Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Shirinyan_2014

.pdf
Скачиваний:
284
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.21 Mб
Скачать

71

-регулювання рівня ризику на стаді укладання договорів страхування (перестрахування);

-регулювання рівня ризику в цілому по страховій компанії в процесі господарської діяльності.

Функція ризик-менеджменту не обмежується лише контролем за ступенем ризику, більш важливо правильно оцінити причини зміни рівня ризику та виконати необхідні дії, які б дозволили його мінімізувати.

У страховій компанії оцінка ризиків, що приймаються на страхування, є прерогативою андерайтера. При цьому за основу беруться страхові тарифи, розраховані актуарієм. Фактично андерайтер та актуарій є головними спеціалістами страхової компанії, які здійснюють функції ризик-менеджменту, але при цьому їх завдання дещо відрізняються. Якщо для актуарія основною метою є розрахунок страхових тарифів, які відображають середній рівень ризику, притаманний обєктам страхування, то андерайтер націлений на оцінку рівня ризику по конкретному обєкту страхування. На практиці бувають випадки, коли функції андерайтера і актуарія виконує одна особа. У невеликих страхових компаніях це цілком логічно, адже актуарій має можливість найбільш кваліфіковано внести зміни до страхових тарифів, виходячи з оцінки ризику конкретного обєкта страхування. для великих страхових компаній та компаній, які мають розгалужену філіальну мережу, обєднання в одній особі актуарія та андерайтера не можливе, виходячи з обсягів страхування.

Помилково перекладати функції ризик-менеджменту на бухгалтерію компанії тим самим підміняючи аналіз ризику по компанії складанням звітності для контролюючих органів. Функції ризик-менеджменту та бухгалтерського обліку дещо різні. Якщо бухгалтерський облік фіксує наявні збитки, то ризик- менеджмент ставить собі за мету здійснення превентивних заходів для зменшення імовірності реалізації ризиків.

10. Розробка та впровадження нових страхових продуктів є одним із важливих напрямків інноваційної діяльності страхової компанії. Для українських страхових компаній характерна ситуація, коли ця діяльність зосереджена у відділах маркетингу Розробка страхового продукту це комплексна робота усіх підрозділів страхової компанії яка потребує концентрації зусиль працівників компанії для досягнення спільної мети. Маркетингові дослідження при цьому повинні відігравати допоміжну роль та своєчасно відстежувати зміни у пропозиціях на ринку страхових послуг.

Бізнес-процеси, які функціонують у рамках страхової компанії, проявляються через діяльність окремих підрозділів, або так званих бізнес- одиниць, які відповідальні за окремі стадії операційно та фінансово- інвестиційної діяльності. Сукупність підрозділів є основою організаційної структури страхової компанії. Ідеальної моделі організаційної структури страхової компанії не існує. В залежності від економічного потенціалу компанії розробляються різні модифікації та варіанти.

72

Основні терміни:

лінійна структура, функціональна структура, лінійно-функціональна структура, лінійно-штабна структура, дивізіональна структура, стратегічний менеджмент, кадрове забезпечення, мотивація персоналу, комунікації, програмний комплекс страхової компанії, бази даних, страхова статистика.

Контрольні питання:

1.Охарактеризуйте основні типи організаційних структур управління страхової компанії.

2.В чому полягає різниця між стратегічним та оперативним управлінням?

3.Назвіть основні підходи до визначення стратегії бізнесу.

4.Назвіть функції стратегічного менеджменту страхової діяльності.

5.Сформулюйте завдання стратегічного фінансового аналізу.

6.Вкажіть, які ключові показники необхідно використовувати у стратегічному фінансовому аналізі страхової компанії.

7.Сформулюйте основні етапи формування фінансової стратегії страхової компанії.

Тестові завдання для перевірки знань:

1.До основних типів організаційних структур управління страхової компанії не відносять:

а) лінійну; б) лінійно-штабну; в) статичну;

г) функціональну.

2.До основних методів, які використовують для вибору типу організаційної структури управління не відносять:

а) аналогій; б) експертно-аналітичний;

в) структуризації цілей; г) плановий.

