Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuba_lektsiya_2_chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
379.9 Кб
Скачать

2. Історико-культурні рекреаційні ресурси

Музей Рому Havana Club. Музей Рому, який відкрито у 2000 році, є одним з найпопулярніших музеїв на острові, який щорічно відвідують понад 100 тисяч осіб. Тут туристи можуть познайомитися з процесом виробництва знаменитого кубинського рому Havana Club. Під час екскурсії є можливість ознайомитися з основними стадіями виготовлення рому: ферментація, дистиляція, фільтрування та витримка. Кожну суботу та неділю, крім екскурсій, в музеї відбуваються виступи кубинських музикантів.

Рис. Музей Рому Havana Club

На південно-східній околиці Гавани у кварталі Сан-Франсіско-де-Паула знаходиться будинок-музей Ернеста Хемінгуея. Хемінгуей, уродженець американського штату Іллінойс, приїжджаючи на Кубу в 1930-і роки, завжди зупинявся в Гаванському готелі «Ambos Mundos». У 1939 році письменник прийняв рішення оселитися на острові і лише зрідка залишати його. Обстановка будинку повністю відповідає смаку ексцентричного любителя рибалки у відкритому морі та полювання на велику дичину. Всюди розвішані мисливські трофеї з Африки та плакати із зображенням бою биків. На стелажах до самого даху громадяться газети і понад 9000 книг. Хемінгуей працював в спальні: він друкував на друкарській машинці стоячи й босоніж. Тут були створені романи «За рікою у тіні дерев», «Свято, яке завжди з тобою» та ін.

Одна з найкрасивіших будівель Гавани - Паласіо-де-лос-Капітанес-Хенералес, розташована на площі Зброї (Plaza de Armaz). Вона проектувалося гаванським інженером Антоніо Фернандесом де Требехос під керівництвом Генерал-Капітана Феліпе де Фондесвьела і було побудовано в 1791 році. Будівля слугувало не тільки резиденцією Генерал-Капітана, але і виконувало функції Будинку Уряду та публічної в'язниці. На особливу ​​уваги заслуговує красивий внутрішній дворик, що оточений двоярусними галереями та аркадою. У центрі двору знаходиться мармурова статуя Колумба. Майже у всіх залах можна побачити старовинні кубинськи меблі з дорогоцінного дерева з золотими вставками.

Музей Революції знаходиться в Гавані на перетині вулиць Refugio і Zulueta. Експанатоти 38 виставкових залів розподілені за етапами кубинської історії. Так 2 зали колоніального етапу включають предмети, що характеризують діяльність перших поселенців острова після прибуття іспанців 27 жовтня 1492, поширення колоніальної влади і повстання аборигенів. Зали етапу «Національно-визвольна війна» зберігають експонати, які тісно пов'язані з партизанською війною 1956 - 1959 р., яку вів кубинський народ під проводом Фіделя Кастро проти диктатури Фульхенсіо Батісти. Відвідувачі мають змогу побачити пластмасові фігури революціонерів в обстановці, яка максимально наближена до реальної, автомати, стоптані черевики, вимазані кров'ю сорочки та тарілки, якими вони користувалися. Крім інших реліквій тут зберігаються медичні інструменти Че Гевари: у горах, він, як лікар допомагав пораненим. Постійна експозиція «Революція триває» охоплює 8 залів, що розповідають про події між 1959 і 1989 роками. У залах також можна побачити костюм кубинського космонавта Арнальдо Тамано Мендеса, рушницю генерала бригади Рауль Діаса Аргбельеса та інші предмети історичного значення. Відвідування музею включає в себе також огляд меморіалу в парку за Музеєм революції: тут у скляному саркофазі знаходиться яхта «Гранма». Вихід з парку завершує Пам'ятник Вічним Героям Нової Батьківщини, вічний вогонь якого був запалений лідером Кубинської революції 19 квітня 1989 року.

Національний музей мистецтв Гавани був заснований у 1913 році. Живопис та скульптура проявилися навіть на зовнішніх стінах будівлі музею. Поруч з головним входом знаходиться скульптурна композиція з сірого мармуру роботи Ріта Лонга, балкон на фасаді прикрашений скульптурами Матео Торрьєнте, а стіни третього поверху внутрішнього двору містять двадцять вісім рельєфів Ернесто Наварро.

Усередині музею розташовані 24 виставкових зали. Національний музей мистецтв володіє найбільшою колекцією кубинського живопису від початку колоніальної епохи до наших днів. Живопис колоніального періоду представлений у роботах Естебана Чартранда, Валентина Санса Карта, Віктора Патрісіо Ландалусе. «Зміни» - так називаються кілька залів, присвячених художньому напрямку періоду 1894-1927 років. Політичні зміни в країні наклали відбиток на мистецтво, тому поряд із класичними почали розвиватися стилі імпресіонізм, символізм, art нуво, art decу. У цих залах знаходяться роботи Армандо Менокаля, Леопольдо Романьяча і Рафаеля Бланко. З перемогою революції в січні 1959 року з'явилося нове покоління художників. У сімдесятих роках стало модним звернення до міфів та традицій африканських культур. Картини цих стилів представлені на другому поверсі музею.

