Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTs_4_PP.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
71.68 Кб
Скачать

5. Психологічні основи педагогічного такту і педагогічної етики

Значний внесок у вивчення психології педагогічного такту зробив І.В. Страхов. Він підкреслив, що основне при цьому – вміння знаходити найбільш ефективні способи впливу на учнів, дотримуватись педагогічно доцільної міри у застосуванні виховних впливів, необхідність враховувати конкретну педагогічну задачу, особливості і можливості особистості учня і дану педагогічну ситуацію.

Одним із проявів педагогічного такту є почуття міри щодо застосування будь-якого педагогічного впливу (заохочення, покарання, навчання). Тактовний вчитель уважний і чуйний до дітей, враховує їх індивідуально-психологічні особливості.

Найбільш суттєвим елементом педагогічного такту є вдумливе і уважне ставлення педагога до учнів, до дитячого колективу у цілому, обережність у висновках і рішеннях, які можуть зачепити самолюбство школяра, знизити його самооцінку. Педагогічний такт проявляється у повсякденній роботі вчителя, особливо у ситуаціях, коли доводиться оцінювати учбові успіхи школярів.

Педагогічна оцінка здійснює значний вплив на діяльність школяра і тому повинна максимальною мірою відображати дійсний рівень знань, навичок, вмінь учня та його ставлення до справи. Психологічно обгрунтована оцінка знань допомагає учням усвідомити свої досягнення, правильно розуміти сильні і слабкі сторони своєї роботи.

В оцінці знань і поведінки учнів важливу роль відіграє форма звертання вчителя до учнів, повага до них. Тактовний вчитель завжди реалізує найважливіший принцип спілкування з учнями: вимагай, але не принижуй гідності і достоїнства учня. Вимогливість вчителя повинна завжди поєднуватися зі справедливістю, доброзичливістю та повагою до учня.

Завдання педагога в умовах швидко змінюваних педагогічних ситуацій – вміти швидко орієнтуватися, правильно оцінювати обстановку, що склалася, і приймати правильне рішення, яке має необхідне виховне значення.

Прояв педагогічного такту у взаєминах з учнями залежить від загальної моральної вихованості вчителя, дотримання ним при спілкуванні з учнями педагогічної етики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]