Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реф.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
759.45 Кб
Скачать

2.3. Різноманітність форм і видів екологічної діяльності школярів у позакласній роботі

На сьогодні з’явилося багато нових, досить ефективних форм організації практичної діяльності учнів з охорони та перетворення довкілля.

Серед них екологічні експедиції, тематичні екскурсії, екологічні табори, екологічні пости, екологічний моніторинг тощо. Визначною формою позакласної роботи екологічного спрямування є літні екологічні табори, основною діяльністю яких є організація екскурсій, походів, експедицій, які набувають масового характеру, оскільки дають змогу виконувати не обмежені часом і географічними рамками комплексні спостереження за рослинами й тваринами в безпосередніх умовах їх існування, що є суттєвим додатком до шкільних програм , природничих дисциплін. Спілкування учнів з природою на екскурсіях, під час виконання літніх завдань, позаурочних і позакласних видів робіт, вирощування рослин на навчально-дослідній ділянці створює умови для розвитку в учнів почуття прекрасного, любові до рідної землі, формуванню в них відповідального ставлення до природи й усвідомлення місця людини в біосфері.

Спостереження за живими об’єктами та явищами пробуджують в учнів пізнавальні інтереси, розвивають мислення та сприяють оволодінню практичними природоохоронними операціями.

Навчальні екскурсії є важливим засобом освіти. Вони мають також історико-краєзнавче спрямування, що сприяє формуванню у свідомості дитини цілісного образу навколишнього середовища.

Завдання екскурсії повинні бути доступними для виконання:

1. Пройдіть екскурсійним маршрутом.

2. Зберіть і опрацюйте матеріали екскурсії.

3. Зробіть висновки про екологічний стан довкілля.

4. Запропонуйте пропозиції щодо покращення екологічного стану досліджуваного природного комплексу.

Перед проведенням екологічної екскурсії бажано провести інструктаж. Учням пропонується самостійно розробити пам’ятку – пораду щодо спостережень за живими об’єктами. Роль учителя полягає в організації обговорення, у корегуванні, доповнені, з’ясуванні правил екологічної поведінки у природі[12, с. 122].

Ігровий підхід до формування екологічних знань включає створення особливого простору навчальної діяльності, у процесі якого учень готується розв’язувати життєво важливі екологічні проблеми й реальні утруднення, «проживаючи» ці ситуації та способи їх подолання під час ігрової пізнавальної діяльності. Наприклад, у восьмикласників велике зацікавлення викликає таке домашнє завдання, коли, користуючись текстом підручника і власним життєвим досвідом, їм пропонується скласти сценарій акції «Життя без сміття» або рекламу та антирекламу вторинного використання поліетиленових пляшок і пакетів. Аналогічно можна запропонувати скласти рекламу і антирекламу впливу чинників довкілля на стан нервової системи: побутового й вуличного шуму, складу повітря, температурних чинників.

Вивчаючи зоологію, учням 8-х класів можна запропонувати такі запитання до екологічної розминки;

1. Поясніть походження терміну екологія.

2. Обґрунтуйте відмінність понять система органів, популяційна система, екологічна система.

3. Дайте визначення поняття «екологічні фактори».

4. Перерахуйте підрозділи науки екології.

5. Складіть схему класифікації абіотичних факторів.

6. Перерахуйте відомі екологічні угрупування тварин.

7. Визначте, за якими ознаками тварин відносять до екологічних угрупувань.

8. Обґрунтуйте екологічний закон єдності організму і середовища[18, с. 358].