3.Система заходів прямого державного регулювання не включає:

а) надання ліцензій на проведення певних видів страхування; б) реєстрацію страхових компаній в) оподаткування страховиків;

г) здійснення контролю за діяльністю страховиків.

4.До органів управління страховою компанією належить:

а) фінансовий відділ; б) наглядова рада;

в) профспілковий комітет; г) служба безпеки.

5.Найвищим органом управління страхової компанії, створеної у вигляді акціонерного товариства є:

а) наглядова рада страхової компанії; б) загальні збори акціонерів;

73

в) рада директорів; г) правління страхової компанії.

6.Контрольний орган страхової компанії, що відстежує виконання статуту, рішень загальних зборів акціонерів, додержання законодавства це:

а) наглядова рада страхової компанії; б) секретаріат; в) рада директорів;

г) ревізійна комісія.

7.У розрахунку страхових тарифів бере участь:

а) аварійний комісар; б) бухгалтер; в) андерайтер; г) актуарій.

8. Андерайтинг це:

а) аналіз фінансового стану страхової компанії; б) урегулювання збитків;

в) маркетингове дослідження ринку страхових послуг; г) оцінка ризиків, що приймаються на страхування.

9. Розробкою страхового продукту займається:

а) відділ маркетингу; б) фінансовий відділ;

в) усі підрозділи страхової компанії; г) відділ реалізації.

10. Процес ризик-менеджменту охоплює:

а) контроль за рівнем ризику; б) підготовку фінансової звітності для контролюючих органів; в) урегулювання збитків;

г) представництво страхової компанії у судових органах.

ТЕМА 5 УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ

5.1.Персонал страхової компанії.

5.2.Кадрова політика страховика.

5.3.Система оплати праці в страховій компанії.

5.4.Основи мотивації персоналу.

5.1. Персонал страхової компанії

Кожна страхова компанiя формує штат працiвникiв на свiй розсуд i в залежностi вiд цiлей та рекомендацiй керiвництва або власникiв компанiї. Традиційно персонал страхової компанiї розподiляється таким чином:

менеджмент (топ-менеджмент), керiвники середньоi ланки, керiвники нижньої ланки, старшi спецiалiсти, молодшi спецiалiсти та обслуговуючий персонал (табл. 5.1).

 

 

 

 

Таблиця 5.1

Класифiкацiя персоналу страховоi компанi

 

 

 

 

 

Групи

 

Посади

 

 

 

 

 

 

Менеджмент

(топ-

голова правлiння, заступники голови

 

менеджмент)

 

правлiння, головний бухгалтер

 

 

 

 

 

Керiвники

середньої

начальники управлiнь, керiвники фiлiй,

 

ланки

 

керiвники

проектiв,

заступники

 

 

 

головного

бухгалтера,

андерайтер,

 

 

 

менеджер з реалiзації, ризик-менеджер,

 

 

 

актуарiй

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керiвники

нижньої

начальники

вiддiлiв,

начальники

 

ланки

 

секторiв,

керiвники

представництв,

 

 

 

вiдповiдальний за фiнансовий монi-

 

 

 

торинг

 

 

 

 

 

 

Старшi спецiалiсти

головнi спецiалiсти, провiднi спецiалiсти

 

 

 

 

 

 

Молодшi спецiалiсти

спецiалiсти

 

 

 

 

 

 

 

Обслуговуючий

секретар, водiї та iн.

 

 

персонал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набiр типових пiдроздiлiв, їх функції та система пiдпорядкування визначається особливостями фiнансового циклу компанії. Типовими функцiями в дiяльностi страхової компанiї є маркетинг; розробка власного пакету стандартних страхових продуктiв; проведения переговорiв з потенцiйними клiєнтами щодо реалiзацiї договорiв страхування; андерайтинг; оформлення та супровiд договорiв страхування; актуарнi розрахунки;

75

урегулювання збиткiв; фiнансово-iнвестицiйна дiялънiсть; загальногосподарсъкi функції тощо.

