Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2014 Лекції ТСПП (8-14).pdf
Скачиваний:
89
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Дисципліна Управління підготовкою MSF визначає готовність програмного рішення

(readiness) як відношення рівня знань, умінь і здібностей (knowledge, skills and abilities -

KSAs), що мають співробітники організації до бажаного їх рівня. Цей захід показує реальний (або, як мінімум - видимий) професійний потенціал у будь-який момент роботи над програмним рішенням (ПП).

Всяка область компетенцій кожного ролевого кластера проектної групи повинна бути представлена співробітниками, що володіють відповідною кваліфікацією. Готовність співробітника (individual readiness) – це відповідність його рівня знань, умінь і здібностей тим, які необхідні для виконання його професійної ролі.

Готовність всієї організації може розглядатися як оцінка загальної підготовленості її складових, використовувана при здійсненні стратегічного планування і при аналізі можливостей ефективного впровадження технологічних інновацій.

Дисципліна Управління підготовкою MSF також містить рекомендації й описи процесів, необхідних для ефективного планування архітектури підприємства (enterprise architecture) і продуктивної роботи усіх проектних груп.

Інші аспекти готовності організації, такі як: вдосконалення виробничого процесу

(process improvement) і управління організаційними змінами (organizational change management) – в дисципліні Управління підготовкою MSF не розглядаються.

Рисунок 31. Дисципліна Управління підготовкою MSF

Дисципліна Управління підготовкою MSF концентрується на областях знань, умінь і здібностей на рівні як окремих співробітників, так і рішення і архітектури підприємства. Відзначимо, що додаткові аспекти підготовленості організації, які не загадуються даною дисципліною, також повинні управлятися превентивно.

Базові принципи

MSF базується на ряді своїх фундаментальних принципів. У цьому розділі висвітлені ті з них, які безпосередньо стосуються дисципліни Управління підготовкою.

Пр.1: Заохочення вільного спілкування

Створення відкритої атмосфери, яка сприяє обміну досвідом, стимулює співробітників до самостійного вдосконалення свого професійного рівня, усвідомлення і виправлення прогалин в кваліфікації. Всі ці чинники формують у співробітників професійну гордість, прагнення до успіху і бажання допомагати колегам. У передових організаціях, які заохочують подібну атмосферу, періодично організовуються збори, присвячені колективному обміну досвідом і взаємо-навчання.

137

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]