Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kuba_lektsiya_2_chastina.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
379.9 Кб
Скачать

3.Найбільші рекреаційні центри

Гавана - адміністративний, політичний, культурний, науковий, а також головний туристичний центр країни. Місто є найменшою за розміром і разом з тим найбільш населеною провінцією Куби. Становлення туризму на цій частині кубинської території належить до середини XIX століття, коли встановилося регулярне морське сполучення між Сполученими Штатами та Кубою і почалося будівництво готелів навколо Гаванської бухти. Зараз Гавану щорічно відвідує більша половина всіх іноземних туристів, що приїжджають до країни.

Привабливість Гавани – це власне саме місто з різноманітністю архітектури, широкими проспектами та знаменитими бульварами, і особливо її історичний центр, який у 1982 році оголошений ЮНЕСКО надбанням людства. Місцем початку екскурсії може стати Ель-Темплете - невелика каплиця в неокласичному стилі, побудована у 1828 році на місці, де, як передбачається, було засновано місто.

Меморіал Хосе Марті був відкритий у 1996 році, тут зберігаються різні реліквії, оригінальні предмети, документи і гравюри, пов'язані з життям і творчістю апостола кубинської революції. На вершині обеліска - бетонної, облицьованої мармуром вежі висотою 138,5 м над рівнем моря - знаходиться найвищий оглядовий майданчик столиці. Понад 47 тисяч експонатів зберігається у фондах Палацу образотворчих мистецтв, який після ретельної роботи з розширення, реорганізації та реставрації вважається зараз одним з найбільш значних серед подібних закладів світу. Національний ботанічний сад займає територію у 600 га. Він розділений на 18 зон, і приблизно п'ята його частина відведена місцевим рослинам. Одна з головних визначних пам'яток - Японський сад, подарований урядом цієї країни в 1989 році і створений майстром садового мистецтва Йошікуні Аракі.

Рис. Меморіал Хосе Марті

Місто живе насиченим культурним життям, тут не припиняється наукова діяльність. Столиця володіє значною готельною і позаготельною інфраструктурою, а її природне середовище захищає широкий зелений пояс. Два головних символи Гавани - флюгер Хіральділья та маяк фортеці Ель-Морра, а три місця, де всі прагнуть побувати, - це кабаре "Тропікана", таверна "Бодегіта дель Медіо" і бар-ресторан "Флорідіта".

Спокійні пляжі північного узбережжя - Хібакоа і Арройо-Бермехо на північному сході і Ель-Саладо на північно-заході є основою туристичного розвитку, який починається у провінції Гавана - території, яка оточує місто Гавана, і де також існують прекрасні райони для любителів екологічного туризму. На північному узбережжі провінції треба виділити такі місця як Ель-Пеньйон-дель-Фрайле, Пуерто-Ескондідо і туристична зона Хібакоа, де перед відвідувачами відкриваються захоплюючі пейзажі. Ця провінція пропонує ще один привабливий варіант відпочинку - табори, перебуваючи в яких, туристи не тільки отримують задоволення від чудового сонця та пляжів, а й проводять незабутні дні в контакті з природою і людьми.

Місто Матансас - називають кубинськими Афінами, так як це земля поетів, або кубинської Венецією - через те, що місто перетинають дві річки - Юмури і Сан-Хуан, через які для зручності пішоходів та транспорту перекинуто п'ять мостів. У південній частині провінції знаходиться півострів Сапата - справжній рай для любителів екологічного туризму, але крім того, їх безсумнівно приваблять казково красиві долина Юмури і береги річки Канімар, на яких можна помилуватися з мосту Бакунаягуа - перлини кубинського інженерного мистецтва. Цей міст, що має висоту 110 м, є найвищим у країні.

Площа Віхія - місце заснування міста, звідки воно розпочало своє зростання. Площу оточують цікаві в архітектурному плані будівлі - театр "Саут", Палац-музей хунку, будівля пожежної частини та інші. Площа Свободи (Пласа-де-ла-Лібертад) - площа міста, на яку виходять концертний зал "Уайт", названий на честь знаменитого чорношкірого скрипаля Хосе Уайта, Фармацевтичний музей "Тріолет" та Будинок уряду. На західному березі бухти Матансас височіє замок Сан-Северіно. За своїми розмірами він вважається однією з найбільш важливих іспанських фортець в Америці. В околицях міста Матансас знаходяться печери Бельямар. Вивчено близько 30 залів, де виявлені великі наскельні малюнки, скам'янілості та сліди перебування людей, що жили тут 1 600 років тому.