Найбiлъше поширеною є лiнiйно-функцiональна система управлiння страхової компанії. Ця система передбачас пряме пiдпорядкування президенту страхово компанії усiх iнших структурних пiдроздiлiв.

Дивiзiйна система, орiєнтована на бiльшу автономнiстъ структур страхової компанii. В деякiй мiрi дивiзiйна система управлiння передбачас вiдмову вiд директивного управлiння компанiєю.

Безпосереднє керiвництво страховою компанiєю здiйснює голова правлiння компанiї який призначається або обирається вiдповiдно до статуту компанiї. У деяких випадках його посада може називатися ,,президент”, «генералъний директор» або «головний менеджер компанiї». В роботi головi правлiння компанії допомагають заступники голови правлiння або вiце- президенти, якi безпосередньо пiдконтрольнi головi правлiння i в разi його вiдсутностi тимчасово виконують функцiї голови правлiння. Крiм того, до найвищих посадових осiб вiдноситься i головний бухгалтер компанiї.

Трапляються поодинокi випадки, коли в рамках однiєї компанiї є посади президента та голови правлiння. У деяких випадках голова наглядової ради (ради директорiв) може iменуватися президентом. Разом з тим, iнодi президент компанiї виконує представницькi функцiї i не здiйснює поточне управлiння.

Основнi функцiї президента полягають в органiзацiї представницьких контактiв i координацi взаємодiї компанiї з органами влади. Як правило, президент не має права пiдписувати фiнансовi документи та оперативно розпоряджатися коштами компанiї.

Згiдно iз Професiйними вимогами до керiвникiв та головних бухгалтерiв фiнансових установ (затверджено розпорядженням Держфiнпослуг №1590 вiд 13 липня 2004 року), керiвником та головним бухгалтером страхової компанiї може бути лише особа, яка має повну вищу економiчну або юридичну освiту (спецiалiст, магiстр), пройшла пiдвищення квалiфiкацiї за вiдповiдною спецiалiзацiєю згiдно з програмами, погодженими iз Нацкомфiнпослуг, має загальний стаж трудової дiяльностi не менше, нiж пять рокiв, у тому числi стаж керiвної роботи не менше, нiж два роки, з яких не менше одного року на ринку фiнансових послуг, а також протягом останнiх пяти рокiв не була керiвником, фiнансовим директором або головним бухгалтером фiнансової установи, визнаної банкрутом, пiдданоi процедурi примусової лiквiдації, або до якої було застосовано захiд впливу вiдповiдним органом, який здiйснює регулювання ринкiв фiнансових послуг, зокрема Нацкомфiнпослуг, у виглядi вiдсторонення керiвництва вiд управлiння фiнансовою установою та призначення тимчасової адмiнiстрації й не мати непогашеної судимості за умисні злочини у сфері господарської та службової дiяльностi, а також не бути позбавленим права обiймати певнi посади та займатися певною дiяльнiстю.

76

Типовi функцiї голови правлiння страхової компанії:

-забезпечення виконання рiшень зборiв акцiонерiв та спостережної (наглядової ради (ради директорiв);

-керiвництво роботою правлiння компанії;

-персональна вiдповiдальнiсть за результати роботи компанiї;

-представлення компанії в державних контролюючих органах;

-внесення пропозицiй та проектiв на розгляд правлiння та наглядової ради;

-координацiя роботи пiдроздiлiв компанії;

оперативне керiвництво та контроль поточної дiяльностi компанiї;

-координацiя договiрного процесу;

-пiдписання договорiв та iнших цивiльно-правових документiв вiд іменi компанії без доручення;

-розпорядження коштами компанiї;

-контроль за поточним фiнансовим станом компанiї;

-контроль за якiстю надання страхових послуг;

-проведення кадрової полiтики;

-вирiшення конфлiктiв серед працiвникiв компанiї;

-забезпечення функцiонування системи стимулювання роботи працiвникiв компанії;

-вирiшення iнших питань, якi безпосередньо повязанi з поточною роботою компанiї.

