Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_2.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
46.11 Кб
Скачать

Розділ ііі. Методи навчання стройовим вправам в старшій і підготовчій групах.

Шикування в колону по одному. Для шикування в колону по одному подається команда («В колону по одному – шикуйсь!»). За цією командою вихователь стає на правий бік, обличчям в верхній правий куток і піднімає праву руку вверх. За ним повинні вишикуватися діти один за одним і підняти основну (стройову) стойку, тобто стати прямо без напруги, п’яти зрівняти, носки розвернуть на ширину стопи, ноги в колінах випрямить, груди припізнять, тулу вище трошки подати вперед, живіт підібрати, не згинаючись в поясі, плечі тримати на рівній висоті, руки опустить так, щоб кисті, повернуті долонями в середину, були збоку і посередині стегон, пальці зігнуті, голову тримати високо і прямо, не виставляючи підборіддя, дивитися перед собою, рівняючись в потилицю один одному, і не рухаючись. Після того, як за вихователем стала одна дитина, він стоїть обличчям до колони, щоб бачити всіх дітей і керувати шикуванням.

Подаючи команди і на протязі всього шикування в колону по одному вихователь сам приймає основну стойку, старається бути підтягнутим і бути прикладом для дітей. В положенні основної стійки діти стоять недовго: подається команда повернутися направо, наліво, починають рух або приймають стійку «вільно». По команді «Вільно!» в зімкнутому строю, діти, не сходять з місця, переносить масу тіла на одну пряму ногу (праву) або (ліву), другу злегка згинають в коліні. Руки опущені вздовж тулу вища або за спиною (захват за зап’ястя – права рука тримає за зап’ястя ліву руку). В розімкнутому строю по команді «Правою (лівою) – вільно!» відставляється права (ліва) нога крок в сторону, маса тіла рівномірно роз приділяється на обидві ноги. Після команди «Вільно!» подається команда «Струнко!». Перед виконаною командою «Струнко!» добавляється слово група (колона, увага та ін.), привертаючи команду, наприклад: «Група – струнко!» «Колона – струнко!» «Увага – струнко!». Для відміни команди, припинення неправильно (нечіткого) виконання руху подається команда «Відставить!». По цій команді приймається попереднє положення. Для відміни шикування в колону по одному з виходом із строю застосовується команда «Розійдись!». Після цієї команди можна вільно пересуватись по залу.

Для рівняння в колоні по одному подається команда («Рівняйсь!») діти повинні дивитись в потилицю попереду стоячому. Перед виконавчою командою «Рівняйсь!» додають слово група (колона, увага).

Якщо потрібно колону по одному пересунути вперед, назад, в сторону (вправо, вліво), на два кроки (чи кілька кроків), подається команда «Два кроки вперед (назад) кроком – руш!». По цій команді на «раз», «два» робиться два кроки вперед (назад) і на «три» приставляється нога. В старшому віці розпорядження замінюється командою. В колону по одному - шикуйсь! В процесі навчання шикуванню в колону по одному вихователь робить вказівки, що відноситься до становища тулуба, («Станьте прямо», «Виправте спину», «Плечі розправте», «Голову вище». Для рівняння даються вказівки «Сховайтесь, щоб нікого не було видно», «Дивіться в потилицю один одному». Для перевірки дистанції подаються розпорядження «Руки вперед – став!», «Руки опустить!», «Перевірте на око дистанцію!». А для дітей старшого віку дається команда «Рівняйсь!».

Для уточнення становища ніг дається вказівка «Поставте п’ятки разом, носки в сторони!».

Для закріплення правильної стійки при шикуванні в колону по одному, діти старшого дошкільного віку по черзі, виконують команди «Струнко!» і «Відмінно!».

В старших групах шикування в пари (в колону по два) проводиться шляхом перестройки із колони по одному (як на місці, так і під час ходьби). Можливе рівняння на середину. По команді «На середину – рівняйсь!» діти, стоячі справа від середнього, повертають голову вправо, а діти, стоячі зліва від середини, повертають голову вправо.

