Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна №11.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
103.58 Кб
Скачать

2.11. Хто запропонував статичний аналіз взаємовідносин двох фірм в умовах дуополії (двох олігополістів) ?

Статичний аналіз взаємовідносин двох фірм в умовах дуополії (двох олігополістів) був запропонований в 1838 р. А.Курно. Рівновага Курно є одним з окремих випадків рівноваги за Нешем. Основним припущенням моделі є припущення щодо поведінкової реакції конкурента: на ринку діють дві фірми з однаковою економічною силою, які випускають ідентичну продукцію; кожна фірма сприймає обсяг виробництва конкурента сталим і потім приймає власне рішення щодо свого обсягу виробництва.

Рівновага Курно – це ситуація на ринку, коли в умовах дуополії кожна фірма, діючи самостійно, обирає такий оптимальний обсяг виробництва, який очікує від неї друга фірма. За такої рівноваги кожна фірма реально оцінює обсяг, що вироблятиме її конкурент, і відповідно максимізує свій прибуток. Недоліком цієї моделі є припущення щодо того, що кожна фірма вважає, що впродовж одного періоду інша не буде змінювати свій обсяг виробництва, а це не є очевидним. Лише в стані рівноваги очікування підприємців можуть бути виправданими.

2.12. Дайте характеристику модель Штакельберга.

Модель Штакельберга - теоретико -ігрова модель олігополістичного ринку за наявності інформаційної асиметрії . Названа на честь німецького економіста Генріха фон Штакельберга , вперше описав її в роботі Marktform und Gleichgewicht ( Структура ринку і рівновага) , що вийшла в 1934 р.

У цій моделі поведінку фірм описується динамічної грою з повною досконалої інформацією , що відрізняє її від моделі Курно , в якій поведінка фірм моделюється за допомогою статичної гри з повною інформацією . Головною особливістю гри є наявність лідируючої фірми , яка першою встановлює обсяг випуску товарів , а інші фірми орієнтуються у своїх розрахунках на неї.

2.13. Дайте характеристику моделі Бертрана.

Модель Бертрана або конкуренція за Бертрану - модель цінової конкуренції на олігополістичному ринку, сформульована французьким математиком і економістом Жозефом Бертраном в 1883 році.

Модель описує поведінку фірм на олігополістичному ринку, що конкурують за рахунок зміни рівня цін на свою продукцію. Парадоксальний висновок моделі - фірми будуть призначати ціну, рівну граничним витратам, як і фірми в умовах досконалої конкуренції-названий парадоксом Бертрана.

2.14. Якими є наслідки олігополістичної цінової війни?

Наслідки олігополістичної цінової війни:

  • ринкова ціна знижується до рівня середніх витрат;

  • обсяг випуску продукції в галузі встановиться на рівні досконалої конкуренції;

  • економічні прибутки кожної фірми будуть дорівнювати нулю. Руйнівні дії цінових війн примушують фірми до співробітництва та змови.

2.15. Опишіть модель домінуючої фірми (квазімонополії)

Модель домінуючої фірми (квазімонополії) описує ситуацію, коли у галузі функціонує одна велика фірма і багато дрібних, які здатні з нею конкурувати. Ця модель є аналогом моделі Штакельберга, але для випадку цінового лідерства. Попит домінуючої фірми визначається як різниця між сукупним ринковим попитом і обсягом пропонування конкурентного оточення, яке задовольняє цей попит. Домінуюча фірма встановлює обсяг виробництва і ціну за правилом , аутсайдери приймають цю ціну і визначають власний обсяг випуску згідно своєї кривої пропонування.