Голова правлiння страхової компанії несе персональну вiдповiдальнiсть за її дiяльнiсть як перед власниками компанії, так i перед державними органами, якi мають право здiйснювати контроль господарської дiяльностi страхової компанії. Ця вiдповiдальнiсть трансформується в право голови правлiння без доручення пiдписувати договори та iншi цивiльно-правовi документи та здiйснювати iншi дії вiд iменi компанії.

Взалежностi вiд конкретних обставин, голова правлiння компанії може надати право пiдписувати фiнансовi документи своїм заступникам. Заступники голови правлiння мають право пiдписувати документи страхової компанії лише в рамках доручень, якi їм видає голова правлiння, якщо iнше не обумовлене статутом компанії. Виходячи iз цiлей i завдань страхової компанії, голова правлiння, в межах статуту компанії, може значно обмежити права своїх заступникiв у питаннях пiдписання тих чи iнших документiв, особливо, якщо цi документи мають нетиповий характер i потребують додаткового узгодження чи уточнения. Але навiть у цьому випадку голова правлiння несе особисту вiдповiдалънiсть за результати господарсъкої дiяльностi компанiї i як посадова особа вiдповiдає за порушення чинного законодавства, в тому числi несе адмiнiстративну та кримiнальну вiдповiдальнiсть за роботу компанії.

Типовi проблеми в органiзацiї роботи керiвника страхової компанiї:

- власники компанiї вважають, що компанiя приносить мало доходу, а працiвники компанiї мають претензiї щодо розмiру заробiтної плати;

77

-заздалегiдъ неможливо передбачити змiни у нормативних документах, що регламентують страхову дiяльнiсть, а отже, своєчасно внести змiни до стратегiчних та тактичних завдань;

-левова частка робочого часу приходиться на пiдписання рiзних документiв, при якому вiдсутня детальна перевiрка останнiх, а також на вирiшення другорядних питань та конфлiктiв серед працiвникiв компанії;

-важко знайти квалiфiкованого працiвника, але iще важче звiльнити нiкчемного;

-ситуацiя на ринку змiнюється так швидко, що методи, якi спрацьовували ранiше, не приносять бажаних результатiв;

-не вистачає часу, щоб розiбратися у процесах, якi вiдбуваються на ринку;

-успiхи дуже швидко забуваються, а спогади про невдачi переслiдують щоденно.

Голова правлiння може виконувати водночас функцiї голови ради директорiв. У країнах 3ахiдної Європи оперативне керiвництво компанiєю, як правило, здiйснює головний менеджер. На вiдмiну вiд голови правлiння страхової компанії, його функцiональнi обовязки мають координацiйний характер.

Основним завданням головного менеджера є координацiя роботи iнших топ-менеджерiв (менеджерiв з реалiзацiї, ризик-менеджера, андерайтера i т. iн.) згiдно з цiлями тактичного та стратегiчного планiв. Головний менеджер, який позбавлений необхiдностi повсякденно опiкуватися пiдлеглими, має достатньо часу, щоб квалiфiковано оцiнити проект стратегiчного та тактичного плану, розглянути модель нової страхової послуги та визначити найбiльш суттєвi ланки, якi гальмують дiяльнiсть компанiї. На сьогоднi в Украiнi посада головного менеджера iснує, як правило, у компанiях з iноземним капiталом. У зарубiжнiй практицi головний менеджер має широкi права у сферi управлiння компанiєю. Водночас iншi топ-менеджери мають повноваження щодо самостiйного прийняття оперативних господарських рiшень без додаткового узгодження та документообiгу.

Кiлькiсть заступникiв голови правлiння та iхнi функцiональнi обовязки встановлюються власниками компанiї або головою правлiння на власний розсуд. У рiзних страхових компанiях функції заступникiв голови правлiння рiзняться. В деяких iз них заступник голови правлiння вiдiграє важливу роль в управлiннi i навiть може повнiстю контролювати частину дiяльностi компанiї. В iнших роль заступника може зводитися до виконання окремих доручень голови правлiння. Заслуговує на увагу механiзм органiзацiї роботи, при якому на заступникiв голови правлiння покладаються обовязки iз всебiчного управлiння певним напрямком страхування або окремою структурною ланкою (наприклад, керiвництво фронт-офiсом або бек-офiсом).

