Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб зош ВСТВ Борхаленко.rtf
Скачиваний:
114
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
46.06 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР

ПО ПІДГОТОВЦІ МОЛОДШИХ СПЕЦІАЛІСТІВ

РОБОЧИЙ ЗОШИТ

ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ І ЛАБОРАТОРНИХ ЗАНЯТЬ

ІЗ ДИСЦИПЛІНИ “ВЗАЄМОЗАМІННІСТЬ,

СТАНДАРТИЗАЦІЯ І ТЕХНІЧНІ ВИМІРЮВАННЯ”

СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.091902 “МЕХАНІЗАЦІЯ

СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА” ТА

5.091902 “МЕХАНІЗАЦІЯ МЕЛІОРАТИВНИХ

РОБІТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА”

Студента групи _________________________________

_________________________________________________

назва навчального закладу

__________________________________________________

прізвище, ім’я, по батькові

2005

Укладачі: Борхаленко Ю.О. – методист, спеціаліст першої категорії НМЦ по підго-

товці молодших спеціалістів;

Переваруха Ф.Ф. – викладач-методист Роменського сільськогосподар­ського технікуму;

Трембач А.О. – викладач Красноградського технікуму механізації сіль­ського господарства ім. Ф.Я.Тимошенка;

Рецензенти: Базієвський С.Д. − викладач-методист Стрийського державного аграрного коледжу;

Бистрий О.М. − викладач кафедри “Ремонту машин” Національного аграрного університету;

Мась В.П. − викладач Оріхівського сільськогосподарського технікуму; Серокуров М.В. − викладач Слов’янського державного аграрного технікуму;

Тонкоглас П.П., Жежеря В.М. − викладачі Уманського агротехнічного коледжу;

Мартинюк В.В. − викладач Снятинського сільськогосподарського технікуму;

Нечипас В.М. − викладач Нікопольського сільськогосподарського технікуму;

Хоменко В.В. − викладач Немішаївського державного аграрного коледжу НАУ;

Липчук В.О. − викладач Новоушицького технікуму механізації сільського господарства

Редактор Головатенко Ю.М.

Відповідальний

за випуск Борхаленко Ю.О.

Пояснювальна записка

Програмою дисципліни “Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання” передбачено вивчення основних положень стандартизації і якості продукції, основ теорії допусків та посадок, основних принципів побудови системи допусків і посадок на основні види з’єднань, методів вимірювання та контролю розмірів під час виготовлення і ремонту деталей, механізмів та складальних одиниць, а також вибору й призначення контрольно-вимірювальних засобів.

Для поглиблення і закріплення теоретичних знань з дисципліни та набуття необхідних вмінь і практичних навичок користування нормативно-технічною документацією, довідниками, табличними даними, кресленнями і вимірювальними засобами програмою передбачено практичні та лабораторні роботи.

Лабораторні заняття доцільно проводити в лабораторіях, навчальних ремонтних майстернях, на виробництві під керівництвом викладача на спеціально обладнаних робочих місцях, які пройшли паспортизацію та атестацію в установленому порядку.

Зміст і об’єм лабораторних та практичних робіт розрахований на свідому навчальну роботу студентів. За змістом роботи відповідають вимогам кваліфікаційної характеристики техніка-механіка та навчальній програмі з дисципліни затвердженої Навчально-методичним центром 21 січня 2002 р.

Використання робочого зошита і комплекту методичного забезпечення в навчальній роботі сприятиме кращому засвоєнню знань, умінь і навичок при вивченні принципів взаємозамінності та у вимірювальній справі та скоротить час для оформлення звіту після виконання ЛПЗ.

Після виконання практичних і лабораторних робіт студент повинен знати:

основні питання взаємозамінності і технічних вимірювань; стандарти, що регламентують допуски і посадки для різних з’єднань; основні принципи будови системи допусків і посадок; методику призначення допусків розмірів, форми і шорсткість поверхонь деталей для різних з’єднань та їх визначення; завдання і методи різномірного аналізу; методику вибору посадок і призначення залежно від необхідного характеру з’єднань; будову, принцип дії і налагодження універсальних та спеціальних засобів вимірювання, методику вибору вимірювальних засобів для вимірювання конкретних розмірів.

Вміти: користуватися стандартами та іншими нормативно-технічними документами; призначати номінальні розміри або інші параметри продукції, користуючись рядами переважних чисел; розшифровувати умовні позначення посадок; призначати граничні відхилення розмірів і посадки для різних з’єднань; визначати основні розрахункові параметри з’єднань; виконувати графічні зображення поля допусків для різних посадок; позначати допуски розмірів, форми і шорсткість поверхонь деталей на кресленнях; проводити розмірний аналіз деталей чи складальних одиниць машин; проводити контроль розмірів деталей граничними калібрами та вимірювання цих розмірів універсальними вимірювальними засобами; правильно вибирати вимірювальні засоби і користуватись ними; робити висновки про придатність деталей за відхиленнями їх розмірів або видом браку (поправний чи непоправний брак).