Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
43.04 Кб
Скачать

3.2 Засоби професійно-прикладної фізичної підготовки. Прикладна значимість деяких фізичних вправ і видів спорту

Наведені вище приклади показують, що існують значні відмінності в умовах праці фахівців різних професій. Однак для всіх трудящих необхідно гарне здоров'я, високий рівень фізичного розвитку. Слід зауважити також, що кожна професія вимагає від працюючого переважного розвитку одного або кількох провідних фізичних якостей. Так, геологу по перевазі необхідна фізична витривалість, шахтарю - загальна і силова витривалість, фізична сила, льотчику і космонавту - спритність і вестібулярнаяустойчівость і т. д. Тому різноманітні і засоби, що застосовуються для вирішення приватних завдань ППФП фахівців різних професій.

Розглянемо деякі фізичні вправи і види спорту з точки зору їх використання у ППФП фахівців різного профілю.

Гімнастика. Оздоровче, загальнорозвиваючих і професійно-прикладне значення гімнастики полягає в тому, що її вправи виховують такі фізичні якості, як спритність, гнучкість, м'язова сила та ін; формуються естетично привабливі форми тіла, вміння володіти своїм тілом у просторі, зберігати і відновлювати рівновагу при різноманітною і мінливою опорі, виконувати точні рухи окремими частинами тіла; виховувати морально-вольові якості - сміливість, самовладання, рішучість при виправданому ризику. Всі ці якості і властивості професійно необхідні космонавтам і десантникам, льотчикам цивільної та військової авіації, монтажникам-висотникам, будівельникам, пожежникам, водіям, механізаторам сільського господарства, збирачам точних механізмів, цирковим артистам і представникам багатьох інших професій.

На основі гімнастичних вправ складають комплекси УГГ, фізкультурної паузи, розминки на тренувальних заняттях, виробничої гімнастики у трудових колективах.

Легка атлетика. Вправи легкої атлетики, в основі яких лежать природні рухи людини-ходьба, біг, стрибки і метання, сприяють совершенсованію цих життєво важливих умінь і навичок. Крім того, вони підвищують функціональні можливості всіх органів систем, в особливості нервово-м'язової, серцево-судинної. Дихальної, тобто тех. Які найбільшою мірою забезпечують успіх у будь-якому виді фізичної діяльності. Різні вправи легкої атлетики виховують у людини такі важливі фізичні якості, як швидкість і витривалість, спритність і сила, а також морально-вольові якостей завзятість у досягненні мети, вміння долати труднощі, силу волі і ін Найбільшу прікладность ці вправи мають в професіях геологів, агрономів-землевпорядників, зоотехніків та ін

Лижний спорт. Навики пересування на лижах широко використовуються військовій справі, у побуті та праці. Фізичні якості, виховані людиною в ході занять лижним спотом, сприяють успішному виконанню таких справ, в яких людині потрібні витривалість і загартованість до холоду, швидкість пересування на місцевості в умовах бездоріжжя, рішучість дій. Цим пояснюється широка загальна прікладность різних видів лижного спорту - гонок і швидкісного спуску, слалому і стрибків з трампліну, лижному акробатики та інших видів спорту. Лижний спорт знаходить безпосередню прікладность в ряді професій: лижами користуються мисливці на промислі, до місця роботи на лижах часто добираються будівельники залізних доріг і інших віддалених об'єктах, не обходяться без лиж взимку геологи, не кажучи вже про дослідників Арктики і Антарктики.

Плавання. Як важливо вміти плавати - відомо кожному. Але плавання має не тільки утилітарне значення. Існує велика кількість професій, пов'язаних з роботою у воді і на воді: моряки і річковики, водолази, сплавники лісу, геологи, будівельники мостів, дослідники морських глибин, нафтовидобувачі на прибережному шельфі, гідрологи, рибалки, рятувальники та ін Для цих фахівців вміння плавати є невід'ємною частиною професійної підготовки.

Туризм має велике освітнє і прикладне значення. Уміння орієнтуватися на місцевості з картою і компасом, за природними орієнтирів та місцевих предметах, за народними прикметами має велике значення у військовій справі і працю багатьох фахівців. Особливо важливо це для геологів, землевпорядників, зоотехніків, чабанів, мисливців, будівельників віддалених об'єктів і ін Спритність, фізична витривалість, виховувані туристичними походами, знаходять застосування практично всюди. Якщо до цього додати, що туризм є незамінним засобом активного відпочинку людей напруженої розумової праці, то буде зрозуміло його прикладне значення.