Головний бухгалтер страхової компанiї контролює складання фiнансової звiтностi компанії. Функцiональнi обовязки головного бухгалтера страхової компанiї охоплюють усi аспекти фiнансової дiяльностi компанії. Головний бухгалтер, як посадова особа, несе адмiнiстративну та кримiнальну

78

вiдповiдальнiсть за виконання страховою компанiєю податкових зобовязань. Це вимагає вiд головного бухгалтера високої квалiфiкації та всебiчного розумiння процесу страхової дiяльностi. В залежностi вiд структури страхової компанiї на головного бухгалтера можуть бути покладенi функції з організацiї пiдготовки звiтностi перед Нацкомфiнпослуг. В окремих випадках головний бухгалтер здiйснює фiнансовий аналiз роботи компанiї. Разом з тим, як показує досвiд, така дiяльнiсть має умовний характер i не здiйснюється на високому професiйному рiвнi.

Повноваження керiвникiв фiлiй (представництв) визначаються керiвництвом страхової компанії з урахуванням специфiки дiяльностi. Професiйнi вимоги, якi м Нацфiнпослуг до керiвникiв вiдокремлених пiдроздiлiв, аналогiчнi вимогам до керiвника страхової компанiї.

Функцiональнi обовязки керiвникiв структурних пiдроздiлiв залежать вiд органiзацiйної структури страхової компанії (табл. 5.2). При жорсткiй регламентації дiяльностi компанії з боку керiвництва, функцiональнi обовязки керiвникiв структурних пiдроздiлiв фактично зводяться лише до своєчасного виконання отриманих вказiвок. За умови децентралiзації управлiння страховою компанiєю керiвники структурних пiдроздiлiв можуть мати повноваження на прийняття самостiйних рiшень, якi, як правило, стосуються укладання договорiв страхування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 5.2

 

Права та обовязки керiвникiв структурних пiдроздiлiв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Керiвники

 

 

Права

 

 

 

 

Обовязки

 

 

 

 

За умови лIнIйно-функціонального управлIння

 

 

 

Керiвники

Давати писъмовi та уснi вказiвки керiвникам

Виконувати вказiвки керiвникiв компанiї.

управлiнь

вiддiлiв.

 

 

 

 

 

Звiтувати перед керiвництвом компанii про

 

 

 

 

 

 

 

виконання вказівок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Контролювати поточну дiяльнiсть вiддiлiв.

Керiвники

Давати уснi вказiвки спецiалiстам вiддiлу.

 

Виконувати вказiвки керiвника управлiння.

вiдділів

Звертатися до керiвника управлiння з

Звiтувати перед керiвником управлiння про

 

пропозицiями та проханнями, що стосуються

виконання доручення.

 

 

 

дiяльностi вiддiлу.

 

 

 

Контролювати

поточну

роботу

спецiалiстiв

 

 

 

 

 

 

 

вiддiлу.

 

 

 

 

 

 

За умови дивIзIйного управлIння

 

 

 

Керiвники

Надавати

письмовi та

уснi

вказiвки

Виконувати вказiвки керiвникiв компаній.

управлiнь

керiвникам вiддiлiв.

 

 

 

Звiтувати перед керiвництвом компанiї про

 

Приймати

самостiйнi

рiшення,

що

виконання вказівок.

 

 

 

стосуються

 

укладання

 

договорiв

Контролювати поточну дiяльнiсть вiддiлiв.

 

страхування.

 

 

 

 

Виконувати плановi завдання щодо обсягiв

 

Вносити керiвництву компанiї пропозицiї

страхування.

 

 

 

 

щодо дiяльностi управлiнь.

 

 

 

 

 

 

 

Керiвники

Давати уснi вказiвки спецiалiстам вiддiлу.

 

Виконувати вказiвки керiвника управлiння

вiдділів

Звертатися до керiвника управлiння з

Звiтувати перед керiвником управлiння про

 

пропозпцiями та проханнями, що стосуються

виконання доручень.

