбасні вироби і т.п. Також до технологічної відноситься фальсифікація шляхом введення різних харчових добавок без їх вказівки при маркуванні і т.п.  При предреализационная фальсифікації підробка товарів відбувається при підготовці їх до продажу або при відпуску споживачеві. Це, наприклад: реалізація маргарину, що видається за вершкове масло; заміна етикеток на нізкоценних консервах етикетками з найменуванням високоцінних; відпустку м'яса нижчих категорій і сортів за ціною і з зазначенням більш високих градацій. У цьому випадку застосовуються вже зазначені раніше способи фальсифікації (використання замінників, добавок, дефектної продукції, недовага і т.п.).