Спортивні гри. В ході занять спортивними іграми виховуються оптимальні рухові реакції на різні подразники - світлові, звукові, тактильні (чутливі) та ін Це має велике значення у пристосуванні людини до роботи на сучасних машинах і механізмах, так як нова техніка пред'являє високі вимоги до швидкості реакції і точності рухів фахівців, обслуговуючих цю техніку. Ці якості необхідні в роботі операторів обчислювальних машин і пультів АСУ, робочих у верстатів з програмним управлінням, водіїв різних транспортних засобів та інших професій, де потрібна підвищена швидкість відповідних реакцій на раптова поява об'єкта, терміновість вибору і прийняття рішень. Для виховання цих якостей і є найбільш корисними спортивні та рухливі ігри, різні види спортивних єдиноборств.

Спеціально-прикладні види спорту. Крім перерахованих видів для ряду професій існують спеціальні прикладні види спорту. Вони допомагають розвивати професійні навички і прийоми роботи в специфічних умовах, в характерній для даної професії екіпіровці пожежним, водолазам, гідрологи, мостобудівникам, міліціонерам, будівельникам висотникам. Спеціально-прикладні види спорту поки існують не для всіх професій, але окремих вправ, елементів видів спорту, що мають безпосереднє або опосередковане прикладне застосування в даній професії, досить багато. При творчому пошуку їх можуть знайти не лише викладачі фізичного виховання а й самі учні.

Висновок

Підготовка молоді до професійної діяльності і поведінки у екстремальних ситуаціях, які є елементом професії - одне з найважливіших завдань системи фізичного виховання. Методично правильне використання засобів фізичної культури і спорту зміцнює здоров'я людини, підвищує його працездатність і продуктивність праці, сприяє профілактиці професійних захворювань і травматизму. Саме цим цілям повинна служити професійно-прикладна фізична підготовка студентської молоді, що є складовою частиною всебічної фізичної підготовки майбутніх фахівців до тривалого і плідній праці в народному господарстві.

Включення ППФП в програму фізичного виховання студентів, все збільшується і дедалі ширша робота кафедр фізичного виховання по цьому найважливішому розділу фізичного виховання підкреслюють важливість і необхідність спрямованого використання засобів фізичної культури і спорту в професійної підготовці студентів. Проте вивчення літературних джерел і практики роботи вузів вказує на ще слабке впровадження ППФП в систему фізичного виховання майбутніх фахівців народного господарства.

Однією з основних причин такого стану є недостатнє науково-методичне забезпечення цього розділу - фізичного виховання, низький рівень науково-методичної розробки питань ППФП студентів у багатьох вузах, слабке узагальнення вже наявних робіт з даного питання в ряді вищих навчальних закладів країни.

В даний час далеко не всі питання ППФП студентів знайшли рівне відображення у проведених дослідженнях, в практичній роботі кафедр фізичного виховання. Дуже слабо розроблено питання ППФП студентів тих ВНЗ і факультетів, випускники яких переважно зайняті малорухливим, розумовою працею, вкрай недостатньо досліджені питання озброєння прикладними значеннями майбутніх інженерів-конструкторів, про можливості рухового апарату людини, про шляхи його вдосконалення та ін Майже немає науково-методичних робіт, що встановлюють роль фізичної культури і спорту в становленні та вдосконаленні якостей особистості, необхідних майбутньому керівникові виробничого колективу.

У той же час вже зараз мається цілий ряд робіт, побічно що вказують на позитивний вплив регулярних занять спортом, на вдосконалення професійно-прикладної підготовки фахівців, чия робота пов'язана з функціями управління. Однак результати цих досліджень ще не трансформуються стосовно завдань ППФП студентів, що навчаються у вузах різного професійного профілю.

Список використаної літератури

Якщо хочеш бути здоровим: Збірник / Упоряд. А.А. Ісаєв. - М.: Фізкультура і спорт, 1988.

Спортивна медицина: Учеб. Для ін-тів фіз.культ. / Под ред. В.Л. Карпмана. - М.: Фізкультура і спорт, 1987.

Лікувальна фізична культура (кінезотерапія): Підручник для студентів вузів / За ред. В.І. Дубровського. - М.: Гуманит. Вид. Центр ВЛАДОС, 1998.

Ю. А. Орєшкін "До здоров'я через фізкультуру", Москва "Медицина" 1990.

В.С. Титов «Професійно-прикладна спрямованість фізичного виховання», 1987.

В.І. Ильинич «Фізична підготовка студентів вузів». . Іздат. «Вища школа». 1978.

«Професійно-прикладна підготовка у навчальних закладах». С.А Полневскій Издат. "ГЦОЛІФК", 1985.

Кабачків В. А., Полиевский С. А. Професійно-прикладна фізична підготовка учнів у середніх ПТУ. М., Вища школа, 1982.

Раєвський Р. Т. Професійно-прикладна фізична підготовка студентів технічних вузів. М., Вища школа, 1985.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]