Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Елем. комбінаторики.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.42 Mб
Скачать

§7. Формула бінома Ньютона

При розв’язуванні багатьох задач виникає потреба записати n-й степінь двочлена (бінома) a + b в розгорнутому вигляді. Ви вже знаєте, що (а + b)0  1, (а + b)1  а + b, (а + b)2  а2 + 2ab + b2, (а + b)3  а3 + 3а2b + 3аb2 + b3. Перемно­живши а + b на (а + b)3, дістанемо:

Аналогічно можна знайти (а + b)5, (а + b)6 тощо. Якщо коефіцієнти розкладу (а + b)п при n  0, 1, 2, … виписувати у порядку зростання показника степеня числа b, то вони утворять нескінченну трикутну таблицю:

Ця таблиця була відома ще арабським математикам у XIII ст. Вперше її властивості детально вивчив французький математик, фізик і філософ Блез Паскаль (1623 –1662). На його честь цю таблицю називаютьтрикутником Паскаля. Умовимося рядок трикутника Паскаля, який відповідаєп  0, називати нульовим, рядок, який відповідаєп  1, — першим і т. д.

З наведеного фрагмента трикутника Паскаля можна побачити такі закономірності:

1. «Бічні сторони» трикутника Паскаля утворені одиницями.

2. Рядки симетричні відносно «висоти», тобто числа, рівновіддалені від початку і від кінця рядка, — однакові.

3. Сума двох сусідніх чисел одного рядка дорівнює числу, яке стоїть під ними в наступному рядку. Наприклад, додавши 1 і 4 з четвертого рядка, дістанемо число 5, яке стоїть під цими числами у п’ятому рядку.

Розглянемо числа:

1,3, 3, 1.

Звернемо увагу на те, що саме такі числа стоять у третьому рядку трикутника Паскаля. Провівши обчислення, можна переконатися, що четвертий рядок трикутника Паскаля утворюють числа Виникає припущення про те, щоn-й рядок трикутника Паскаля утворюють числа

(1)

Зважимо й на те, що з тотожностей 1–3 для кількості комбінацій (див. §4) випливає, що числа мають відзначені вище властивості трикутника Паскаля. Істинність висловленого припущення випливаєз наступної теореми.

Теорема. Які б не були виразиаіbта яке б не було натуральне числоп, справджується така формула (формула бінома Ньютона):

.    (2)

■ Доведення проведемо методом математичної індукції.

1. При n  1 формула (2) істинна, оскільки (а + b)1  a + b  a + b.

2. Нехай формула (2) є істинною при nm, тобто

Враховуючи це припущення, при  m + 1 матимемо:

Враховуючи, крім того, що і, дістанемо:

Отже, на основі принципу математичної індукції, формула (2) істинна для будь-якого натуральногоn.■

Многочлен, який стоїть у правій частині формули бінома Ньютона, називається розкладом бінома. Згідно з доведеним, коефіцієнтами цього розкладу є числа Через те ці числа називаютьбіно-міальними коефіцієнтами.

Використовуючи формулу бінома Ньютона, можна заповнити 6-й, 7-й і т. д. рядки наведеного вище фрагмента трикутника Паскаля. Зокрема, у шостому рядку стоятимуть числа отже, (a + b)6  a6+ 6a5b+ 15a4b2+ 20a3b3+ 15a2b4+ 6ab5+b6. Однак простіше виписати 6-й рядок трикутника Паскаля, використавши 5-ий його рядок та властивості 1–3 цього трикутника. Подумайте, як це зробити.

З доведеної теореми, як наслідки, випливають такі дві властивості біноміальних коефіцієнтів, про першу з яких уже було згадано у §4.

1.Сума всіх біноміальних коефіцієнтів для бінома степеняnдорівнює 2n.

■ Візьмемо у формулі (2)ab1. Матимемо:

Тому

2.Сума біноміальних коефіцієнтів, які стоять на парних місцях, дорівнює сумі біноміальних коефіцієнтів, що стоять на непарних місцях.

■Візьмемо у формулі (2)a1,b–1. Матимемо:

тобто

(3)

Якщо n— парне, то

Якщо ж n— непарне, то

Той доданок у розкладі бінома (а+b)n, який містить множникbk, називатимемоk-м членомцього розкладу і позначатимемо символомТk. Наприклад,є нульовим членом,— першим членом, і т. д. Тодізагальний член:

Приклад 1.Знайти член розкладу (x2+x–3)25, який не міститьх.

■Запишемо загальний член розкладу:За умовою задачі має бути: 50 – 5k0, звідкиk10. Отже, десятий член розкладу не міститьx. ■

Приклад 2.Сума біноміальних коефіцієнтів другого і передостаннього членів розкладудорівнює 78. Знайти раціональні члени цього розкладу.

■ За умовою, Розв’яжемо це рівняння (з невідомимn):

Загальний член розкладу має такий вигляд:

де

Для того, аби член Tkбув раціональним, необхідно і достатньо, щоб числобуло цілим. Це може бути лише при тихk, які діляться на 8.Оскільки тоk  0 або k  8. Отже, раціональними членами розкладу є

Приклад 3.Довести тотожність

■ 

За рівністю (3) (див, стор. 36), вираз в останніх дужках дорівнює 0. Тотожність доведено. ■