Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семинары макроэкономика.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Зміст дисципліни „Макроекономіка” (лекційний курс)

теми

Назва розділу/теми та ії зміст

Тривалість в годинах

1.

2

4

5

6

7

8

9

Тема 1. Макроекономіка: предмет, методи аналізу, функції.

Предмет макроекономіки. Методи та функції макроекономіки. Поняття і основні риси національної економіки. Межі національної економіки. Цільова функція національної економіки і її об’єктивні основи. Структура національної економіки. Макроекономіка і макрорегулювання. Економічна роль держави в умовах ринкової економіки. Цілі та інструменти макрорегулювання.

Тема 2. Вимірювання результатів макроекономічного розвитку. Система національних рахунків.

Вимірювання обсягу національного виробництва. Валовий національний і валовий внутрішній продукт. Номінальний і реальний ВНП. Дефлятор ВНП. Потенційний ВНП. Дефіцит ВНП. Методи розрахунку ВНП: по доходам та за видатками. ВНП у процесі розподілу: система показників. Чистий національний продукт. Національний дохід. Особистий дохід. Рівень інфляції та безробіття. Система національних рахунків та її складові. Мета системи національних рахунків та її відміна від балансу народного господарства. Характеристика Європейської системи інтегрованих економічних рахунків. (ЄСІЕР).

Тема 4. Макроекономічна нестабільність та безробіття.

Безробіття, як форма прояву макроекономічної нестабільності. Ринок праці та безробіття. Ринок праці і його елементи. Пропозиція робочої сили. Попит на робочу силу. Ціна робочої сили. Основні параметри ринку праці: економічно активне населення, зайняті, безробітні. Рівень безробіття. Рівень зайнятості. Причини безробіття. Основні форми безробіття: фрикційна, структурна, циклічна. Скрита форма безробіття. Природний рівень безробіття. Економічні та соціальні наслідки безробіття. Закон А. Оукена. Державне регулювання зайнятості та безробіття. Безробіття в Україні. Державна служба зайнятості та її функції.

Тема 5. Макроекономічна нестабільність та інфляція.

Гроші: виникнення, суть та функції. Суть та еволюція грошового обігу. Національна грошова система та її елементи. Закони грошового обігу. Кількісна теорія грошей та її варіанти. Формула І. Фішера. Кембріджське рівняння. Суть інфляції. Причини інфляції. Інфляція попиту: суть і причини. Інфляція пропозиції: суть і причини. Рівень інфляції. Наслідки інфляції. Особливості інфляційних процесів в Україні. Державна антиінфляційна політика та її види. Інфляція та безробіття. Крива Р. Філіпса та її логічне обґрунтування. Теорія адаптивних та раціональних очікувань.

Тема 6. Сукупний попит та сукупна пропозиція. Макроекономічна рівновага.

Сукупні величини. Сукупний попит та його структура. Характер і особливості кривої сукупного попиту. Цінові фактори сукупного попиту та зміни величини сукупного попиту. Ефект відсоткової ставки. Ефект багатства. Ефект імпортних закупівель. Нецінові фактори сукупного попиту. Зміни у споживчих, інвестиційних, державних витратах, витратах на чистий експорт та їх причини. Сукупна пропозиція. Характер кривої сукупної пропозиції. Відрізки кривої сукупної пропозиції (горизонтальний, проміжний, вертикальний). Нецінові фактори сукупної пропозиції. Зміни у витратах виробництва та розподіл прибутку. Рівновага сукупного попиту та сукупної пропозиції. Рівноважний рівень цін і рівноважний обсяг виробництва. Зміни у рівновазі.

Тема 7. Теорії загальної рівноваги. Класична та кейнсіанська моделі макроекономічної рівноваги.

Класична короткострокова макроекономічна модель. Закон Ж-Б.Сея. Рівновага інвестицій і заощаджень, як умова досягнення загальної рівноваги. Механізм забезпечення рівноваги інвестицій і заощаджень (інвестиції, заощадження, норма відсотка). Рівновага ринку праці в класичній моделі. Рівновага ринку грошей в класичній теорії. Кількісна теорія грошей та її два варіанти (формула І.Фішера та рівняння А. Маршала). Загальна рівновага з точки зору Дж.М. Кейнса. Поняття ефективного попиту. “ Основний психологічний закон” Дж.М.Кейнса. Кількісна характеристика закону: середня схильність до споживання (АРС), гранична схильність до споживання (МРС), середня схильність до заощаджень (АPS), гранична схильність до заощаджень (МРS). Залежність заощаджень від сукупного доходу. Залежність між інвестиціями і доходом. Ефект мультиплікатора. Рівновага інвестицій і заощаджень в кейнсіанській моделі. Крива IS і її логічне обґрунтування. Рівновага ринку грошей в моделі Дж.Кейнса. Крива LM і її логічне обґрунтування. Рівновага ринку праці в кейнсіанській моделі. Загальна рівновага моделі Дж.Кейнса.

Тема 8. Фіскальна політика держави та її інструменти.

Фіскальна система, її елементи та функції. Бюджетна політика держави та її інструменти. Бюджет України і його особливості. Проблеми державного бюджету та шляхи їх вирішення. Податки, як основний інструмент фіскальної політики держави. Система податків, засоби та механізм стягнення податків. Дискреційна фіскальна політика та політика постійних стабілізаторів. Ефективність фіскальної політики. Крива А.Лафера. Вплив держави на макропропорції за допомогою фіскальних інструментів. Функція заощаджень. Функція споживання. Кейнсіанський хрест. Мультиплікатор державних витрат. Зміни податків та функції споживання. Мультиплікатор податків.

Тема 9. Монетарна політика держави та її інструменти.

Грошові агрегати і їх складові. Регулювання грошової маси і банківська система. Елементи банківської системи. Центральний банк та його функції. Комерційні банки в системі ринкової економіки. Кредитні операції комерційних банків: пасивні, активні. Кредит: суть, принципи, види, функції. Комісійні операції комерційних банків: переводні, акредитивні, інкасові, за довірою, торгівельно-комісійні. Спеціалізовані кредитно-грошові установи. Механізм здійснення монетарної політики та його протиріччя. Два варіанти кредитно-грошової політики: рестриктивна та експансійна. Оцінка результатів кредитно-грошової політики.

2

4

2

4

6

6

6

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]