Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономическая социализация личности.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Висновки

1. Економічна соціалізація визначається як формування у лю­дини соціальних властивостей, що дозволяють їй включитись в еко­номічну сферу суспільства в якості суб'єкта економічної діяльності.

Економічна соціалізація - це формування у особистості еконо­мічного мислення на основі пізнання нею економічної реальності, засвоєння економічних знань, набуття навичок економічної поведі­нки і реалізація їх в реальній дійсності. Процес економічної соціа­лізації індивіда пов'язано з його соціальними умовами різного рівня: з соціально-економічними проблемами суспільства, з повсякденним життям, яке відбувається в різних групах, з впливом різноманітних засобів, що здійснюється різними агентами соціалізації.

2. У вивченні економічної соціалізації дітей дослідники зосере­дили увагу на таких питаннях: як і коли діти включаються в еконо­мічну сферу суспільства, які фактори впливають на цей процес. В ро­ботах з економічної соціалізації розглядаються такі фактори, як кла­сова належність, регіональні і національні особливості, вік, стать.

У дослідженні економічної соціалізації можна виділити три періоди. У початкових роботах показано, що діти певною мірою втяг­нені в економічні проблеми і мають про них деяке уявлення. Пізніше для дослідження розвитку дитячих уявлень була застосована ста­дійна теорія Піаже, далі досліджувались соціальні впливи на еко­номічну соціалізацію. Поширеним є також аналіз процесу соціалі­зації з точки зору розглядання таких його складових, як когнітивна,

афективна і конативна (поведінкова). У більшості досліджень про­цесу економічної соціалізації звертається увага на стадії, які прохо­дять діти в розумінні економічних реалій суспільства.

3. Найважливішим засобом соціалізації особистості на всіх віко­вих етапах її розвитку є гроші. Через гроші людина пов'язана з інши­ми людьми в єдину економічну реальність. Через посередництво грошей відбувається ознайомлення людини зі всіма іншими соціаль­но-економічними явищами і інститутами.

Гроші впливають на поведінку людей, зміни їх психіки. Встанов­лено кореляції між ціннісним ставленням до грошей і способом жит­тя людини. Ставлення людини до грошей, яке визначається характе­ром їх використання, зумовлює психологічний економічний тип осо­бистості. В психології розроблено різні грошові типології особистості.

Гроші є фактором у сприйманні однієї людини іншою, у само-сприйнятті, впливають на становлення Я-образу. Гроші впливають на формування спрямованості і професійного вибору особистості, на реалізацію особистих інтересів, які прямо пов'язані з мотивацією економічної діяльності людини.

Особливу роль гроші як фактор соціалізації відіграють на етапі дитинства. Економіка - це складна, багатоваріантна система, її ясне розуміння не є доступним маленькій дитині, проте діти будують різні моделі економіки у відповідності зі своєю здатністю уявляти цей процес. В цій моделі економічної реальності значне місце займають гроші, що знаходяться у використанні дитини. Останні отримали назву "кишенькових грошей". Соціокультурні установки щодо функції грошей, надання дітям кишенькових грошей, використан­ня їх як засобу економічного і морального виховання - це питання теорії і практики економічної соціалізації особистості.

4. Досліджуючи стадійний характер економічної соціалізації, науковці виділяють різну їх кількість, підкреслюючи умовність роз­поділу в залежності від дії різних факторів. В більшості робіт охоп­люється діапазон від 4-5 до 12-13 років. Особливо важливою є ста­дія первинної соціалізації. Основи економічних знань, економічно­го мислення і поведінки починають закладатися ще в дошкільному дитинстві. Провідним фактором у включенні дитини в економічну реальність є практичний досвід повсякденного життя, який у мо-

- лодших дітей здійснюється через виділення дітьми грошей як особ­ливих знако-символів у відносинах людей, "купівлі - продажу", а також виділення магазина як місця цих відносин. В підлітковому віці з'являється новий досвід входження в економічний світ сус­пільства, з'являються тенденції переходу від "купівлі - продажу" до економічної реальності, в якій відбувається виробнича діяльність, відбувається переорієнтація підлітка зі споживацького використан­ня грошей на їх виробничо-діяльнісну функцію.

Дослідження стадій економічної соціалізації здебільше спира­ються на традиції аналізу особистості в онтогенетичному аспекті, так би мовити, в горизонтальному зрізі. Не менш важливим є до­слідження цього процесу у вертикальному зрізі, тобто розглядання його як міжпоколінського процесу.

5. Економічну соціалізацію в міжпоколінній взаємодії можна представити як формування економічної свідомості кожної вікової когорти в сім'ї, яка у більшості випадків є взаємодією і взаємосто­сунками трьох поколінь, які мають різні системи цінностей і уста­новок щодо економічної реальності.

Ситуацію в сучасній сім'ї з точки зору взаємодії поколінь мож­на описати так. Зміна системи суспільних відносин привела до сер­йозних зрушень в системі цінностей дорослих. Представники стар­шого покоління не змогли пройти ресоціалізацію. Покоління "батьків" проходить активний етап ресоціалізації. Покоління "дітей" легко адаптується до економічних змін, бо воно виросло в цих умо-, вах і тому у нього ціннісної ломки не відбувається. Найбільш ак­тивно включаються у всі види соціальних взаємодій діти 15-16 років, часто не маючи необхідних знань і навичок в сфері економічного життя. Підлітки - це найбільш динамічна група, поява тих чи інших ідеалів у суспільстві (наприклад, матеріальне благополуччя) обу­мовлює швидкі зміни в їх системі цінностей. Тому саме до цієї віко­вої когорти найбільше привернуто увагу дослідників.