Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Практика 5 ОАа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

М іністерство аграрної політики України

Подільський державний аграрно-технічний університет

І НСТИТУТ БІЗНЕСУ І ФІНАНСІВ

Кафедра обліку і аудиту

Програма і методичні вказівки

проходження виробничої (переддипломної) практики зі звітності підприємств та фінансово-аналітичної роботи

для студентів денної форми навчання спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”

м. Кам’янець-Подільський

2011

Програма і методичні вказівки проходження виробничої практики з фінансової та правової роботи для студентів денної форми навчання спеціальності 7.050106 “Облік і аудит”. м. Кам’янець-Подільський, 2010 р. – 16 ст.

Укладачі: к.е.н., доценти Семенець І.В., Семенишена Н.В., Скрябіна Н.А., Кушнір Л.А.; асистенти Лозінська І.М., , Коркушко О.Н., Дуганець Н.В.

Рецензенти: Загнітко Л.А., к.е.н., завідувач кафедри економічної теорії і права Подільського державного аграрно-технічного університету

Топалян Р.М.., головний бухгалтер ТОВ «Кам’янець-Подільський птахокомбінат»

Схвалено і затверджено до друку кафедрою бухгалтерського обліку

(протокол № 3 від 4 жовтня 2010 р.).

Комп’ютерний набір - Юр’єва Т.В.

Відповідальний за випуск - Слободян В.Д..

Завдання виробничої практики зі складання річного звіту, фінансово-аналітичної та правової роботи і організація її проведення

У відповідності з навчальним планом студенти 5 курсу спеціальності 7.050106 "Облік і аудит" проходять заключну виробничу практику зі складання річного звіту, фінансово-аналітичної та правової роботи в період з середини грудня до кінця січня (всього 6 тижнів) в період здійснення відповідної роботи на підприємствах.

Мета практики - оволодіння прийомами практичного втілення теоретичних знань по заключному циклу обліково-контрольної, фінансової та аналітичної роботи.

Для досягнення даної мети ставляться наступні завдання:

- придбання навиків практичної роботи на завершальних стадіях облікової роботи: при закритті рахунків бухгалтерського обліку, проведенні річної ін­вентаризації, складанні річного звіту та складання фінансового плану;

- вивчення організації та стану фінансової, аналітичної та правової роботи на підприємстві.

По завершенню проходження практики студент повинен вміти

- організувати роботу інвентаризаційної комісії, вивести результати інвента­ризації та відобразити їх на рахунках бухгалтерського обліку;

- проводити закриття рахунків бухгалтерського обліку:

- складати всі форми фінансової звітності

Здобуті навики дозволять студенту після закінчення академії займати посаду голо­вного бухгалтера підприємства, або його заступника.

Вибір бази практики здійснюється студентами самостійно та погоджується з при­значеним керівником практики від університету. В якості базових підприємств слід обирати виробничі сільськогосподарські підприємства, або переробні підприємства. Для прохо­дження практики доцільно обирати підприємства на матеріалах якого в майбутньому виконуватиметься дипломна робота, що значно спростить роботу по збиранню вихідних матеріалів в майбутньому.

Підприємства, які є базами практики, зобов'язані організувати і провести практику у відповідності з Положенням про виробничу практику, а саме: представити місце практиканту, створити умови для одержання студентами навиків зі спеціальності, до­тримуватись узгоджених з академією календарних графіків проходження практики, надавати можливість студентам-практикантам можливість користуватися літературою, інструкціями і документацією господарства, забезпечувати і контролювати дотримання студентами-практикантами правил внутрішнього трудового розпорядку.

Безпосереднім керівником практики на підприємстві є керівник облікової служби, а за відсутності такої, наприклад, у фермерському господарстві - особа, що відповідає за ведення обліку. Керівник практики від підприємства зобов'язаний:

- своєчасно переміщати студента-практиканта по робочих місцях (ділянках роботи) у відповідності із складеним календарним графіком проходження практики;

- створювати необхідні умови для вивчення і засвоєння студентом-практикантом матеріалу, передбаченого програмою практики;

- перевіряти щоденник проходження практики.

До початку проходження практики складається індивідуальний графік проходжен­ня практики, в якому вказуються види виконуваних робіт та прогнозовані строки. Гра­фік повинен бути погодженим з керівником практики від підприємства і затвердженим керівником практики від академії (зразок заповнення календарного графіку наведено в додатку 3).

При проходженні практики студент-практикант зобов'язаний:

- своєчасно і якісно виконувати завдання, передбачені програмою практики;

- підпорядковуватися діючому на підприємстві внутрішньому розпорядку;

нести відповідальність за виконана роботу нарівні з штатними працівниками

даного підприємства;

- сумлінно виконувати доручення і вказівки керівника практики;

- освоювати передові прийоми обліку, контролю та аналізу (особливу увагу звертати на застосування ПЕОМ в обліковому процесі та для цілей аналізу і контролю).

Записи в щоденнику повинні проводитися студентом-практикантом щоденно після закінченої роботи. Щоденник ведеться за формою наведеною в додатку 4. В ньому слід відмічати короткий зміст виконаної роботи та свої зауваження з цього приводу. В кінці кожного тижня щоденник повинен бути представлений керівнику практики від підпри­ємства для перевірки.

Процес проходження даного етапу виробничої практики передбачає виконання на­ступної постами:

№ пп

Тема

Орієнтовна кількість робочих днів

1

Загальне ознайомлення з підприємством

1

2

Проведення річної інвентаризації

3

3

Складання звітних калькуляцій та закриття рахунків бухгалтерського обліку

3

4

Складання фінансової (форма 1,2,3,4,5) та статистичної звітності (форма 50 с.г.)

4

5

Аналіз фінансового звіту та статей звітності за три останніх роки

4

7

Збір інформації для написання дипломної роботи

Протягом всієї практики

всього

15

В залежності від конкретних умов проходження практики та особливостей підпри­ємства, кількість днів для окремих тем може бути змінена керівником практики на під­приємстві. Можливий також варіант, коли одночасно виконуються декілька суміжних тем програми практики, наприклад, проведення річної інвентаризації та вивчення мате­ріалів ревізій і перевірок.

В період проходження виробничої практики студент-практикант збирає весь необ­хідний матеріал, розрахунки, зразки документів і по закінченню практики на підставі зібраного матеріалу готує звіт про проходження практики.

Після закінчення практики студент зобов'язаний в тижневий термін завершити звіт та представити його в академію для перевірки, після якої здійснюється його захист.

ПРОГРАМА ПРАКТИКИ

1. Знайомство з підприємством і вивчення загальних питань організації

бухгалтерського обліку, фінансів, контролю та аналізу

господарської діяльності

  1. Ознайомитися із структурою господарства та структурою управління, розмірами і місце знаходженням підрозділів, строками представленої ними звітності.

  2. Вивчити структуру бухгалтерської та економічної служби підприємства, розподіл обов'язків між обліковими працівниками.

  1. Ознайомитись з формою бухгалтерського обліку та формою організації бухгалтерського обліку на підприємстві.