 

 

 

дiялъностi вiддiлу.

 

 

 

Контролювати

поточну

роботу

спецiалiстiв

 

 

 

 

 

 

 

вiддiлу.

 

 

 

Андерайтер

Оцiнювати ризик по обєкту страхування

Виконувати

вказiвки

керiвника

компанiї.

 

Рекомендувати

укладання

договорiв

Звiтувати перед керiвником компанiї про

 

страхування

 

керівникам

структурних

результати роботи.

 

 

 

пiдроздiлiв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коригувати страховi тарифи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

79

 

 

 

Актуарiй

Аналiзувати рiвенъ ризику в процесi

Виконувати вказiвки керiвника компанії.

 

страхування.

 

 

 

Контролювати

поточний

рiвень

ризику в

 

Розробляти та узгоджувати страховi тарифи.

цiлому по компанiї та за окремими напрямками

 

Вносити керiвництву компанiї пропозицiї

страхування.

 

 

 

 

щодо регламентацiї рiвня страхових тарифiв

Не допускати збiльшення рiвня ризику в

 

в процесi страхування.

 

 

процесi страхування вище обумовленого рівня.

Менеджер із

Виконувати роботу iз залучення нових

Виконувати вказiвки керiвника компанiї.

продажiв

клієнтів.

 

 

 

Забезпечувати

зростання

кiлькостi

 

Впроваджувати новi страховi продукти.

 

страхувальникiв.

 

 

 

Координувати

роботу

структурних

Звiтувати перед керiвником компанiї про

 

пiдроздiлiв компанiї зi збiльшення страхових

результати роботи.

 

 

 

платежiв.

 

 

 

Забезпечувати

виконання

планових завдань

 

 

 

 

 

щодо обсягiв страхування.

 

 

Аварiйний

Здiйснювати

первинний

огляд

мiсця

Виконувати вказiвки керiвництва компанiї.

комiсар

страхової подiї.

 

 

 

Своєчасно оглядати мiсце страхових подiй.

 

Складати опис мiсця страхової події.

 

 

 

 

 

 

 

 

Аналiзувати iнформацiю про страховий

Квалiфiковано оцiнювати iнформацiю про

 

випадок.

 

 

 

страховий випадок.

 

 

 

Складати документи щодо страхової подiї.

 

 

 

 

Одна iз важливих функцiй керiвникiв структурних пiдроздiлiв це контроль за виконанням вимог трудової дисциплiни працiвниками. Керiвники пiдроздiлiв розподiляють роботу мiж пiдлеглими та здiйснюють контроль за своєчасним виконанням вказiвок та доручень.

Функцiональнi обовязки андерайтера, актуарiя, менеджера iз продажiв, менеджера із врегулювання збиткiв тощо випливають iз їхньої ролi у

структурi страхової компанiї. Якщо управлiння страховою компанiсю базується на принципах централiзацiї влади, то андерайтери, актуарiї та iншi працiвники такого рiвня входять на правах спецiалiстiв до структурних пiдроздiлiв компанiї. Фактично їх дiяльнiсть зводиться до виконання вимог керiвникiв структурних пiдроздiлiв. Їхнi самостiйнi повноваження або взагалi вiдсутнi, або суттєво обмеженi. Якщо управлiння страхової компанiї базується на принципах розмежування вiдповiдалъностi, то права i обовязки андерайтера, актуарiя та менеджера iз продажiв фактично мають автономний характер.

Андерайтер має право самостiйно оцiнювати ризики та коригувати страховi тарифи по конкретному обєкту страхування. При оцiнцi ризику андерайтер керується типовою методикою оцiнки ризику по обєкту страхування, аналiзом iснуючої iнформацiї та власним досвiдом. Якiсть роботи андерайтера значною мiрою залежить вiд його рiвня квалiфiкації. Маючи суттєвi повноваження щодо коригування розмiру страхових тарифiв, андерайтер несе вiдповiдальнiсть за правильнiсть та достовiрнiсть оцiнки ризику по обєкту страхування. Це забезнечує узгодження iнтересiв андерайтера i компанії в цiлому.

