Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R1.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
802.59 Кб
Скачать

1.5.3. Система магнітного теплового зберігання даних

Таку систему запису ще називають термоасистованою системою запису (англ.: HAMR – Heat Assisted Magnetic Recording, запис з попереднім нагріванням за допомогою лазера). Цей метод передбачає короткочасний (1 пс) нагрів ділянки, на яку проводиться запис, до температури 380-400 К. В HAMR-головку вбудований лазер (див. рис. 1.39). При проходженні такої головки над робочим шаром він нагрівається променем лазера, внаслідок чого зменшується магнітна сприйнятливість феромагнетика робочого шару, а значить і зменшення площі гістерезису. Зменшення площі петлі гістерезису дає можливість переводити магнітний стан індукції зі стану ”0” в”1” і навпаки при менших значеннях індукції зовнішнього магнітного поля. Після проходження головки над нагрітою ділянкою її температура відновлюється до норми і петля гістерезису відновлює свою попередню форму. Такий спосіб зберігання інформації дозволяє досягнути її щільності до 20 Тбіт/дюйм2.

1.5.4. Система структурованого (паттернованого) зберігання даних

Система паттернованого зберігання даних - перспективна технологія зберігання даних на магнітному носієві. Вона використовує для запису даних масив однакових магнітних комірок, кожна з яких відповідає одному біту інформації, на відміну від сучасних технологій магнітного запису, в яких біт записується на декількох доменах.

Як відомо, для підвищення щільності інформації на магнітному носієві необхідно зменшувати геометричні розміри області запису одного біту даних. В записаному стані ця область повинна бути стійкою до зовнішніх чинників і зберігати цей стан достатньо довгий проміжок часу. Якщо розмір такого магнітної області дуже мала, можливе виникнення суперпарамагнітного ефекту, тобто не стійкості намагніченого стану в результаті теплового руху доменів. Це означає, що розмір області 1 біту даних має певну фізичну межу, зменшення якої переводить феромагнетик в парамагнетик.

В технології паттернованого запису сотні маленьких магнітних доменів замінені одним великим зерном. Для цього проводиться додаткова обробка поверхні методом літографії, в результаті якої кожне велике зерно розміщується на деякому магнітоізольованому підвищенні (магнітний острівець на рис. 1.40, справа). Розміщення області одного біту даних на підвищенні дає можливість зменшити вплив теплового руху на стійкість намагніченого стану.

Такий спосіб зберігання інформації дозволяє досягнути її щільності до 4Тбіт/дюйм2.

Перспективи розвитку нових методів запису і їх фізичні обмеження відображені на рис. 1.41. Видно, що фізичні обмеження перпендикулярного запису фактично досягнуті і на зміну йому повинні прийти термоасистована пам’ять та структуровані носії. На даному малюнку не відображені перспективи розвитку альтернативних методів зберігання даних (флеш, голографічних), які в досяжному майбутньому можуть скласти серйозну конкуренцію магнітним носіям.

Рис.1.41. Перспективи розвитку магнітної пам’яті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]