Розрахунок по команді «По порядку – розрахуйсь!» починається з правого флангу. Всі діти повертають голову вправо. Правофланговий швидко повертає голову до перед стоячого зліва, говорить «перший» і тут же повертає голову в початкове становище (прямо). Друга дитина почувши номер, швидко повертає голову вліво, говорить «другий» і повертає голову прямо і т. д. Останній в шерензі називає свій номер, але не повертаючи голову вліво, робить з лівої ноги крок до лівої і каже: «Розрахунок закінчений!». Після цього з лівої він робить крок назад і приставляє до неї праву ногу. Розрахунок по порядку може проводиться і з лівого фланга. Подаючи команду про це,спроба указати «Зліва по порядку – розрахуйсь!».

Під час розрахунку потрібно слідкувати за збереженням основної стійки, за швидкістю повороту голови і поверненими її у вихідне становище. Порядковий номер встановлюється чітко, уривчасто. Коли розрахунок проводиться нечітко, подається команда «Відставить!» розрахунок проводиться знову. З колонки по одному в колону по два діти перешиковуються на місці і під час руху.

Перешикування із колони в колону по два на місці може проводиться на три рахунки. По команді «В колону по два – шикуйсь!» на «раз» другі номера відставляють ліву ногу на крок в сторону, на «два» - праву ногу ставлять на крок вперед і на «три» - ліву ногу приставляють до правої. Для зворотнього перешикування із колони по два в колону по одному по команді «В колону по одному – шикуйсь!» на «раз» відставляється назад на крок ліва нога, на «два» - права нога ставиться назад – направо, на «три» - ліва нога приставляється до правої.

Коли діти навчаться дотримуватися дистанцію та інтервал, предмет ставиться тільки для направляючого першої колони. Надалі і цей предмет прибирається і направляючий першої колони орієнтується на вихователя, який показує йому місце, де (йому) він повинен зупинитися, направляючі всіх інших колон рівняється по направляючому першої колони.

В старших групах шикування із колони по одному в колону по два, чотири проводиться в русі способом подрібнення і зведення.

При подрібненні направляючі в колонах повинні іти в півкроку (без додаткової команди) до команди «Повний крок!». Під час поворотів на кутках йдучи ближче до середини залу повинні робить більш дрібніші кроки, а йдучи з зовнішнього краю – більш ширші кроки, щоб колона залишалася рівною.

Зворотне перешикування із колони по чотири в колону по одному називається розведенням і злиттям.

Діти доходять в колоні по чотири до середини сторони залу. І по команді «В колону по два направо і наліво в обхід – руш!» перша колона по двоє дітей іде направо в обхід ліва колона іде наліво в обхід. При зустрічі колон на протилежній середині залу подається команда «В колону по два через центр – руш!». Коли колона по два дійде до середини залу протилежної сторони, подається команда «В колону по по-одному направо і наліво в обхід – марш!». По цій команді перша колона іде направо в обхід, ліва – наліво в обхід. При зустрічі колон на протилежній стороні залу подається команда «В колону по одному через центр – марш!».

Перебудова із колони по одному в колону по чотири (два, три) поворотом в русі. При русі колони направо в обхід на верхній або нижній межах залу (площадки) подається команда «В колону по чотири наліво – марш!». По виконавчій команді «марш!» перша четвірка (двійка, трійка) повертається наліво і продовжує рух в новому напрямку. Наступна четвірка робить поворот на тому ж місці, що і перша (команду подає замикаючий кожної четвірки). Рід час ходьби дається вказівка про збереження інтервалу в шеренгах (на витягнуті руки в сторони) і дистанції в колонах (на витягнуті руки вперед). Перебудова із одної шеренги в дві на місці. Спочатку проводиться розрахунок на «перший і другий». Після цього подається розрахунок «на перший і другий», команда «В дві шеренги – шикуйсь!». По цій команді другі номера роблять лівою ногою крок назад (рахунок «раз»), правою ногою – крок назад – вправо (рахунок «два»), стаючи в потилицю першому, потім приставляє ногу до правої (рахунок «три»). Цю перебудову спочатку можна робити по частинах. Для других номерів подається команда для кожної дії окремо: «Крок лівою назад, роби – раз!», «Крок правою назад – вправо, роби два!», «Приставить ліву ногу, роби – три!».

