Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. А4. План. ACAD 2013 г..doc
Скачиваний:
131
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
7.87 Mб
Скачать

1. Створення нового файлу для архітектурно - будівельного креслення плану житлового будинку

Відкрийте AutoCAD та створіть новий файл для архітектурно - будівельного креслення плану житлового будинку командою Создать. Оберіть у вікні Выбор шаблона потрібний шаблон “СПДБ.А3. Горизонтальний.dwt ”, рис. 1.1. Відкриється новий файл “Чертеж*.dwg”, зовнішня та внутрішня частини якого будуть відповідати вимогам Системи проектної документації для будівництва (СПДБ). Це аркуш формату А3 з розмірами 420х297 мм, розташований горизонтально, рис. 1.2.

Збережіть файл на локальному диску D: комп’ютера, за яким Ви працюєте, у певній папці під власним іменем за допомогою команди Сохранить как. Ім’я повинне складатися з: номеру групи, Вашого прізвища та порядкового номера файлу - 2. Наприклад, D:/Нарисна геометрія/ПЦБ-12-1_Сердюк_2.dwg.

Зробіть шар Основная надпись поточним та заповніть основний напис креслення як показано на рис. 1.2. Позначення “6.060101 – ПЦБ – 01592” складається з: 6.060101 – напрям підготовки “Будівництво”, ПЦБ – найменування спеціальності, 01592 – номер індивідуального плану.

Підготовка файлу до креслення плану складається з наступного.

Рис. 1.1

По-перше, у статусному рядку включіть кнопки Шаговая привязка, Отображение сетки, Режим Орто, Объектная привязка, Динамический ввод, рис. 1.3.

Рис. 1.2

Рис. 1.3

По-друге, встановіть крок прив’язки по осям x та y 10 мм. Для цього у статусному рядку натисніть правою кнопкою миші Шаговая привязка та оберіть опцію Настройка з контекстного меню. Відкриється вікно Режимы рисования, рис. 1.4, де треба встановити крок прив’язки, включити 2D пространство модели, відключити Показать сетку за лимитами.

По-третє, підготуйте шари файлу креслення. Відкрийте вікно Диспетчер свойств слоев, рис. 1.5, команди Свойства слоя на панелі Слои вкладки Главная. Файл креслення має наступні шари: 0, Defpoints, Оборудование, Оси, Основная надпись, Размеры тощо.

Рис. 1.4

Рис. 1.5

Шар з ім’ям 0 не можна видаляти і перейменовувати. Кожен з шарів має певні властивості: Статус, Имя, Включено, Заморожено, Блокировано, Стиль печати, Печать, Пояснение та властивості об’єктів AutoCAD, розташованих на них: Цвет, Тип линий, Вес линий.

Для побудови стін, вікон, вхідних дверей у будинок і квартири скористайтеся шаром 0. Сходи, вентиляційні канали будуйте у шарі Оборудование. Сітку координаційних осей - у шарі Оси. Розміри нанесіть у шарі Размеры, найменування приміщень напишіть у шарі Текст.

Створіть новий шар Перегородки для побудови перегородок та міжкімнатних дверей. Для цього натисніть кнопку Создать слой , рис. 1.5. Установіть властивості об’єктів шаруПерегородки у відповідності до таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Властивості об’єктів шару Перегородки

Имя

Цвет

Тип линий

Вес линий

Перегородки

Фиолетовый

Continuous

0,2 мм

2. Компоновка креслення та виконання сітки координаційних осей

Плани житлових та громадських будівель розташовують так, щоб стіна головного фасаду (ось А на плані) була паралельна горизонтальній стороні аркуша. План житлового будинку виконується у масштабі 1:100.

Виконання плану починається з сітки координаційних осей.