Актуарiй самостiйно розробляє та узгоджує страховi тарифи. Для забезпечення своєї дiяльностi актуарiй аналiзує звiтнiсть страхової компанії, а також офiцiйну звiтнiсть iнших страхових компанiй. На основi теорії ймовiрностi та елементiв математичного аналiзу вiн розраховує страховi тарифи по всiх групах страхування. Якщо андерайтер оцiнює ризик по конкретному обєкту страхування, то актуарiю необхiдно оцiнити ступiнь

80

ризику в цiлому за окремим напрямком страхування. Згiдно з вимогами Нацкомфiнпослуг, актуарiй та спецiалiст iз перестрахування мають пройти спецiалъне навчання в закладах. визначених Нацкомфiнпослуг, та скласти квалiфiкацiйний iспит. Актуарiй має право виконувати свої обовязки лише за наявностi свiдоцтва, яке видається за результатами iспиту.

Менеджер iз продажiв самостiйно визначає прiоритетнiсть напрямiв спiвпрацi з тими чи iншими клiєнтами, проводить вiд iменi страхової компанії переговори i узгоджує основнi параметри договору або умов страхування. Головне завдання менеджера iз продажiв сприяти збiльшенню кiлькостi клiєнтiв страхової компанiї, використовуючи при цьому усi методи маркетингу та продажу страхових продуктiв. Менеджер iз продажiв несе вiдповiдальнiсть за обсяги фактично отриманих страхових платежiв. В залежностi вiд органiзацiйної структури страхової компанії за кожен вид страхування може вiдповiдати окремий менеджер iз продажiв.

Вiдмiннiсть функцiональних обовязкiв старших спецiалiстiв та спецiалiстiв полягає у складностi роботи. Старшi спецiалiсти вiдносяться до категорії працiвникiв, якi мають досвiд роботи за фахом i можуть самостiйно виконувати доручення керiвникiв структурних пiдроздiлiв. Функцiональнi обовязки усiх спецiалiстiв страхової компанiї визначаються їхнiми керiвниками, виходячи iз цiлей та завдань конкретного структурного пiдроздiлу. Спецiалiст страхової компанiї це перш за все працiвник, який має вищу економiчну або юридичну освiту, знає специфiку ринку страхування, має навички складання договорiв страхування та оформлення документiв, повязаних iз виплатою страхового вiдшкодування.

Визначення прав та функцiональних обовязкiв спецiалiста, що вiдповiдає за фiнансовий монiторинг у сферi запобiгання та протидiї введенню в

легальний обiг доходiв, отриманих злочинним шляхом, (спецiалiст iз фiнмонiторингу) не входить до компетенції керiвництва страхової компанії, а регламентується законодавством. Функцiональнi обовязки цього спецiалiста визначенi нормативними документами щодо боротьби iз легалiзацiею «брудних» грошей, зокрема Законом України «Про запобiгання та протидiю легалiзації (вiдмиванню) доходiв, отриманих злочинним шляхом» (249-IУ вiд 28.11.2002 р.) та «Вимогами до квалiфiкації працiвника субєкта первинного фiнансового монiторингу, вiдповiдалъного за проведения фiвансового монiторингу у сферi за побiгання та протидiї запровадженню в легальний обiг доходiв, одержаних злочинним шляхом, та фiнансуванню тероризму» (наказ Мiнiстерства фiнансiв Украiни № 46 вiд 12.05.2003 р.) та «Положенням про здiйснення фiнансового монiторингу фiнансовими установами» (наказ Держфiнпослуг №25 вiд 5.08.2003 р.). Згiдно з цими вимогами, спецiалiст iз фiнмонiторингу повинен бути прямо пiдпорядкований керiвнику компанiї. До його функцiональних обовязкiв вiдноситься:

- розробка та постiйне вдосконалення правил обовязкового i внутрiшнього фiнансового монiторингу страхової компанії та програм його здiйснення;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]