Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
198.66 Кб
Скачать

1.3. Використання массажу в фізичному розвитку дітей раннього віку.

Масаж – науково-обґрунтований, випробуваний багаторічною практикою, найбільш адекватний і фізіологічний (тобто близький організму людини) метод, який дозволяє успішно вирішувати проблеми як профілактики, так і лікування різних захворювань, це і робить масаж популярним, особливо в дитячій практиці [14 , 7].

Організм дитини знаходиться в стані розвитку, зростання, постійної зміни, будь-який вплив, будь то умови життя, харчування, ігри, заняття фізкультурою, масаж, медичні заходи (процедури, ліки) надають на нього набагато більший вплив, ніж на організм дорослого, вже сформувався людини.

Дитячий масаж виділяється як особливий вид масажу оскільки сприяє не тільки оздоровлення або лікування дитини, але і більш швидкого і гармонійного його психофізичному розвитку.

Методики, розроблені найвизначнішими фахівцями російської педіатрії (в першу чергу А. Ф. Туром, його учнями і сподвижниками), вже багато років успішно застосовуються в дитячих медичних та оздоровчих закладах, практичний досвід, накопичений за довгі роки, і останні наукові дослідження дозволяють вважати масаж ефективним і, що дуже важливо, безпечним засобом профілактики і лікування великої кількості захворювань, корекції порушень розвитку опорно-рухової і нервової систем [7, 132]. Під дією масажу в організмі людини відбувається ряд місцевих і загальних реакцій, в результаті цього складного біологічного процесу нормалізується діяльність всіх органів і систем, поліпшується живлення (а значить, і зростання) кісток і м'язів, шкіра стає пружною і еластичною [14, 25]. Масажні прийоми, залежно від їх характеру, сили і тривалості, змінюють стан кори головного мозку, причому дія масажу тим сильніше, чим молодша дитина.

Для більшої ефективності масаж застосовують у поєднанні з гімнастичними вправами, які виконуються під час процедури або безпосередньо після неї, однак не слід втомлювати дитини занадто складними або тривалими вправами так як масаж сам по собі є деякою навантаженням на організм, широко використовуються пасивні рухи (тобто рухи, що виконуються дитиною з допомогою дорослого), різноманітні коригуючі пози і укладання [15, 6].

Важливою особливістю дитячого масажу є обережність у виборі прийомів, застосовуються всі прийоми класичного масажу, елементи точкового масажу та інших видів рефлексотерапії, проте перевагу слід віддавати більш м'яким і ніжним впливів. Різноманітні погладжування, обережне розтирання (краще подушечками пальців, що збільшує чутливість рук массирующего), м'яке розминка, легкі ударні прийоми-все це дозволяє досягати потрібного результату, не завдаючи дитині неприємних відчуттів. Це не означає, що такий масаж неглибокий і неефективний, навпаки, добре володіючи технікою і знаючи дію різних прийомів, можна міняти характер впливу [20, 3]

Залежно від мети масаж може бути тонізуючий або розслабляє, тонізуючий масаж проводиться в більш швидкому темпі, застосовуються всі основні прийоми, але розтирання і розминання виконуються більш енергійно, більше використовується ударних прийомів. Розслабляючий масаж відрізняється плавністю і рівномірним ритмом рухів, застосовується велика кількість погладжувань, розслаблюючих вібрацій (наприклад, потряхіванія), розтирання і розминання більш повільне і глибоке, ударних прийомів менше. У будь-якому випадку масаж повинен бути безболісним, це, мабуть, головна відмінність дитячого масажу від дорослого, де допускаються деякі хворобливі впливу (багато дорослі вважають безболісний масаж занадто слабким і, значить, неефективним) [18, 25]

Місцем проведення масажу може бути будь-яка тверда поверхня, найкраще спеціальний масажний стіл, але в домашніх умовах підійде тапчан, широка лава, стіл, можна робити масаж на підлозі або жорсткому щиті. Найважливіша умова - тверда опора, у противному випадку зусилля будуть поширюватися не тільки (і не стільки) на тіло дитини, але й на м'який диван або ліжко, бажано, щоб була можливість підходити до дитини з різних сторін і міняти свою опору (сидіти або стояти півгодини в одній і тій же позі досить складно).

Повітря в кімнаті має бути теплим, але свіжим, в теплу пору року можна проводити масаж при відкритій кватирці (вікні) або на повітрі, поєднуючи його таким чином із загартовуванням.

Руки масуючого повинні бути ідеально чистими, сухими, м'якими і теплими, нігті коротко зрізати, годинники, кільця, все, що заважає рухам пальців і кистей, слід зняти, одяг повинен бути зручним і легкої, руки-відкритими до ліктів.

У дитячому масажі не використовуються олії, креми, мазі, присипки, тальк, краще всього масажувати чистими руками, так як маслянисті речовини посилюють ковзання і знижують ефективність таких прийомів як розтирання й розминання, а тальк сушить шкіру дитини.

Правильно проведений масаж корисний всім, і зашкодити їм практично неможливо. Показання до масажу дуже широкі, особливо в дитячій практиці, де він є одним з основних методів лікування або входить в комплекс лікувальних заходів при найрізноманітніших захворюваннях. Особливу увагу приділяється масажу при лікуванні захворювань або порушень розвитку нервової системи як периферичної, так і центральної. Дія масажу на весь організм у цілому дозволяє досягати хороших і стійких результатів, однак є ряд станів і захворювань, при яких масаж протипоказаний.