Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014 Лекції ТСПП (8-14).pdf
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.99 Mб
Скачать

 

тестувальників

більше помилок

результатом

Зміни в технології

Розробникам

Збільшиться час, що

Наш продукт буде

 

доведеться

витрачається на

представлений на

 

використовувати

розробку

ринку в пізніші

 

нову мову

 

терміни, що приведе

 

програмування

 

до захоплення

 

 

 

частини ринку

 

 

 

конкурентами

Організація роботи

Частина групи

Обмін інформацією

Затримки в термінах

 

розробників

усередині групи

здачі готового

 

знаходиться в

важко

продукту і додаткові

 

Лондоні, а частина –

 

трудовитрати

 

в Лос-Анжелесі

 

 

Етап 1. Аналіз і пріоритезація ризиків

Введення

Аналіз і пріоритезація ризиків – це другий крок процесу управління ризиками MSF. Аналіз ризиків трансформує наявні дані про ризики у форму, що полегшує ухвалення рішень. Пріоритезація ризиків указує, які з них є найбільш важливими і, як наслідок, робота над ними повинна бути проведена перш за все.

Під час цього етапу проектна група розглядає ризики із списку, складеного при їх виявленні, задає пріоритети і формує головну таблицю ризиків.

93

Рисунок 19. АНАЛІЗ І ПРІОРИТЕЗАЦІЯ РИЗИКІВ

Використовуючи цю таблицю, проектна група може визначити найістотніші з ризиків - для управління ними належить виділити необхідні ресурси для планування і реалізації відповідних стратегій. Проектна група може також виявити такі неістотні ризики, що їх впливом можна нехтувати і викреслити їх із списку. По ходу роботи над проектом і при зміні зовнішніх обставин кроки виявлення і аналізу ризиків повинні повторюватися, і головна таблиця ризиків повинна оновлюватися. У ній можуть з'являтися нові ризики і зникати старі, такі, що не надають більш на проект істотного впливу. Початкові дані і результати фази аналізу і пріоритезації зображені на мал. 4.

Мета

Основною метою кроку аналізу ризиків є їх пріоритезація і визначення тих ризиків, на які варто виділити ресурси для подальшої роботи з ними.

Початкові дані

Аналіз ризиків – це трансформація "сирого" списку, складеного на кроці виявлення, в головну таблицю ризиків. При його проведенні проектна група може використовувати як власний досвід, так і "зовнішні" джерела інформації. Як такі можуть виступати правила і рекомендації, що діють в організації, бази даних ризиків індустрії, імітаційні і аналітичні моделі, а також управлінська ланка організації, експерти наочної області проекту і ін.

94

Процес аналізу ризиків

Існує багато кількісних і якісних методик проведення пріоритезації ризиків. Одна з них, проста і зручна у використанні, полягає у виробленні проектною групою колективних оцінок двох загальновизнаних параметрів кожної з ризиків – вірогідності (probability) і загрози (impact). Твір цих двох величин дає єдину метрику ризиків, звану очікуваною величиною (exposure).

Вірогідність ризику

Вірогідність ризику – це міра можливості того, що наслідок ризику, описаний в його формулюванні, дійсно наступить. Вірогідність ризику повинна бути більше нуля, оскільки інакше він з себе нічого не представляє. Також вірогідність ризику повинна бути менше 100%, інакше він не містить невизначеності і є вже відомою проблемою. Оцінка вірогідності і її застосування – достатньо складне завдання. Підприємства, що проте є на рівні, або індустрії бази даних про ризики здатні допомогти отримати такі оцінки виходячи з досвіду значної кількості схожих проектів. У більшості ситуацій проектні групи можуть представити власний досвід і/або наявні в індустрії досвідчені дані у вигляді простих і зрозумілих формулювань, які потім можуть бути перетворені на числові значення. Це може бути проста градація "низько-середньо-високо", що відображається в окремо узяті чисельні значення (17%, 50%, 84%), або ж складні оцінки таких виразів як "майже неможливо", "маловірогідно", "можливо", "майже напевно" і так далі наступна таблиця демонструє трирівневе розділення вірогідності