Перебудова із шеренги в круг проводиться таким чином: за розпорядженням «В круг, взявшись за руки – шикуйсь!» діти беруться за руки. Вихователь (або дитина) бере своєю лівою рукою праву руку правофлангового і рухаючись по колу до лівофлангового, бере його правою рукою за ліву руку і замикає круг. Надалі вихователь стає напроти середини шеренги (на відстань 3 – 4 м. від неї) пропонує всім дітям взятись за руки, а правофланговому рухатися в сторону вихователя, щоб утворити коло. Після цього дітей вчать перебудовуватись самостійно без допомоги вихователя: діти беруться за руки, правофланговий і лівофланговий направляються один до одного, беруться за руки і замикають коло.

Перебудова із шеренги в два, три, чотири кола. Спочатку треба поділить групу на два, три, чотири підгрупи. Потім за розпорядженням вихователя діти в підгрупах беруться за руки правофлангові і лівофлангові направляються один на одного, беруться за руки, правофлангові вирівнюють коло. Перебудова із одного кола в два проводиться після розрахунку «на перший і другий». Потім дається команда: «Другі номера на два кроки назад шагом – марш!».

Поворот направо (наліво) по підрозділах напра-во!» по підрозділах виконується на два рахунки. По команді «По підрозділах напра-во!» на рахунок «раз» робиться поворот на п’ятниці і носку лівої ноги при збереженні прямого положення тулуба, руки (долоні) притиснути до (стегна) тулуба, (руки) не згинаючи ноги в колінах, перенести вагу тіла вперед стоячу ногу (опора на правій ступні), ліва на носку, а на рахунок «два» ліву ногу приставить до правої ноги, права нога після цього приставляється до лівої.

Поворот в півоберта проводиться тими ж способами, що і повороти направо і наліво. Команда подається «Переступанням впівоберта направо!», «Стрибком впівоберта – направо!», «По розділах впівоберта направо!».

Поворот кругом на місці виконується в сторону лівої руки (через ліве плече) на два рахунки. По команді «Переступанням кру – гом!» на рахунок «раз» ліва нога разом з тулубом повертається наліво при збереженні правильного положення тулуба, далі, не згинаючи ноги в колінах, переносить вагу тіла вперед стоячу ногу: на рахунок «два» праву ногу приставляють до лівої. Щоб зберегти рівновагу при повороті кругом, краще виконувати його швидко із стійки «струнко».

Поворот кругом в русі виконується переступаннями і по розділах. По команді «Переступанням кругом – руш!» (слово «руш» вимовляється під праву ногу на підлогу). По цій команді на рахунок «раз» треба зробить ще один крок лівою ногою вперед, на рахунок «два» - півкроку правою ногою вперед (нога ставиться на носок на одній лінії з лівою ногою) з одночасним поворотом наліво – кругом, піднімаючись на носках, і на рахунок «три» продовжувати рух з лівої ноги в протилежному напрямку.

Розімкнення в колонах по два, три, чотири може проводиться в русі. Для розімкнення під час перебудови із колони по одному в колону по два, три, чотири подається команда «В колону по чотири з розмиканням від середини вправо, вліво на витягнуті руки розімк-нись!». По цій команді направляючий лівої колони піднімає праву руку направляючий правої колони піднімає обидві руки. Інші діти вирівнюються в потилицю, зберігають дистанцію в колонах і інтервалах в шеренгах. Якщо для направляючих поставлені наочні орієнтири, то руки в сторони не піднімаються.

При побудові в розсипну розмикання проводиться на витягнуті руки вперед і в сторони («На витягнуті руки вперед розімкнись!»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]