Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
451 Кб
Скачать

3. Монтажне креслення санітарно-технічного приладу

На основі отриманого завдання необхідно викреслити заданий санітарно - технічний прилад і описати технологію його монтажу.

Приклад

Монтаж унітазу

Унітази з косим випуском і бачком, безпосередньо приєднаним до унітазу, монтують таким чином. Після розмітки місця установки (рис. 11, а) прилад очищають від бруду і сміття (рис. 11,б), висушують і обезжирюють (аналогічно готують основу унітазу) і мастять епоксидним клеєм (рис. 11, в). Унітаз міцно притискують до підлоги (рис. 11, г) і до нього приєднують змиваючий бачок (рис. 11, д). Після вивіряння положення унітазу на розтруб одягають гумову прокладку і перехідний патрубок (рис. 11, е). Потім приєднують поплавцевий клапан бачка до водопровідної мережі (рис. 11, ж) і регулюють рівень води в бачку так, щоб він був на 20 мм нижче за верхній край переливу (рис. 11, з). Монтажне положення (рис. 11, и).

Рис. 11 Монтаж унітазу Монтажне креслення унітазу і ванни винесене на листи графічної частини.

4. Визначення видів і обсягів монтажних робіт

Основною метою даного підрозділу є визначення логічної послідовності і тривалості монтажних робіт внутрішніх санітарно-технічних систем. (в залежності від вибору системи).

Приклад:

4.1 Підготовчі роботи.

До початку монтажних робіт на об'єкті повинні бути закінчені такі загальнобудівельні роботи: виконані, заштукатурені і заґрунтовані перекриття, стіни і перегородки в місцях прокладання трубопроводів; підготовлені фундаменти та інші опорні конструкції під теплогенеруюче обладнання ; встановлені передбачені проектом закладні деталі й опорні конструкції для прикріплення трубопроводів; залишені монтажні отвори і виносні майданчики для подавання деталей і обладнання до місць монтаж у і т. п.

До підготовчих робіт належить приймання, комплектування і складування заготовок сан-тех систем, що надходять на об'єкт з заготівельних підприємств. Згідно з ПВР на майданчику створюють відкриті або напівзакриті склади для збереження трубопровідних заготовок, а також виробів . До підготовчих робіт перед монтажем також входять: підбирання та комплектування тепломеханічного обладнання, а за необхідності - демонтажна ревізія обладнання; доставка вузлів і деталей до місць монтажу, укрупнення і збирання вузлів.

4.1 Обгрунтування вибору і методу виконання монтажних робіт

Основна умова успішного виконання монтажно-складських робіт - зв'язок їх із загальнобудівельними та іншими суміжними роботами.

При ув'язці санітарно-технічних робіт з іншими роботами необхідно врахувати місцеві умови та ряд загальних правил.

Кронштейни і засоби кріплення необхідно встановлювати до початку облицювальних робіт. Санітарні і газові прилади необхідно встановлювати до остаточної покраси приміщень, а водорозбірну арматуру - після закінчення облицювальних робіт.

Випробування трубопроводів необхідно проводити до закінчення штукарних робіт, а при закритому прокладанні трубопроводів - до остаточного закриття в каналах, борознах. Результати випробувань необхідно оформлювати актами.

Після монтажу і випробування необхідно заробити всі отвори залишені для проходу трубопроводів через огороджуючи конструкції. Ретельно перевірити розташування гільз та надійно їх закріпити. Регулювання системи опалення, а також перевірка роботи системи гарячого та холодного водопостачання проводять безпосередньо перед здачею об'єкта в експлуатацію.

Особливо тяжка ув'язка монтажних і загально будівельних робіт в санітарних вузлах. Тому для запобігання пошкоджень раніше виконаних конструкцій роботи в санітарних вузлах проводять в такій послідовності:

  1. Штукатурення стін і стель.

  2. Монтаж трубопроводів з установкою засобів кріплення, гідравлічне випробування.

  3. Гідроізоляція перекриття.

  4. Облицювання стін плиткою чи їх ґрунтовка, влаштування полів.

  5. Установка дверей.

  6. Установка ванн, раковин, кронштейнів під умивальники. Перше фарбування стін і стель.

  7. Установка умивальників, унітазів, водонагрівачів та водорозбірної арматури.