Інтервал вірогідності

Значення

Словесне

Числова оцінка

 

вірогідності,

формулювання

 

 

використовуване для

 

 

 

обчислень

 

 

Від 1% до 33%

17%

Низька

1

Від 34% до 67%

50%

Середня

2

Від 68% до 99%

84%

Висока

3

Наступна таблиця представляє семирівневе розділення вірогідності

Інтервал вірогідності

Значення

Словесне

Числова оцінка

 

вірогідності,

формулювання

 

 

використовуване для

 

 

 

обчислень

 

 

Від 1% до 14%

7%

Украй маловірогідно

1

Від 15% до 28%

21%

Низька вірогідність

2

Від 29% до 42%

35%

Швидше немає

3

Від 43% до 57%

50%

50-50

4

Від 58% до 72%

65%

Можливо

5

Від 73% до 86%

79%

Вельми

6

 

 

правдоподібно

 

Від 87% до 99%

93%

Майже напевно

7

95

Відмітимо, що використовуваним імовірнісним значенням є середнє значення з інтервалу. За допомогою таких таблиць можна оцінити вірогідність на основі наявного словесного формулювання або числового інтервалу. При проведенні чисельного оцінювання ризиків необхідно використовувати для кожного з них один і той же діапазон, щоб отримана пріоритезація була одноманітна.

Незалежно від використовуваної методики кількісного оцінювання невизначеності, проектна група повинна виробити механізм отримання єдиної підсумкової оцінки вірогідності кожного ризику, що виражає консенсусне вирішення групи.

Загроза ризику

Загроза ризику (risk impact) є мірою серйозності негативних наслідків, рівнем збитків або оцінкою потенційних можливостей, пов'язаних з ризиком. Загроза повинна бути безпосереднім числовим виразом наслідку ризику, описаного в його формулюванні. Вона може оцінюватися в грошових одиницях або ж за деякою суб'єктивною шкалою. Вираз погроз всіх ризиків в грошах має ту перевагу, що воно буде зрозуміліше інвесторам бізнесу. Фінансові погрози ризиків можуть бути довготривалими витратами на функціонування і супровід продукту, зменшення частки компанії на ринку, короткочасні витрати на додаткову роботу або ж ціну можливостей.

У інших ситуаціях переважна суб'єктивна пятибалльная або десятибальна шкала для оцінки загрози ризиків. Для застосування простих методик пріоритезації ризиків в головній таблиці ризиків необхідно вказати величини загрози всіх ризиків в однакових одиницях. Тому корисно мати таблиці перетворення специфічних одиниць вимірювання, таких як час і гроші, в значення, які можуть бути зіставлені з суб'єктивними одиницями оцінок, використовуваними іншими методиками аналізу ризиків. Приклад показаний в наступній таблиці.

Оцінка

Грошовий вираз

1

ДО $100

2

$100

- $1000

3

$1000 - $10,000

4

$10,000

- $100,000

5$100,000 - $1,000,000

6$1,000,000 - $10 МІЛЬЙОНІВ

7$10 МІЛЬЙОНІВ - $100 МІЛЬЙОНІВ

8$100 МІЛЬЙОНІВ - $1 МІЛЬЯРД

9$1 МІЛЬЯРД - $10 МІЛЬЯРДІВ

10

ПОНАД $10 МІЛЬЯРДІВ

Такий підхід дозволяє порівнювати погрози ризиків різних проектів підприємства. Дана конкретна шкала є логарифмічною величиною, при якій оцінка загрози береться приблизно рівною log10(сума)-1. Великі значення відповідають великим грошовим сумам.

Коли фіскальні одиниці не можуть бути застосовані, проектна група може використовувати інші шкали оцінки погрози, що охоплюють необхідні складові. Наприклад, hall (1998) пропонує наступний підхід:

Оцінка

Перевитрата засобів Календарний графік

Технічні умови

96

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]