На особливу ​​увагу заслуговують роботи сучасних художників на третьому поверсі музею і, зокрема, твори Віфредо Лама. Полотна Віфредо Лама (1902-1982), який навчався в Академії мистецтв Мадрида разом з Сальвадором Далі, пройняті афрокубинським духом.

Національний музей музики, який засновано антропологом Фернандо Ортісом, знаходиться в старій частині Гавани, в приватному будинку. Музей присвячений історичному розвитку музики та музичних інструментів на Кубі з XVI до ХХ ст. Поціновувачі і професіонали можуть ознайомитися тут з музичною історією Куби, побачити пожовклі партитури, найцінніші з яких - лібрето опери El Naufrago Едуардо Санчеса, оригінали партитур Гонсало Роїга, Алехандро Гаркіа Катурла і Амадео Рольдана.

Десятки музичних інструментів Куби та Латинської Америки, коробки грамплатівок, касет - все це постійна експозиція музею. Хранителі музею особливо пишаються залами, в яких на огляд представлена велика кількість барабанів. Ці зразки були виготовлені у XIX ст. африканськими рабами, які працювали на плантаціях Куби. Найцінніші барабани виготовлені вручну нігерійцями племен абакуа та банту. Музейні та музичні працівники часто проводять в будівлі музею курси, семінари, конференції з вивчення і поширення культурної музичної спадщини Куби.

Урочисте відкриття Національного Капітолію у Гавані, що представляє собою копію вашингтонського Капітолію, відбулося в 1929 році.

Рис. Будівля гаванського Капітолію

Він був побудований як палац диктатора Мачадо, який пишався, що цей Капітолій був більший за розмірами, ніж американський. На його будівництво пішла значна на той час сума у 17 мільйонів песо. Було задіяно 8000 фахівців та велику кількість матеріалів - близько п'яти мільйонів цеглин, 38000 кубічних метрів піску, 40000 кубічних метрів каменів, 150000 мішків цементу, 3500 тонни структурної сталі і 2000 тонн залізних брусків. На момент спорудження це була найвища будівля в Гавані. З 1960 року тут розміщується Міністерство науки, техніки та екології Куби, Національна науково-технічна бібліотека та Музей Історії. Прогресивність Національного Капітолію підкреслює те, що перше Інтернет-кафе на Кубі відкрилося саме в цій будівлі.

Реаль-Фуерса - найдавніша на Кубі та у всій Латинській Америці фортеця. Її будівництво, розпочате під керівництвом Бартеломе Санчеса, просувалося повільно, тому у 1562 році роботи очолив Франсіско Калона. Закінчилося зведення фортеці у 1577 році. Стіни замку товщиною 6 метрів і заввишки 10 метрів повинні були захищати процвітаюче місто від нападу морських флотилій інших держав і протистояти атакам флібустьєрів.

За новим державним проектом Реаль-Фуерса - виставкове місце для сучасної художньої кераміки. Форма фортеці - квадрат, розділений на дев'ять рівних частин і завершений чотирма бастіонами. Досконала симетрія будівлі запозичена з італійської та французької архітектури епохи ренесансу (XVI століття). На круглій фортечній вежі видніється бронзова фігура - це Ла-Хіральділья - символ Гавани. У скульптурі відображена Інесс де Бобаділья, дружина губернатора Ернандо де Сото: вирушаючи в експедицію, чоловік для надійності замкнув її у фортеці. У фортеці є бар та сувенірна крамниця.

Собор святого Крістобаля знаходиться в Гавані на Соборній площі. Його будівництво розпочали у 1750 році. Собор побудований у стилі іспанської колоніальної архітектури, як і всі будівлі, що знаходяться по периметру Соборної площі. Оригінальні склепіння всередині собору зроблені з дерева, а у XIX ст. вони були покриті гіпсом, що імітувало готичні склепіння європейських церков. Підлога спочатку була кам'яною, але у 1820 році покриття було замінено на мармурове. Ця церква зберігає безліч секретів, багато з яких не розкриті й досі. В ній знаходяться стародавні поховання, відбитки тисяч рук на стінах - сліди рабства та мистецтва. Саме тут перебували останки Христофора Колумба, поки їх не перевезли до Севільї.

Щодо стосується історико-архітектурних пам’яток інших міст Куби, то серед них варто відзначити такі: фортеця Сан-Педро-де-ла-Рока-дель-Моро (м. Сантьяго-де-Куба), яка розташована біля входу у бухту Сантьяго. ЮНЕСКО оголосило фортецю частиною світової культурної спадщини. Фортеця була зведена в 1642 році для захисту міста від піратів. У залах фортеці тепер розміщуються Музей піратства та Збройна палата; муніципальний музей Palacio Cantero - найцікавіший музей у м. Тринідад-де-Куба. Збудований у 1827. Включає в себе археологічні артефакти аборигенних культур, меблі та твори мистецтва періоду работоргівлі, а також зброю часів війни за незалежність та ін.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]