Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні_ вказівки(дробарка).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.2 Розміри, кількість і схема розташування молотків.

Згідно теорії ексцентричного удару реакція від ударних імпульсів не буде передаватися від молотків на палець (вісь підвішування молотків), а через неї і на підшипники вала молоткового барабана, якщо центр удару співпадатиме з центром гойдання. Для цього необхідно виконати умову:

де l – відстань від осі підвішування до кінця молотка, м;

Rn – радіус молоткового барабана по вісі підвішування молотків, м.

Тоді, згідно рис.2 можна записати

(7)

Рисунок 2 – Схема для визначення параметрів молотка.

Після спрощення

Довжину а і ширину b молотків рекомендується визначати з урахуванням таких співвідношень:

a = 1,5· l; (8)

b = (0,4…0,45)·a. (9)

Розташовувати молотки на молотковому барабані можна в шаховому порядку або по гвинтовій лінії (рис. З). при цьому необхідно, щоб молотки забезпечували рівномірне перекриття всієї ширини камери подрібнення, сприяли рівномірному розподілу перероблюваних кормів по її ширині і зберігали умову рівноваги молоткового барабана. Слід пам'ятати, що молотки зношуються інтенсивніше біля стінок камери. Це пояснюється тим, що швидкість руху дерті біля стінок менша, а відповідно більша буде швидкість удару молотка по матеріалу.

Для розробки схеми розташування молотків на молотковому барабані необхідно виконати нижченаведені розрахунки.

В залежності від товщини і густоти розташування моментів визначають їх загальну кількість

(10)

де k2 – коефіцієнт густоти розташування молотків на барабані, що враховує ступінь перекриття камери подрібнення. При подрібненні фуражного зерна k2 = 0,5.. 1,0;

δ – товщина молотка, δ – 2…4 мм.

В залежності від кількості осей підвішування молотків на молотковому барабані визначають їх кількість, що монтуються на одну вісь

(11)

де і - кількість осей на молотковому барабані (дається у завданні).

Для забезпечення необхідних відстаней між молотками на осях підвішування (вибір довжини розмірних втулок) визначають крок гвинтової лінії (b1)

і відстань між сусідніми слідами молотків (a,)

де Li– загальна товщина несучих дисків і кронштейнів молоткового барабана, які не перекриваються молотками. Як, правило, ставлять 2–4 диски, товщина кожного із них дорівнює 3...4 мм.

Рисунок 3 – Схеми розташування молотків на молотковому барабані:

а – по гвинтовій лінії, що сходиться; б - по гвинтовій лінії, що розходиться; в – по односторонній гвинтовій лінії; д, е – в шаховому порядку

1.3 Решето.

Продукти подрібнення виділяються із через отвори решіт. Тому чим більша площа решіт тим більша продуктивність дробарки. З другої сторони, кут охоплення молоткового барабана решетом обмежується кутом охоплення деки. Дека є основним елементом, що інтенсифікує процес подрібнення. Визначено, що кут охоплення молоткового барабана решетом знаходиться в межах 120°. Товщина решіт коливається в межах 2..3 мм.

Величина дерті, що проходить через отвори решета завжди менша їх діаметра.

Відношення розмірів дерті (х), яка може пройти через отвори решета, до його діаметра d0 називається коефіцієнтом проходу решета (Рис. 4).

Рисунок 4 – Схема для визначення діаметра отвору в решеті.

Коефіцієнт α залежить від швидкості молотків і діаметра камери подрібнення. В сучасних дробарках він знаходиться в межах α=0,2...0,4

Тому необхідний розмір отворів решета визначаємо за формулою:

(12)

де, х – середній розмір дерті, мм. Ця величина залежить від виду тварин або птиці, кому призначена дерть. Держстандартом України визначено три класи помелу:

– для свиней х = 0,2... 1,0 мм; dср = 0,6 мм;

– для ВРХ х = 1,0... 1,8 мм; dср = 1,4 мм;

– для птиці х= 1,8...2,6 мм; dср = 1,2 мм.