Місто Сантьяго-де-Куба засноване в 1514 році, його візиткою є чудова бухта, яка оточена високими горами, та над якою здіймається фортеця Сан-Педро-де-ла-Рока-дель-Морро, яку у 1997 році проголошена ЮНЕСКО надбанням людства.

Сквер Сеспедес - найжвавіше місце Сантьяго. Сквер оточений будівлями, які представляють велику архітектурно-історичну цінність: це будинок-музей Дієго Веласкеса, міський собор, міська рада та готель "Каса Гранда".

Єдина на Кубі східчаста вулиця, вулиця Падре-Піко, являє собою природний оглядовий майданчик. Тут проходить межа між верхньою і нижньою частинами міста. Вулиця спускається до району Тіволі, де проводиться знаменитий Сантьягський карнавал. Замок Сан-Педро-де-ла-Рока-дель-Морро - військова споруда у римському стилі, з двома ровами та двома симетричними трьохярусними бастіонами, де встановлювалися гармати. Його будівництво почалося у XVI ст. і завершилося два століття по тому. Зараз тут знаходиться Музей піратства.

Рис. Сквер Сеспедес у центральній частині м. Сантьяго-де-Куба

Сантьяго називають «найкарибськішим» з кубинських міст, тут традиційно проходять два великих народних свята: карнавал і Свято вогню.

Місто також було свідком найважливіших історичних подій, тут особливо ревниво шанують покровительку Куби Пречисту Діву Милосердну з Кобрі (Карідад-дель-Кобрі). У Сантьяго існує інфраструктура, необхідна для розвитку конгрес-туризму. А крім того, тут є гори та море, так що є всі умови для екологічного та пригодницького туризму, для занять морськими видами спорту, оздоровчим туризмом і для прийому круїзів.

Варадеро - головна зона кубинського архіпелагу - привертає увагу тих, хто надає перевагу відпочинку на березі моря. Цей курорт на півострові Ікакос володіє смугою пляжів завдовжки понад 20 км, які вкриті тонким білим піском і омиваються морем; п'ята частина його території входить до складу екологічних заповідників.

Крім того, на півострові є безліч печер, мальовничі відкоси та лагуни; уздовж узбережжя простягається низка неторканих та легкодоступних острівців.

Рис. Пляж на найвідомішому курорті Куби – Варадеро.

Особливості Варадеро доповнюють його культурні, історичні та природні пам'ятки, які тісно пов'язані з сусідніми містами Матансас і Карденас та біосферним заповідником "Сьєнага-де-Сапата", а також низкою сучасних комфортабельних готелів та широкою інфраструктурою підприємств сфери обслуговування.

Провінція Ольгін, яка розташована на північному сході країни, знаменита тим, що це місце, де відбулося відкриття Куби. Адмірал Христофор Колумб вперше ступив на землю острова у місці, яке мало назву Кайо-Бар'ял, де зараз існує меморіальний комплекс. Це було 27 жовтня 1492 року.

Однойменне головне місто провінції називають також Містом скверів; тут відчувається сильний іспанський вплив, його прямі вулиці свідчать про те, що він побудований за суворим планом. У місті проходить активне культурне життя, особливо у травні, коли проходить Травневий ярмарок, і в жовтні, коли відзначається Свято ібероамериканської культури.

Впродовж 40-кілометрового узбережжя простягаються 42 пляжі, серед яких особливою популярністю серед закордонних туристів користуються пляжі Гуардалавака, Плая-Есмеральда і Плая-Пескеро з винятково красивим морським дном.

У цій провінції також знаходиться Банес, що вважається археологічною столицею Куби, оскільки тут було знайдено найбільше, ніж де б то не було на архіпелазі, слідів перебування аборигенів.

Кайо Ларго - невелика група островів, які розташовані у самому серці Карибського моря, за 177 км від Гавани і 170 км від Варадеро. Він є притулком для сотень птахів тропічної фауни: фламінго, колібрі, сірої чаплі та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]