Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. А4. План. ACAD 2013 г..doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
7.87 Mб
Скачать

Електронна бібліотека AutoCad

Основних умовних графічних зображень

Елементів санітарно-технічних систем за дсту б а.2.4-8-2009

Б.1. Структура та склад доповнень до бібліотеки

До електронної бібліотеки Центру Проектування (DesignCenter) AutoCAD внесено новий розділ (папка) “Сантехнічні системи. Умовні зображення”, який відповідає вимогам стандарту [7] СПДБ.

Його розроблено для підвищення точності, швидкості, рівня автоматизації, якості графічних робіт при виконанні архітектурно-будівельних креслень та креслень санітарно-технічних систем будівель та споруд, зокрема, житлових будинків. Папка містить два файли, рис. Б.1:

- Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки).dwg;

- Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки).dwg.

Файл “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки).dwg”, рис. Б.2, містить п’ятнадцять динамічних блоків - деякі умовні графічні зображення, що виконано у натуральну величину, елементів внутрішніх систем водопроводу і каналізації на плані за [7]. Файл застосовується при виконанні архітектурно-будівельних планів, коли натуральні розміри санітарно-технічного обладнання: раковини, мийниці, ванни тощо - мають значення і викреслюються у прийнятому масштабі.

Файл “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки).dwg”, рис. Б.3, містить сорок два статичних блока - умовні графічні зображення, що виконано за стандартними розмірами, елементів внутрішніх систем водопроводу і каналізації на плані, розрізі та

Рис. Б.1

Продовження додатку Б

аксонометричній схемі за [7]. Файл застосовується при виконанні креслень та схем санітарно-технічних систем, архітектурно-будівельних планів та розрізів, коли натуральні розміри санітарно-технічного обладнання не мають значення і викреслюються за розмірами із стандарту.

Рис. Б.2

Б.2. Опис блоків та їх застосування

Опис у відомій команді по створенню статичних блоків Создать Блок (Make Block) містить три елементи: Объекты, Базовую точку, Имя.

Об’єкти AutoCAD, з яких складаються статичні блоки бібліотечних файлів, створені у шарі 0 з властивостями (товщина, колір та тип ліній) По слою. При входженні блоків у файл креслення вони матимуть властивості його поточного шару. Тому у файлі бажано мати певний шар з заданими властивостями і зробити його поточним безпосередньо перед входженням. За необхідністю, шар блоку можна змінювати.

Розміри усіх умовних графічних зображень файлу “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки).dwg” стандартні [7].

Розміри у міліметрах усіх умовних графічних зображень файлу “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки).dwg” взято у натуральну величину.

Кожен блок має Базовую точку, визначену при його створенні. Вона виділяється квадратом, як правило синього кольору, або під час “перетягування” блоку з бібліотеки DesignCenter у процесі входження, або при наведенні прицілу на любий його елемент після входження. Бажано використовувати Базовую точку як Точку вставки. Це підвищує точність

Продовження додатку Б

та швидкість роботи завдяки використанню кнопок Шаг, Сетка, Орто та Объектной Привязки, де серед складових також є Точка вставки.

Рис. Б.3

Кожний блок має ім’я, що відповідає стандартному [7] найменуванню умовного графічного зображення елемента.

Застосування статичних блоків файлу “Елементи систем водопр. і

Продовження додатку Б

каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки).dwg” у файлі креслення рекомендується здійснювати з DesignCenter у такому порядку:

- визвати команду DesignCenter і відкриється однойменне вікно, рис. Б.1, у якомусь певному вигляді;

- привести, у разі необхідності на закладці Папки Список папок до необхідного виду: AutoCADSampleDesignCenter→Сантехнічні системи. Умовні зображення→(обрати необхідний у даний момент файл, наприклад) Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (сблоки).dwg→Блоки;

- праворуч у вікні з’являться зображення та імена статичних блоків;

- привести, у разі необхідності, лівою кнопкою миші вікно DesignCenter до виду, прийнятного для подальшої роботи з кресленням;

- знайти необхідний блок за його зображенням або іменем;

- обрати необхідний статичний блок, натиснувши на його зображенні лівою кнопкою миші, і, не відпускаючи її, почекати появи його зображення у нижньому оглядовому віконці та “перетягнути” мишею на вільне місце креслення;

- масштабувати статичний блок однойменною командою, за необхідністю;

- обернути статичний блок однойменною командою, за необхідністю;

- розмістити статичний блок у потрібному місці або командою Перенести, або командою Копировать, якщо входжень декілька

Розміри усіх або деяких зображень, що використовуються на одному кресленні, можна змінювати, відносно існуючих, після входження блоків у файл, наприклад, масштабуванням з постійним множником. Його величина залежить від формату, кількості та масштабу зображень, складності та насиченості креслення та схеми санітарно-технічної системи.

Наданої кількості блоків достатньо для виконання будівельних креслень. За необхідністю, можна створити нові статичні блоки безпосередньо у файлі креслення або доповнити ними електронну бібліотеку AutoCAD.

Статичні блоки файлу “Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки).dwg” індивідуально перетворено у динамічні за допомогою спеціального Редактора з надбанням нових властивостей, що до змін певних геометричних параметрів: тут ширина та довжина - визначаються спеціальними стандартними для AutoCAD графічними знаками. Вони висвітлюються на екрані при виділенні блоку прицілом.

Застосування динамічних блоків у файлі креслення рекомендується здійснювати з DesignCenter у такому порядку:

- визвати команду DesignCenter і відкриється однойменне вікно, рис. Б.1, у якомусь певному виді;

- привести, у разі необхідності на закладці Папки Список папок до

Закінчення додатку Б

необхідного виду: AutoCADSampleDesignCenter→Сантехнічні системи. Умовні зображення→(обрати необхідний у даний момент файл, наприклад) Елементи систем водопр. і каналіз. за ДСТУ Б А.2.4-8-2009 (дблоки).dwg→Блоки, рис. Б.1;

- праворуч у вікні з’являться зображення та імена динамічних блоків;

- привести, у разі необхідності, лівою кнопкою миші вікно DesignCenter, рис. Б.1, до виду, прийнятного для подальшої роботи з файлом креслення;

- знайти необхідний динамічний блок за його зображенням або іменем, наприклад, Ванна, рис. Б.1;

- обрати необхідний динамічний блок, натиснувши на його зображенні лівою кнопкою миші, і, не відпускаючи її, почекати появи зображення у нижньому оглядовому віконці та “перетягнути” мишею на вільне місце креслення, наприклад, Ванна у п. 8.1 та п. 8.2;

- масштабувати динамічний блок однойменною командою, щоб врахувати прийнятий на кресленні масштаб, наприклад, Ванна у п. 8.3;

- обернути динамічний блок однойменною командою за або проти годинникової стрілки, за необхідністю;

- надати задані параметри динамічного блоку, наприклад, Ванна у п. 8.4 та п. 8.5;

- розмістити динамічний блок у потрібному місці або командою Перенести, наприклад, Ванна у п. 8.6, або командою Копировать, якщо входжень декілька.

Наданої кількості динамічних блоків достатньо для виконання більшості архітектурно-будівельних планів. За необхідністю, можна створити нові динамічні блоки і доповнити ними електронну бібліотеку.