Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна №11.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
103.58 Кб
Скачать

2.5. Що таке дилема олігополіста?

Дилема олігополіста (відома в теорії ігор як “дилема вязня”) досліджує стратегічні питання ціноутворення, які вирішує кожна фірма: встановити співробітництво і на його основі максимізувати прибутки галузі чи навпаки - намагатися максимізувати особисті прибутки. Це стратегічна гра, принципи якої доводять, що за певних обставин індивідуальна раціональність поведінки індивідів призводить до гірших результатів порівняно з випадком колективної раціональності.

2.6. Що таке матриця, за яких умов і згідно яких правил вона виконується?

Передумови побудови матриці:

  • Фірма А та фірма Б діють в умовах дуополії (ринкова структура, в якій тільки два виробника постачають на ринок стандартизований товар).

  • Кожна фірма обирає цінову стратегію, встановлюючи або високу, або низьку ціну. Прибуток фірми А показаний у верхньому куті матриці, прибуток фірми Б – у нижньому куті. Матриця результатів ринкової стратегії  двох фірм Стратегія фірми А

Стратегія фірми Б

Призначає високу ціну

Призначає низьку ціну

Призначає високу ціну

30 30

50 15

Призначає низьку ціну

15 50

20 20

2.7. Опишіть варіанти цінової стратегії, коли фірми діють без змови. І. Фірми встановлюють високі ціни – кожна отримує високі прибутки. ІІ. Фірми встановлюють низькі ціни – прибутки кожної встановлюються на низькому рівні. ІІІ. Одна фірма встановлює низьку ціну, коли конкурент встановлює високу ціну – ця фірма отримує надприбуток за рахунок ринкової частки конкурента. Таким чином, у даній ситуації має місце потяг як до змови, так і до свідомого суперництва заради отримання прибутку

2.8. Що таке теорія ігор?

Теорія ігор - теорія математичних моделей прийняття оптимальних рішень в умовах конфлікту. Оскільки сторони, що залучені до більшості конфліктів, зацікавлені в тому, щоб приховати від супротивника свої наміри, прийняття рішень в умовах конфлікту, як правило, відбувається в умовах невизначеності.

2.9. Що таке матриця витрат?

Результати гри ілюструються за допомогою матриці виплат, яка показує наслідки, що матиме кожний учасник гри при певних рішеннях його та інших учасників, тобто за певної стратегії. Найчастіше чисельність учасників та варіантів стратегії обмежується двома.

2.10. Що таке рівновага за Нешем? Який процес Вона описує?

Рівновага за Нешем – це стан, за якого кожен з учасників діє найкращим для себе чином, виходячи з того, що всі інші учасники діють незмінно, тобто не реагують на його дії. Прикладом рівноваги за Нешем може бути рівновага Курно та рівновага Бертрана. В багатьох іграх існує дві рівноваги Неша, причому найкраща для всіх учасників ситуація може статися тоді, коли учасники грають у кооперативну гру, тобто намагаються спільно досягти найкращого для всього загалу результату. Приклад:

Стратегія А / В

Входити

Не входити

Боротися 

0 / 0 (10 / 0)

10 / 3

Не боротися

5 / 8

10 / 3

Фірма А зацікавлена, щоб в галузь не входили нові виробники і має прийняти рішення, чи знижувати їй ціни, чи ні. В свою чергу, потенційний учасник ринку В має вирішувати, чи варто входити до ринку. Якщо В вирішує не входити до ринку і не вступати в конкуренцію з А, то його виграш становитиме 3, виграш А – 10; якщо В вирішує ввійти до ринку, то його виграш залежатиме від того, чи буде з ним боротися А: якщо А почне боротьбу, то виграш кожного складатиме 0; якщо він відмовиться від боротьби, то В отримає 8, тоді як А – 5. Очевидно, що за даних умов домінуючою стратегією В буде “вступити до ринку”, а А – “не боротися”. Отже, матиме місце рівновага Неша (5,8). Фірма А не буде боротися з В, оскільки самий уже вхід конкурента на ринок завдає їй втрат, тому краще для неї залишити все так як є, оскільки боротьба може призвести до ще більших економічних втрат без гарантії перемоги. Проте ситуація зміниться, якщо А має достатній потенціал для боротьби з конкурентом (у лівій верхній клітинці матриці виплат будуть цифри 10/0) – скажімо, резервні потужності чи вільні капітали, завдяки яким можна швидко нарастити випуск за тих самих граничних витрат (при цьому якби не конкурент, А ніколи не скористалася цими резервами, оскільки монополіст постачає на ринок обсяг, який максимізує його прибуток. Якщо при вступі до ринку В монополіст замість нуля отримає виграш 10, цим створюється загроза з боку А для В запровадити в ужиток приховані резерви. Це відіграє роль засобу відлякування – В за даних умов обере стратегію “не входити”; буде реалізована рівновага Неша.