Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tekhn_kompl_keram_NIKITIN - копия / Нові лекції ТК / ТК кераміка / ТК пластичного формування.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

14.2.6. Ділянка випалу цегли

Основним агрегатом ділянки випалу є піч. У переважній більшості сучасних високопродуктивних комплексів випал проводять у тунельних печах. Склад устаткування ділянки випалу, типовий для численних комплексів по виробництву звичайної цегли, проілюстрований на puc. 14.12. Крім наведеного на схемі устаткування, що забезпечує транспортування цегли, на ділянці задіяна значна кількість теплотехнічного устаткування - пальника із системою подачі палива, вентиляторне господарство, прилади і пристрої керування і контролю процесу випалу.

Уздовж печі 1 на рейковому шляху впритул друг до друга розміщені кілька десятків пічних вагонеток, на які в технологічні пакети поміщена висушена до вологості 4…8 % цегла-сирець. Пакети цегли у відділенні 7 на вагонетки укладають так, щоб забезпечити прохід крізь них теплоносія і достатню стійкість від розвалювання при усадці, що супроводжує процес випалу. Укладання виконують або вручну, або із застосуванням укладальників різноманітних конструкцій, які знімають сухий сирець із рамок, формують шари цеглин і викладають пакети в півтора десятка шарів по заданій програмі.

За допомогою передаточного візка 4 завантажені пічні вагонетки привозять до рейкового шляху печі, заштовхують у зону дії штовхача 3 і далі, у так називану форкамеру, обмежену дверима 2. Форкамера є шлюзом і дозволяє зменшити порушення аеродинамічного режиму печі при завантаженні пічної вагонетки. Кожні 1,0…1,5 години двері 2 відчиняють і штовхачем 3 заштовхують

371

нову пічну вагонетку, пересуваючи весь потяг пічних вагонеток на одну позицію. Використовують ланцюгові або сучасні гідроштовхачі.

Основним димососом через газохід 10 повітря протягується уздовж печі. Холодне повітря подається в зону А и, рухаючись назустріч руху пічної вагонетки, інтенсивно охолоджує гарячу цеглу, нагріваючись від її.

Зайве гаряче повітря відбирається вентилятором через газохід 11 для використання як теплоносій у сушарках.

Рис. 14.12. Схема ланцюгів устаткування ділянки випалу керамічної цегли

А - зона охолодження; Б - зона випалу; В - зона підготовки.1 - тунельна піч; 2 - двері; 3 - штовхач вагонеток; 4 - передаточний візок;5 - пічна вагонетка; 6 - лебідка; 7 - відділення садки цегли на вагонетки; 8 – склад готової цегли; 9 - козловий кран; 10 - газохід відбору теплоносія на сушіння;11 - газохід до основного димососа.

Розігріте повітря надходить у зону Б, у якій розміщені пальники природного газу, розташовані так, що факели полум'я горять у проміжках між технологічними пакетами. У зоні В розігріті продукти згоряння охолоджуються, нагріваючи цеглу. Продукти згоряння димососом через газохід 10 викидаються в димар.

При штовханні чергової пічної вагонетки в піч двері відчиняються, і пічна вагонетка з випаленою і охолодженою цеглою виштовхується на передаточний візок 4, що перевозить пічну вагонетку на рейкову колію розвантаження. Розвантаження технологічних пакетів із пічної вагонетки безпосередньо в кузов автомашини, на склад 8 або на майданчик складування транспортних пакетів виконується

372

козловим краном 9 за допомогою кліщового захоплювача. У сучасних комплексах використовують автомати для складування пакетів.

Звільнені від цегли пічні вагонетки лебідкою 6 або штовхачем і передаточним візком 4 повертаються на укладання.

Передбачено позицію для обслуговування й ремонту грубної вагонетки. При автоматичному укладанні велике значення має стан поверхні вагонетки, який викладений з вогнетривкого матеріалу.

Рис. 14.13. Схема ланцюгів устаткування комплексу по виробництву звичайної керамічної цегли

1 - бульдозер; 2 - глинорозпушувач; 3 - ящиковий живильник; 4 - стрічковий конвеєр; 5 - вальці з ребристим валком; 6 - двовальний лопатевий змішувач; 7 - вальці тонкого помелу; 8 - прес шнековий вакуумний; 9 - вакуум-насос; 10 - різець; 11 - конвеєр повернення браку; 12 - конвеєр подачі рамок; 13 - автомат-укладальник сирцю на рамки і консольні сушильні вагонетки; 14 - штовхач; 15, 19 - передаточний візок перевезення сушильних вагонеток; 16 - поворотне коло; 17 - рейковий штовхач сушильних вагонеток; 18 - тунельні сушарки; 20 - конвеєр браку сухого сирцю; 21 - ланцюговий підвісний конвеєр транспортування сухого сирцю; 22 - пост садки; 23 - пічна вагонетка; 24, 28 - передаточний візок перевезення пічних вагонеток; 25, 26 - штовхач; 27 - піч тунельна; 29 - рейковий шлях розвантаження вагонеток краном і повернення на садку.

373

На рис. 14.13 наведений склад устаткування комплексу по випуску звичайної цегли, який можна розглядати як типовий для значної частини вітчизняних виробників керамічної цегли.

Відмінними рисами комплексу є:

  • використання однієї глини без добавок і спрощеної схеми її підготовки до формування;

  • відсутність проміжного глиносховища і засобів зменшення вологості сировини;

  • застосування тунельних сушарок і автомата-укладальника сирцю на рамки, а останніх - на консольні сушильні вагонетки;

  • ручна садка сирцю на пічні вагонетки;

- використання довгого ланцюгового підвісного конвеєра для транспортування сухого сирцю від поста розвантаження консольних су­шильних вагонеток до поста садки.