Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка. Мирошниченко , Середа.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

2. Виконання графічної роботи

Етап 1. За заданими проекціями поверхні (по замірам координат вершин на рисунку) (див. таблицю 2.1) у масштабі М 2:1 побудувати горизонтальну і фронтальну проекції поверхні.

Рекомендується вісь проекцій x12 розташовувати горизонтально на відстані 100…110 мм від верхньої лінії рамки креслення, початок координат, точка О123, знаходиться на відстані 170 мм від лівої рамки креслення.

1.1. Горизонтальна проекція точки визначається двома координатами, x і y. Для побудови горизонтальної проекції точки А від початку координат, уздовж x12, відкладаємо відрізок, що дорівнює координаті x точки А. Від точки А12 уздовж вертикальної лінії зв’язку, вниз від осі x12 відкладаємо відрізок, що дорівнює координаті y точки А, визначаємо точку А1 (проекцію точки А на площину проекцій П1).

1.2. Фронтальна проекція точки визначається координатами x і z. Від точки А12 уздовж вертикальної лінії зв’язку, вгору від осі x12, відкладаємо відрізок, що дорівнює координаті z точки А, визначаємо точку А2 (проекцію точки А на площину проекцій П2).

Інші проекції точок будуються аналогічно. Потім з’єднуємо однойменні проекції вершин (отримуємо проекції поверхні на площини проекцій П1 і П2).

1.3. Координати точок (вершин) занести в таблицю (див. приклад виконання завдання на рисунку 2.3).

Етап 2. Аналіз зображення поверхні.

2.1. Визначити положення ребер поверхні по відношенню до площин проекцій П1, П2, П3 [дані занести до таблиці (див. приклад виконання завдання (рис. 2.3)].

2.2. Визначити положення граней поверхні по відношенню до площин проекцій П1, П2, П3 [дані занести до таблиці (див. рис. 2.3)].

Етап 3. Способом прямокутного трикутника визначити натуральну величину одного з бічних ребер поверхні, яке займає загальне положення.

На рисунку 2.1 наведено приклад знаходження натуральної величини відрізка АВ загального положення та кутів його нахилу до П1 та П2.

а) 1-й варіант знаходження натуральної величини відрізка АВ загального положення

б) 2-й варіант знаходження натуральної величини відрізка АВ загального положення

Рис. 2.1. Приклад знаходження натуральної величини відрізка АВ загального положення та кутів його нахилу до П1 та П2.

Етап 4. Способом заміни площин проекцій визначити натуральну величину бічної грані поверхні, яка займає загальне положення.

На рисунку 2.2 наведено приклад знаходження способом заміни площин проекцій натуральної величини плоскої фігури (трикутника), яка займає загальне положення.

По-перше необхідно виконати першу основну задачу на площину (перетворити дану площину в проекціюючу, наприклад, перпендикулярну до площини проекцій П1). Для цього в площині проводять горизонталь h (h2в. л. зв.; h1 - по лініям зв’язку).

Потім виконують перше перетворення. Замінюють П2 на П4. Перпендикулярно горизонтальній проекції горизонталі h1 проводять вертикальну площину П4, яка перетинається з горизонтальною площиною по осі S14. З горизонтальних проекцій точок площини, перпендикулярно до S14 проводять лінії зв’язку на П4. Проекції точок на П4 знаходять так: заміряють відстань від старої (що замінюється) проекції точки на П2 до старої (що замінюється) осі x12 та відкладають її на відповідній лінії зв’язку від нової осі S14 до нової проекції точки на П4. В результаті такого перетворення площина (трикутник) на П4 виродиться в пряму.

Рис. 2.2. Знаходження натуральної величини трикутника способом заміни площин проекцій

Для знаходження натуральної величини площини необхідно виконати друге перетворення. Замінюють П1 на П5. Для цього паралельно прямій (проекції площини на П4) проводять вісь S45. Потім з проекцій вершин площини (трикутника) на П4 перпендикулярно до S45 проводять лінії зв’язку. Проекції точок (вершин площини) на П5 знаходять так: заміряють відстань від старої (що замінюється) осі S14 до старої (що замінюється) проекції точки на П1 та відкладають її від нової осі S45 по лінії зв’язку на П5. В результаті на П5 отримують натуральну величину плоскої фігури.

На рис. 2.3 наведено приклад виконання завдання на форматі А3. Рекомендується спочатку завдання виконати на чернетці, щоб правильно розташувати рішення.

Нижче наведено розподіл балів за кожен етап завдання:

  1. Визначити положення ребер по відношенню до площин проекцій П1, П2, П3 (10 балів).

    Рис. 2.3. Приклад виконання завдання на форматі А3

  2. Визначити положення граней по відношенню до площин проекцій П1, П2, П3 (10 балів).

  3. Способом прямокутного трикутника визначити натуральну величину (н.в) одного з ребер поверхні, яке займає загальне положення (15 балів).

  4. Способом заміни площин проекцій визначити н.в. бічної грані поверхні, яка займає загальне положення (30 балів).

  5. Захист завдання (35 балів).