Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проект.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
34.39 Mб
Скачать

Історичні відомості

Існує кілька версій походження слова жилет. За однією з них, ярмаркові Балагури, яких у Франції називали Жиль, носили безрукавку. За іншою, кравця, який першим зшив жилет, звали Жиле. Ну і ще один варіант - предок жилета був родом з Туреччини (безрукавка желек). Потім безрукавку перейняли араби, потім іспанці, потім французи.

Жилет з'явився в період Тридцятирічної війни. Спочатку його носили під камзол (з'явився на чотириста років раніше жилета). В його назві вгадується латинське слово "камиза", тобто сорочка, сорочка. З часом ця сорочка подовжилася мало не до колін і від ворота до самого низу знайшла застібки. "Безрукавний короткої чумарці до попереку" назвав її В. І. Даль).

У жилета були рукава, він був приталений, мав підлоги і шилася з того ж матеріалу. Вдома його носили замість халата. З кінця XV століття носили в Італії, в XVI - у Франції, приблизно сто років тому в Німеччині. До Росії камзол завітав на самому початку XVIII століття з реформами Петра Великого.

З XVII століття жилет зображують в одязі без рукавів, він коротшає, прибираються підлоги. В епоху рококо увійшов в моду так званий англійський жилет з білого піке, з ґудзиками з дорогих каменів. В епоху Французької революції жилет залишався модним елементом, його шили з шовку і оксамиту і прикрашали вишивкою. В епоху бідермейер його робили з тих же тканин, що й дамські сукні, - з малюнком у квіточку, в смужку і в клітку.

У Росію жилети потрапили лише в XIX столітті. А в кінці XVIII століття, в роки правління імператора Павла I, жилети були під забороною. «Жилети заборонені. Імператор говорить, що саме жилети скоїли Французьку революцію. Коли який-небудь жилет зустрічають на вулиці, господаря надсилає в частину », - писалося в одному щоденнику того часу. Через два-три роки після смерті Павла I столична публіка захворює жилетами. Їх починають носити по два-три відразу, вибираючи з безлічі фасонів. То була свого роду жілетоманія, тривала не на одне десятиліття

Жилет постійно мінявся. Непостійними були не тільки його довжина і крій, але також форма вирізу, характер застібки, форма кишень і гудзиків. В історії моди були періоди, коли одягали по два або навіть по три жилета одночасним-обелівську. Але потім строкаті варіанти жилета стали вважати вульгарними. Припускає-читання віддавалася білим (в особливо урочистих випадках), чорним або з крейда-ким непомітним малюнком. Потім жилет увійшов до складу костюма-трійки і шилася з тієї ж тканини, що штани і піджак.

У середині XIX століття жилет став частиною жіночого гардеробу. На відмінну від чоловіків, жінки носили жилети поверх іншого одягу. В Росії і інших країнах жіночі жилетки здавна вважали важливою складовою національного і сільського одягу. Існує різновид жилета - болеро. Це короткий відкритий жилет іспанських тореадорів. Але дами його запозичили в свій гардероб.

Упродовж ХХст. жилети тільки набирали популярності. Почали з’являтися нові моделі, нові способи їх створення. Це зумовлено не тільки прагненням до краси, але й простою зручністю. Адже жилетка може зігріти, не створюючи при цьому скованості, якої не уникнути, одягнувши кофту з довгим рукавом.

У сучасної жилетки є й інша, більш аристократична перевага перед іншими видами одягу: жилетки – це вже не символ революції, а елегантності. Втім, як завжди, запозичивши звичайну річ з чоловічого гардеробу, жінки перетворили її у справжній витвір мистецтва.